Ikäihmisten palvelutarjonta laajasti esillä Naantalissa

Naantalin Vanhusten Tuen Aija Suuronen ja Vilho Niemi esittelivät yhdistyksen toimintoja, joihin kuuluvat muun muassa Birgittakodin asukkaiden ulkoiluttamiset ja lääkärille saattamiset. Kuvat: Jaakko Väisänen.

Samalla kun ikääntyvien osuus väestöstä Suomessa kasvaa merkittävästi, palvelutarpeet muuttuvat ja monipuolistuvat. Valtakunnallisella Vanhustenviikolla 1.–8. lokakuuta naantalilaiset toimijat vastasivat yhteiskunnalliseen haasteeseen palveluja esittelemällä.

NAANTALI. Ikääntyvien palvelutarjonta Naantalissa -teemaisilla messuilla torstaina 5. lokakuuta Kuparivuoren urheilutalolla esiteltiin kootusti tarjolla olevia ikäihmisten palveluita. Järjestäjätahoa edustava Naantalin vanhusneuvoston puheenjohtaja Raimo Laine kertoo, että paikalla oli kaikkiaan 24 näytteilleasettajaa ja kävijöitä lähemmäs 400.

– Vanhustenviikko on oiva ajankohta tarpeiden kartoittamiseen, palvelutarjonnan esittelyyn ja tietojen päivittämiseen. Keskitetysti varttuneemmalle väelle palveluja tarjoavat toimijat saman katon alle keräävä messutapahtuma on helposti lähestyttävä ja lämminhenkinen. Sellaisen toiveen olemme kaupungille esittäneet, että erityisesti esteettömiä kokoontumistiloja tarvittaisiin lisää. Urheilutalo on hyvä, mutta Kuparivuorelle on melkoinen kipuaminen, Laine toteaa.

Vanhusneuvoston, jonka jäseninä ovat Naantalin kaupunki, Naantalin seurakuntayhtymä, Aurinkosäätiön palvelutalo, SPR ja kaksitoista vapaaehtoisjärjestöä, yhteistoiminnassa on Laineen mukaan voimaa.

– Suunnittelemme toimintaa, jossa voimme yhteistyön voimalla huolehtia naantalilaisten ikäihmisten erilaisista tarpeista. Kunnioitamme tapahtumillamme maamme itsenäisyyden sataa vuotta, mutta näen että meillä yhteistyö toimii aina, Laine lisää.

KomPAssista laadunvalvontaa

Messuilla esiteltiin muun muassa lokakuun alussa startannutta Naantalin kotisairaalatoimintaa sekä helmikuussa maakuntakiertueelle lähtenyttä KomPAssi-hanketta, joka on osa Sosiaali- ja terveysministeriön I&O – Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihanketta.

Kaikki Varsinais-Suomen 27 kuntaa kattavan KomPAssi-hankkeen tavoite on kehittää maakuntatasolla ikäihmisten, heidän omaistensa sekä omaishoitajien saamia palveluita, ohjausta ja neuvontaa. Lähtökohtana hankkeessa on maakunnan iäkäs väestö ja asukkaiden eriarvoinen asema palvelujen suhteen. Palveluita on tällä hetkellä tarjolla hajanaisesti ja vaihtelevasti.

– Tarkoitus on luoda Varsinais-Suomeen yhtenäinen laadunvalvontajärjestelmä, jotta asiakkaille voidaan asuinpaikkakunnasta riippumatta taata tasa-arvoinen palvelu, palveluohjausprosessin koordinaattori Irene Jaspi kertoo.

Muisti- ja omaishoitajaneuvontaa

Naantalissa on uudelleen käynnistetty muistineuvontapalvelu, jota koordinoi terveydenhoitaja Salla Miesvirta.

– Muistiasiakkaiden palvelu keskittyy ennaltaehkäisevään hoitoon. Kanta- ja Saaristo-Naantalissa suoritettaviin muistitutkimuksiin ja -neuvontaan pääsee varaamalla ajan numerosta 050 414 1203. Maksuttoman palvelun puhelinaika on maanantaisin ja perjantaisin, Miesvirta sanoo.

Vuoden 2016 alussa perustetun ikäneuvolan omaishoitajille kohdistettuja palveluita on edelleen kehitetty vuoden päivät.

– Alkuun järjestimme hyvinvointitapaamisia ikäihmisten omaishoitajille. Tänä vuonna olemme laajentaneet ikäneuvolan toimintoja kattamaan myös alle 65-vuotiaita hoitavat omaishoitajat, Miesvirta jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy