Harrastuksista hyvinvointia eläkeläisille

Anne Suominen Liikuntapalveluista (vas), Heli Pohjola Raision kirjastosta ja geronomi Karoliina Haaksiluoto kertoivat palveluista ikäihmisille.

Raision Eläkeläisfestarit tarjosivat vinkkejä eläkeläisten arkeen.

RAISIO. Raisiossa järjestettiin 6. lokakuuta Eläkeläisfestarit Raision kaupungintalolla. Festarit järjestettiin jo kahdeksannen kerran ja tänä vuonna paikalle saapui 27 näytteilleasettajaa ja noin 250 vierasta. Festareiden tarkoituksena on tarjota vinkkejä ja virikkeitä eläkeihmisten arkeen. Vanhusneuvoston sihteeri Aija Laakkonen kertoo, että kyseessä on tärkeä tapahtuma, missä saadaan tietoa esimerkiksi apuvälineistä sekä voidaan esimerkiksi testata omaa kuntoaan.

– Tapahtumassa kävijät pystyivät testaamaan esimerkiksi puristusvoimaansa ja heitä ohjeistettiin, mitä tälle voi tehdä, Laakkonen kertoo.

Eläkeläisfestareilla julkaistiin Ikäihmisten palveluopas, joka on tietopaketti erityisesti ikääntyville suunnatuista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä vapaan ajan harrastusmahdollisuuksista. Geronomi Karoliina Haaksiluoto pitää tärkeänä sitä, että tästä on olemassa paperinen versio, joka on ikään kuin tiivis puhelinluettelo.

– Kaikki tieto ei saa olla netissä, vaan pitää olla myös paperioppaita, Haaksiluoto sanoo.

Ohjelmaan kuului myös Raisio-opiston lehtorin Gitte Enqvistin luento Harrastuksista hyvinvointia, Raision Harmonikkakerhon musiikkiesitys ja Vanhusneuvoston puheenvuoro. Lisäksi Heli Isolehto piti kierroksia Harkon taidenäyttelyyn.

Heli Pohjola Raision kirjastosta oli esittelemässä lukemisesteisille tarkoitettuja Celian palveluita. Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa kirjoja muun muassa äänikirjoina. Celian palveluista saa lisätietoja esimerkiksi Raision kirjastosta.

– Palvelu ei ole rajattu ainoastaan ikäihmisille, vaan sitä voivat käyttää esimerkiksi lukihäiriöiset, Pohjola kertoo.

Irja Reinvall ei ole jättänyt Eläkeläisfestareita vielä kertaakaan välistä.

Raisiolainen Irja Reinvall ei ole jättänyt Eläkeläisfestareita vielä kertaakaan välistä. Hän kiinnosti varsinkin Enqvistin luento harrastuksista ja myös Harmonikkakerhon musiikkiesitys. Reinvall harrastaa itse esimerkiksi yhteislauluissa käymistä.

– Eläkeläisfestareille on mukava tulla, varsinkin silloin kun ei ole muutakaan, Reinvall sanoo.

Jaakko Väisänen