Reformaation juhlavuosi on innoittanut seurakunnat tekemään kirkkonäytelmiä

Liedon kirkkonäytelmän rooleissa nähtiin seurakunnan pappeja ja nuorisotyöntekijöitä.

Liedon kirkossa esitettiin syyskuussa näytelmää Martti ja hanhi. Paimiossa nähdään lokakuun viimeisenä päivänä esitys Lutherista, Agricolasta ja Kustaa Vaasasta. Molemmat näytelmät ovat syntyneet kunnioittamaan reformaation merkkivuotta ja jakamaan sen sanomaa.

LIETO. Liedon kirkossa esitettiin syyskuussa alakoululaisille Liedon seurakunnan tekemää Martti ja hanhi -kirkkonäytelmää. Reformaation merkkivuoden kunniaksi tehty näytelmä kertoo reformaation alkuajoista. Rooleissa nähtiin seurakunnan omia pappeja ja nuorisotyöntekijöitä. Interaktiivinen esitys osallisti lapsia keskustelemaan ja välillä myös veisaamaan Martti Lutherin tekemiä virsiä.

– Tämä kirkko on niin vanha, että se nähnyt reformaation. Aika monta asiaa on muuttunut. Yksi asia joka muuttui, oli se, että ihmiset alkoivat osallistua jumalanpalveluksiin omalla äidinkielellään, lapsille kerrottiin taustaksi.

40 minuutin mittainen esitys oli rakennettu lapsiin uppoavasta huumorista, jonka lomassa reformaation pääasiat tulivat opetetuiksi kuin huomaamatta.

Yleisössä istuneet Taatilan koulun kolmasluokkalaiset Lotta Pusa, Camilla Vähätalo, Helmi Haario ja Sanni Maisila vaikuttuivat näkemästään.

– Se oli hyvä ja hassu esitys. Se oli hauskaa, kun se hanhi laittoi oivariinia reiteensä ja sanoi, että voita väliin. Ja se, kun Mikael Agricola sanoi, että aikoo tehdä kouluja, mutta ensin keksii suomen kielen, lapset kommentoivat.

Lotta Pusa tiesi reformaatiosta jo entuudestaan, koska on kuullut siitä äidiltään, joka on pappi. Virret sen sijaan olivat kaikille tuttuja. Uskonnon tunnit ovat heidän kaikkien suosiossa. Näytelmän jälkeen reformaatiota käsiteltiin myös oppitunneilla.

Kolmasluokkalaiset Lotta Pusa, Camilla Vähätalo, Helmi Haario ja Sanni Maisila vaikuttuivat näkemästään.

Paimiossa esitellään Luther, Agricola ja Kustaa Vaasa

Paimion kirkossa nähdään tiistaina 31. lokakuuta kirkkonäytelmä Luther, Agricola ja Kustaa Vaasa kello 19. Ilpo Tuomarilan käsikirjoittaman ja Pauliina Saloniuksen ohjaaman pienoisnäytelmän rooleissa nähdään Lutherina Pentti Kallio, Agricolana Turo Entonen ja Kustaa Vaasana Mikko Rosendahl.

Kolmen roolin ja kolmen näytöksen näytelmä kertoo Agricolasta Wittenbergissä, talouspoliittisesta kriisistä kuningas Kustaa Vaasan kanssa, ja lopuksi käydään Lutherin kanssa keskustelua henkisestä testamentista.

Pienoisnäytelmän pohjana ovat Ismo Seivästön näytelmä Lutherin pöytävieraana ja Paavo Haavikon 1975 kirjoittama Agricola ja kettu. Seivästön teos on uskonnollishistoriallinen ajankuva. Haavikon teksti kulkee akateemikolle niin tunnusomaisesti yksilön ja julkisen vallan ja talouden suhteissa.

Janica Vilen