Naantalista ponnistaneen Waltteri Laineenkaren lyhytdokkari esitetään New Yorkissa

Waltteri Laineenkare.

Waltteri Laineenkare on omien sanojensa mukaan osa-aikainen luontojournalisti ja täyspäiväinen eläinfanaatikko sekä maailman kansalainen, joka vannoo lapsenmielisen uteliaisuuden nimeen. Nyt hän niittää kansainvälistä mainetta elokuvaohjaajana.

NAANTALI. Nykyään Helsingissä asuva ja Naantalista kotoisin oleva Waltteri Laineenkare, s.1991, vietti kolmisen vuotta Yhdysvalloissa ja sillä reissulla syntyi lyhytdokumentti How to Save a Life, joka saa ensi-iltansa New Yorkissa järjestettävällä Wildlife Conservation Film Festivalilla 26. lokakuuta ainoana suomalaisena elokuvana. Lisäksi dokumentti on valittu European Cinematography Awards -semifinalistiksi.

Dokumentti on yhden miehen projekti, jossa 95 % materiaalista on Laineenkaren itse kuvaamaa ja ohjaamaa. Oikeastaan vain musiikissa tarvittiin ulkopuolista apua. Markkinointia opiskeleva nuorukainen toivoisi saavansa aikanaan ammatin elokuvien parista, vaikka nyt työskenteleekin vakuutusyhtiössä.

– Otin ensimmäisen kerran kameran tosissani käteen kaksi vuotta sitten. Siihen nähden kehityskaari on ollut kohtuullinen. Tarinankerronta on itselleni luontaista. Toivoisin, että pääsisin tekemään dokumentteja ammattimaisesti niin, että teknisen puolen voisin jättää muiden hoidettavaksi ja itse saisin keskittyä tuottamiseen ja ohjaamiseen, hän kertoo.

Waltteri Laineenkaren lyhytdokkarissa seurataan utahilaista eläinten pelastajaa Debbietä.

Pian julkaistavassa dokumentissa seurataan utahilaista luonnovaraisten eläinten pelastajaa, 60-vuotiasta Debbietä.

– Olin suunnittelut meneväni vapaaehtoiseksi töihin villieläinhoitolaan, mutta lopulta päädyin töihin lemmikkikauppaan. Olin kuitenkin ehtinyt jo ottaa Debbieen yhteyttä. Hän on asiantunteva ihminen ja avoin persoona, jolla oli paljon kerrottavaa, joten lopulta päädyin tekemään hänestä dokumenttia, Laineenkare kertoo.

Dokumentin teko alkoi viime vuoden puolella ja viimeinen versio valmistui elokuussa. Traileri löytyy Vimeosta ja ensi-illan jälkeen Laineenkare yrittää saada sen levitykseen myös suomalaisille.

– Toivottavasti vaikka Yle olisi kiinnostunut dokumentistani, mutta ainakin Amazonin videopalveluun se tulee nähtäville, Laineenkare lupaa.

Wildlife Conservation Film Festivalille on lähdössä tuhansia elokuva-alan ihmisiä ympäri maailman. Suurin osa festivaalin elokuvista löytyy jo nyt Netflixistä. Laineenkarekin yrittää päästä paikalle, mutta vielä matka ei ole varmistunut.

European Cinematography Awards -semifinalisteista taas valitaan finalistit tämän vuoden lopulla.

Seuraavaksi Laineenkare alkaa ideoida kokopitkää dokumenttia.

Janica Vilen