NAANTALI. Naantalin Energia on aloittanut aurinkosähköjärjestelmien myynnin kotitalouksille ja yrityksille yhteistyössä naantalilaisen Sun Solar Oy:n kanssa. Tavoitteena on tarjota asiakkaille laadukkaat järjestelmät vaivattomasti sekä helpottaa päästöttömän energian hyödyntämistä. Naantalin Energia ostaa oman käytön yli jäävän sähkön ja hyvittää sen asiakkaille sähkölaskussa.

 – Aurinkokaupungin imagoon sopii hyvin aurinkoenergian hyödyntäminen. Olemme jo pitkään etsineet kumppania, jotta voisimme tarjota asiakkaillemme korkealaatuisia aurinkosähköjärjestelmiä. Sun Solar on paikallinen yritys, joka tuo Euroopassa valmistetut järjestelmät itse maahan. Olemme todenneet yrityksen tuotteet laadukkaiksi, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Aurinkosähköjärjestelmien avulla naantalilaiset voivat pienentää sähkölaskuaan tuottamalla osan käyttämästään sähköstä itse.

– Sähkölaskun loppusumma muodostuu sähkön myynnistä, siirrosta ja veroista. Kun tuottaa osan sähköstä aurinkovoimalla, voi pienentää näitä kaikkia summia.

Järjestelmästä saa parhaan hyödyn, kun mitoittaa koon sellaiseksi, että pystyy käyttämään koko tuotannon itse. Tarvittaessa Naantalin Energia ostaa asiakkailta mahdollisesti oman käytön yli jäävän sähkön ja hyvittää sen sähkölaskussa.

Järjestelmään kuuluvat aurinkopaneelit, asennustelineet sekä aurinkoenergian sähköksi muuntava invertteri. Valittavana on erilaisia paketteja energiantarpeen, talon koon ja ilmansuunnan mukaan. Sun Solar käy paikan päällä katsomassa, mikä on paras vaihtoehto ja sopii asennuspäivästä.

– Tarjoamme avaimet käteen -pakettia, jonka avulla hoituvat sekä suunnittelu, asennus että tarvittaessa myös huolto. Suunnitteluvaihe on tärkeä, jotta osataan valita oikeankokoinen järjestelmä. Kun laitteet ja telineet ovat saapuneet, asentaminen onnistuu yleensä päivässä, kertoo Sun Solarin toimitusjohtaja Marko Pulkkinen.

Suurimman hyödyn aurinkosähköjärjestelmä tuottaa asukkaalle, joka asuu 10–20 vuotta vanhassa sähköllä lämmitettävässä omakotitalossa tai vanhemmassa öljylämmitteisessä talossa. Myös pienkerrostalot ja rivitalot ovat hyviä kohteita, koska niissä käytetään jatkuvasti paljon sähköä. Järjestelmiä asennetaan lisäksi yrityksille ja maatiloille.

– Aurinkovoimaloiden tuottoa, rahallista säästöä sekä hiilidioksidipäästöjen pienenemistä on mahdollista seurata tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen avulla. Oikein suunniteltu ja mitoitettu aurinkoenergiajärjestelmä voi parhaimmillaan maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa. Aurinkosähköjärjestelmä saattaa myös nostaa kiinteistön energialuokkaa ja sitä kautta sen arvoa, kertoo Marko Pulkkinen.

Tarvittaviin lupahakemuksiin kannattaa varata muutama viikko. Katolle asennettaviin paneeleihin ei yleensä tarvita rakennuslupaa, ellei kyse ole suojelukohteesta. Kaupunkien järjestyssäännöt voivat edellyttää muita lupia. Yleensä riittää kuitenkin maksuton toimenpideilmoitus.