Kuparivuoren oppilaiden perunamaa tuotti satoa

”Parasta tässä hommassa on kaverin auttaminen”

Talkoolaiset saavat olla tyytyväisiä satoonsa. Kuvat: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Naantalin museon ja Kuparivuoren koulun yhteisenä hankkeena museon pihamaalle keväällä perustetusta koululaisten omasta kasvimaasta nostettiin 8. syyskuuta isot korilliset perunaa.

Talkoissa olivat mukana Kuparivuoren koulun kahdeksan oppilasta, jotka alun perin myös istuttivat perunat. Lisäksi he kävivät vanhempineen hoitamassa viljelymaata kesän aikana.

Maata piti kastella huolellisesti, koska oli niin kuivaa, huomauttaa luokan oppilas Lisa De Nier.

Luokkakaveri Peetu Laine on niin ikään innostunut sadonkorjuutalkoista.

Parasta tässä hommassa on kaverin auttaminen. Kävin auttamassa varmasti jokaista perunan kuokinnassa, hymyilee Peetu leveästi.

Lapsilla pysyi kuokka hienosti hyppysissä, vaikka ennestään heillä ei kokemusta perunannostosta ollutkaan.

Nostimme muutamat testiperunat, kun koulu alkoi. Ja voi kuinka hyvältä ne maistuivatkaan, kehuvat Lisa ja Peetu heidän kaverinsa Niklas Mustakankaan nyökytellessä vieressä.

Sadonkorjuuherkut pöytään

Museon kasvimaahan istutettiin perunaa, porkkanaa, kehäkukkaa, salviaa ja rakuunaa. Sadonkorjuujuhlaa vietetään oppilaiden, heidän vanhempiensa ja opettajiensa sekä museon henkilökunnan kesken tiistaina 19. syyskuuta.

Perunalajikkeeksi valikoitui maultaan tuttu ja hyväsatoinen Siikli. Alun perin saksalainen Sieglinde on jaloste vuodelta 1935, museonjohtaja Anne Sjöström sanoo.

Hankkeen tarkoituksena on käytännön kautta kertoa koululaisille kotitarveviljelystä entisaikaan, jolloin elintarvikkeita ei ostettu kaupasta, vaan niitä nostettiin omasta maasta. Samalla yhteisen tekemisen kautta pyrimme kehittämään lasten museosuhdetta myönteiseen suuntaan, lisää Sjöström.

Osallistavaa arjen kulttuuria

Luokan opettaja Arja Mattsson on hyvillään koulun sijainnista paikalliseen museoon nähden.

Käytännön oppimisen kannalta sijaitsemme ihanteellisessa paikassa, aivan museon naapurissa, iloitsee Mattsson.

Osallistavilla vierailuillamme, joita on ollut museoiden ohella monissa gallerioissa Turussa sekä esimerkiksi Kristiina Turtosen työhuoneessa täällä Naantalissa, koitamme tuoda kulttuuria osaksi lasten arkea, jatkaa Mattsson.

Naantalin museon ja Kuparivuoren koulun yhteinen hanke on osa kaupungin Naantali – sata ja yksi puutarhaa -teemaa, jolla kaupunki kunnioittaa maamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta.

Toki kiinnostusta on puolin ja toisin jatkaa myös tulevina vuosina, vakuuttavat museon tutkija Mari Termonen yhdessä Arja Mattssonin kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Kurkkaa video Naantalin museolla 8.9. järjestetyistä perunannostotalkoista täältä.