Turun vesilaitosmuseon uudistunut perusnäyttely avataan Turun päivänä

Pyykinpesua pulsaattoripesukoneella 1950-luvulla. Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto.

TURKU. Turun vesilaitosmuseo Halistenkosken rannalla on uusinut perusnäyttelynsä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Jokapäiväinen vetemme –näyttely esittelee paitsi turkulaisen vesihuollon historiaa, myös arjen vedenkulutusta.

Sata vuotta sitten suurin osa turkulaisista sai käyttövetensä kaivoista ja lähteistä sekä hyödynsi muita luonnonvesiä. Nykyään vesi on vaivattomasti käytössämme vain hanaa vääntämällä. Näyttely luo katsauksen siihen, miten vesihuollon kehitys on muuttanut ihmisten arkea ja elämää noin viimeisen sadan vuoden aikana.

Uusitussa näyttelyssä voi löytää kurkistusaukon takaa 1900-luvun alun vesiklosetin tai palata aikaan ennen vesijohtoa ja tutustua vedenkulutukseen liittyvään vanhaan esineistöön, kuten ämmänlänkiin ja pesusoikkoon. Nykyajan vedenkulutukseen pääsee tutustumaan kulutusta havainnollistavan pelin avulla.

Yleisöavajaiset pidetään Turun päivänä 17. syyskuuta kello 12–15. Avajaisiin on vapaa pääsy. Liikuntarajoitteisille kulkeminen on hankalaa, sillä museotilat ovat rakennuksen toisessa kerroksessa eikä hissiä ole. Turun päivän jälkeen museolla järjestetään avoimia ovia sunnuntaisin: 1.10., 15.10., 29.10., 19.11. ja 3.12. kello 12–14.

Vuonna 1998 avattu vesilaiosmuseo sijaitsee Turun vesilaitoksen vanhassa päärakennuksessa, jossa aloitettiin Aurajoen pintaveden puhdistus kaupunkilaisten juomavedeksi vuonna 1923.