Kymmenettä kertaa järjestetty Veneet esillä -myyntinäyttely keräsi viime viikonlopun aikana joukon myyjiä ja käytetyistä veneistä kiinnostuneita Naantalin vierasvenesatamaan. Tapahtuman yhteydessä myös Meripelastajien ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kalusto oli esillä. Kyseessä on Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntinäyttely.

NAANTALI. Koko kesän vilkkaana käynyt käytettyjen veneiden kauppa koki huipennuksensa 1.–3. syyskuuta Naantalin vierasvenesataman uuden palvelurakennuksen tuntumassa. Myynnissä oli kaikkineen yli 80 yksityishenkilöiden ja yritysten venettä.

– Veneet esillä -näyttely on koettu aikaisempina vuosina toimivaksi tapahtumaksi. Yhdessä paikassa voi helposti tutustua useampaan käytettyyn veneeseen ja myös koeajot ovat mahdollisia. Vastaavaa ei muualla Suomessa ole tarjolla, kertoo järjestelyistä vastaava Tuomas Levanto.

Veneiden hintataso lähtee liikkeelle muutaman tuhannen euron avoveneistä isoihin jahteihin. Hinnat ovat pysyneet käytettyjen veneiden kohdalla maltillisina jo pitkään, mikä on taannut vilkkaan kaupankäynnin. Samanlaisen tahdin odotetaan myös jatkuvan.

Näyttävän kokoinen Princess 56 kiinnosti messuvieraita.

Pääasiassa moottoriveneitä

Suurin osa näytillä olevista veneistä on moottoriveneitä.

– Purjeveneiden saaminen Naantaliin on ongelmallista. Silta rajoittaa Naantaliin pääsevien purjeveneiden maston korkeutta 16 metriin. Tälläkin kertaa muutama isompi purjevene olisi näyttelyyn ollut tulossa, Levanto harmittelee.

Purjeveneitä oli kuitenkin menneenä viikonloppuna enemmän kuin aiempina vuosina. Sellaisen olivat tuoneet näytille myös littoislaiset Mikko ja Hetti Hakanen.

– Olemme tulleet myymään Dixie 27 -purjevenettämme. Kiinnostuneita on ollut ihan mukavasti, mutta kävijämäärään nähden enemmänkin olisi voinut olla, Mikko Hakanen totesi.

Hakasen pariskunta onkin aktiivinen purjehduksen harrastaja.

– Olemme harrastaneet tätä jo kahdeksan vuotta, Hakanen jatkoi.

Mikko ja Hetti Hakanen nauttivat loppukesän lauantaista venemessuilla.

50 vuotta toimintaa saariston siisteyden hyväksi

Veneet esillä -näyttelyssä oli mahdollisuus tutustua myös Meripelastuksen ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kalustoon. Naantalin meripelastajien Pv Lähitapiola V-S -alus kiinnosti yleisöä, kuten myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n kesäkuussa kastettu Roope, johon pääsi tutustumaan sisälle nyt ensimmäistä kertaa.

Yhdistyksen toimintaa aluksen kannella olivat esittelemässä Aija Kaski ja Anna von Zweygbergk. Pääsihteeri Kaski valotti yhdistyksen historiaa:

– Toiminta lähti aikoinaan liikkeelle siitä, kun 60-luvun lopulla kolme Saaristomeren saariston asukasta huolestuivat vesistöihin ja niiden rannoille ilmestyvästä sotkusta. Olemme keränneet saaristosta roskaa nyt 50 vuotta ollen kaikkien vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö, joka toimii sekä saaristo- ja rannikkoalueilla että Järvi-Suomessa.

Yhdistyksen tavoitteena on edistää Suomen merialueiden, sisävesien, rantojen ja saariston puhtautta. Käytännössä tämä on konkreettista jätehuolto-, asiantuntija- ja ympäristökasvatustyötä.

– Meillä on 200 jätepistettä ympäri Suomea ja olemme olleet myös vahvasti myötävaikuttamassa siihen, etteivät jätevedet mene vesistöihin, Kaski kertoi.

Roope-aluksen lisäksi yhdistyksellä on alus myös Saimaalla.

Aija Kaski (oik.) ja Anna von Zweygbergk esittelivät Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimintaa Roope-aluksen kannella.

Jaakko Virrankoski