Laki on velvoittanut kuntia julkaisemaan virkamiespäätökset netissä kesäkuun alusta lähtien. Järjestelmistä riippuen kuntien käytännöt lain noudattamiseksi vaihtelevat.

PAIKALLISET. Kuntalain tiukka määräys, jonka mukaan viranhaltijoiden päätökset pitää julkaista koko kansan nähtäville kunnan tietoverkossa, ei vielä toteudu joka kunnassa. Suurimmat ongelmat kunnissa johtuvat ohjelmistojen taipumattomuudesta. Samoilla ohjelmilla, joilla näppärästi päivitetään kuntien valtuustojen, hallitusten ja lautakuntien pöytäkirjat, ei välttämättä onnistuta julkaisemaan viranhaltijapäätöksiä. Monessa kunnassa onkin menossa ohjelmistojen päivitys, mutta ennen sen toteutumista lain noudattamiseksi joudutaan tekemään manuaalista työtä.

Kaarinassa ja Liedossa tilanne on täydellisesti hoidossa. Kuntien käyttämä KTWeb-ohjelma sisältää oman osionsa viranhaltijapäätöksille. Toisin sanoen, virkamiespäätökset löytyvät samasta paikasta kuin luottamuselinten esityslistat ja pöytäkirjat. Asioista kiinnostunut kuntalainen tai päättäjä löytää päätökset helposti sieltä, mistä pitääkin.

Paraisilla on käytössään väliaikainen, manuaalinen ratkaisu. Viranhaltijapäätökset julkaistaan pdf-tiedostoina samalla ”Hallinto” -sivulla, mistä löytyvät myös esityslistat ja pöytäkirjat. Yhtä joutuisasti tiedostojen lataaminen ei onnistu kuin Kaarinan ja Liedon erittäin hyvin toimivissa järjestelmissä. Lain kirjain kuitenkin toteutuu, ja kuntalainen pääsee näkemään viranhaltijoiden päätökset – kunhan vain kärsivällisyys pdf-tiedostoja ladattaessa riittää. Hyvällä nettiyhteydellä se ei tuota juurikaan ongelmia, mutta heikomman signaalin alueella mobiililaitteella ladattaessa odotusaika venyy väkisinkin.

Paimion nettisivuilta viranhaltijapäätösten löytäminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Mutta siellähän ne toki ovat, ”päätöksenteko” -osion alla kohdassa ”kuulutukset”, ja niinikään pdf-tiedostoina. Lain kirjain täyttyy siis jälleen.

– Tämä ei ole paras vaihtoehto, mutta toimimme väliaikaisesti näin, kunnes saamme järjestelmät päivitettyä, kertoo Paimion hallintojohtaja Jaana Hölsö.

Paimiossa, kuten monessa muussakin kunnassa käytössä oleva Dynasty-järjestelmä vaatii Hölsön mukaan varsin kalliin päivityksen, ennen kuin viranhaltijoiden päätökset voidaan julkaista sen kautta.

– Teemme ratkaisuja syksyllä. Vaihtoehtona on myös järjestelmän toimittajan vaihtaminen, kertoo hallintojohtaja.

Entäpä sitten Sauvo? Vielä ei netistä löydy yhtään viranhaltijapäätöstä, mutta tilanne korjautuu elokuun aikana.

– Nyt kun viranhaltijat ovat palanneet kesälomiltaan, ja päätöksiä alkaa taas tulla, skannaamme ne ja julkaisemme pdf:t päätöksenteko-kohdan alla, kertoo Sauvon hallintojohtaja Jenni Soini.

Sauvossa on sama tuttu tilanne kuin suurimmassa osassa kuntia – järjestelmä ei taivu.

– Olemme laskeneet, että skannaaminen pdf-tiedostoiksi on meille taloudellisesti järkevin ratkaisu. Pienessä kunnassa viranhaltijapäätösten määrä ei kuitenkaan ole kovin valtava, kertoo Soini.

Marko Vuosjoki