Kuntapäättäjän kulma: Kiky kesä 2017

Kolumni

KAARINA. Luontoäiti näyttää ottaneen mallia hallituksen leikkaustoimenpiteistä. Toisaalta on vain reilua, että sää runtelee ja uimavesi jäädyttää, näinhän se Suomi pyörii. Kun työväelle ei jää enää muuta kuin yleisellä rannalla lekottelu, niin täytyyhän sään olla sen mukainen. Eihän se olisi reilua ilmaiseksi kivasta kelistä nauttia. Tosin jos liikaa sataa, niin maksamme varmasti tulevana kesänä sadevesiveroa. Eihän se passaa, että duunari ilmaiseksi mansikkansa kastelee. Verolle vaan sadekin.

Tulipahan ainakin joutilas kesä, kun tuloista leikattiin miltei kolmannes. Eipähän tarvitse aitaa maalata, pyöriä huoltaa tai bensaa saariston rengasreitiltä ostaa, saati kesäkukkasia istuttaa.

Tosin taisi ne jäädä tekemättä myös paikallisilta yrittäjiltä, kun maalia, mukuloita tai pyöriä ei myyty. Kassavaje on tarttuvaa, kun pyörä ei pyöri.

Hinnat nousee ja aukiolot pitenee, kun tulot on saatava, mutta keneltä? Pysähdyin omalla reissullani kahville erääseen saaristokohteen kahvilaan. Pyysin kahvia ja sain sen hintaan 2,5e. Kahvi tosin piti hakea aamiaishuoneen termarista, jos sitä vielä oli. Kellohan oli jo 11.30. No olihan sitä ja hyvin seisotettuna.

Pakkohan sitä on yrittäjän yrittää, kun lyhyt ja kylmä kausi on. Toimin aikoinaan saaristossa yrittäjänä, joten tiedän, että tulot on revittävä lyhyessä ajassa. Silloin se tehtiin hyvänä kesänä kuudessa viikossa. Nyt kun kuluttajilta kolmannes leikattiin, niin tili tulee tehdä kahdessa viikossa. Eihän sitä tuossa ajassa kahvia joka kattaukselle ehdi keittää, saati kannata.

No kun venäläiset tulloo elokuussa, niin kassavirratkin taas tokenee, tosin suurin osa matkailuyrittäjistä on jo palvelunsa tuolloin joutunut alas ajamaan. Mutta onneksi sentään johtajien kesä näyttää aurinkoisemmalta. Johtajien palkat, luontaisedut ja rahabonukset ovat nousseet tasaisesti viimeisen viiden vuoden ajan. Tämänvuotiset palkat ja etuudet ovat suuremmat kuin koskaan! Hyvä heille (harvoille), mutta milloinkahan hekin havaitsevat, ettei ole paikkaa, mihin mennä tai maalia, mitä ostaa, kun kukaan ei enää paikkoja auki pidä tai punamultaa keitä. Kun työ ei enää tekijäänsä palkitse.

Tosin jos tavoitteena on lomien leikkaus, niin siinä varmaan onnistutaan. Turhaan sitä on kansalle neljää viikkoa antaa, kun se ehtii kuluttaa vain kaksi viikkoa. Takaisin tuottamaan vain. Voihan sitä johtaja ulkomaillakin lomailla jos ei kerran kotimaassa palvelua saa.

Kuulostaako katkeralta? Ei suinkaan. Vietin kivan kesän perheeni kanssa, vaikkei juuri ulkona syöty tai jätskillä käyty. Aikaa vietettiin yhdessä ja se kai se tärkeintä on. Joten jos istuvan hallituksen leikkaussuunnitelma olikin perhekeskeinen, niin se toimi. Vietimme paljon aikaa yhdessä ja nautimme siitä.

Tähän se subjektiivisen päivähoidon ja koulutuksen leikkauskin varmasti pyrkii, en vain heti sitä hoksannut. Enemmän aikaa toisillemme. Hienoa valtio, tai niin kuin nykyään pruukataan sanoa HV!

Hyvää alkavaa lukuvuotta opiskelijoille ja antoisaa työvuotta kaikille, lomaillaan taas ensi kesänä!

Jere Järvinen

Kaarinan kaupunginvaltuuston pj.