Rusko Soi täyttää loppuviikon ohjelmallaan

Arkistokuvaa edellisvuosien Ruskopäiviltä. Kuva: Merja Pere.

RUSKO. 13. kertaa järjestettäviä perinteisiä Ruskopäiviä vietetään tänä vuonna aiempaa isommin Rusko Soi -nimellä Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Torstaista sunnuntaihin 10.–13.8. järjestettävässä tapahtumassa on tarjontaa musiikkiesityksistä yhteislauluun, karaokeen ja tansseihin kuin maalaismarkkinoihin ja kirpputoriin. Ohjelmaa on sekä lapsille että varttuneemmillekin osallistujille.

Ohjelmaa on tarjolla neljänä eri päivänä. Torstain aktiviteetit keskittyvät Vahdolle, jossa Laukolan koululla on lastentapahtuma ja Lavamäen kylätalolla yhteislaulutilaisuus kahvitarjoiluineen. Perjantai-illalla on vuorossa Ruskotalon karaoketanssit.

Ruskopäivät yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Pere kertoo, että aktiivisinta ohjelmatarjonta on lauantaina.

– Rusko Soi -teemainen ohjelma sijoittuu viikonloppuun. Lauantaille on saatu nimekkäitä esiintyjiä kuten vuoden 2016 tangokuningatar Erika Vikman ja tenori Jyrki Anttila. Laululavalla kuullaan myös muun muassa paikallista lauluyhtye Luminosta sekä kansanmusiikkia tarjoilevia Nytky- ja Möttöläiset -yhtyeitä, sanoo Pere.

Lapsille on tarjolla Tähdet kertovat -tyttökuoron esitys sekä Siina & Taikaradion koko perheen lapsikonsertti. Ruskotalolla on kello 13 ja 15 lisäksi Miina ja Manu -lastenteatteriesitys.

Torilavalla on kuultavissa Möttöläiset-yhtyeen soitannan lisäksi Ruskon Harmonikkakerhon esitys ja Ruskon ystävyyskunnan eli virolaisen Kirekeel – Surjun naiskuoron laulua. Torilavan yhteydessä pidetään myös porsaanheiton MM-kisat. Lauantai-illan päättää tanssit Ruskotalolla klo 20 alkaen, esiintyjänä Kaija Lustila & Rubiini.

Sunnuntain ohjelma alkaa klo 10 kansanlaulukirkon merkeissä 1930-luvulla pidettyjen laulujuhlien vanhalla laulujuhlapaikalla Kaharintien varrella nummialueella.

– Vanha laulujuhlaperinne juontaa juurensa laulu- ja urheilujuhlaan, joka on kiertänyt Turun seudulla ja vieraillut Ruskolla 1930-luvulla, toteaa Pere.

– Tarkoitus on elvyttää näitä perinteitä Rusko Soi -tapahtumalla, jonka kiinnostavuutta testataan näin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Jatkamme perinnettä oikein mielellämme, jos yleisöä riittää ja sponsoreita löytyy. Tällä kertaa tapahtumaa rahoittaa Varsin Hyvä, lisää Pere.

Ohjelma jatkuu klo 12 kirpputorilla, joka järjestetään Ruskotalon parkkipaikalla sekä taajamapesiksellä Kirkonkylän koulun kentällä. Tapahtuman päättää klo 16 Ruskon kirkolla alkava Kauneimmat laulut -tilaisuus.

Katariina Mäkinen-Önsoy