Pelotonta ilmaisua Aurajoesta Linnavuorelle

Valtteri Juvonen ja Hermanni Ahomies tekevät kaksoisroolit rauhan- turvaajina ja Pelottoman poikina Kuva: Meri Keränen.

Turun ylioppilasteatteri: Peloton
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tarja Sahlstedt
Sävellys: Veera Alaverronen
Äänidramaturgia: Karen Soinila
Koreografia: Eve Mäkitalo
Puvustus: Minea Lehtinen
Maskeeraus: Mona Ojala
Lavastus: Jouni Kekkonen

TEATTERIARVIO. Liedon Vanhalinnassa nähdään elokuun ajan Turun ylioppilasteatterin tuottama produktio Peloton, joka ottaa itsevarmasti ja pelotta haltuun osan yhdestä alueemme kauneimmista kansallismaisemista. Esityksessä yleisö seuraa näyttelijöitä Vanhalinnan idyllisissä ja jylhissä maisemissa Aurajoen penkalta lammasaitauksen läpi aina Linnavuorelle saakka.

Tarja Sahlstedtin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa esityksessä on mukana kuusi näyttelijää ja kaksi muusikkoa. Elävä näyttämö aukeaa katsojille paitsi tanssin ja musiikin myös ympäröivän luonnon kautta. Tuntuu ihan siltä kuin näyttelijät kertoisivat paikallisen tarinan, vaikka ylioppilasteatterin Peloton ammentaakin inspiraationsa Bertolt Brechtin klassikkonäytelmästä Äiti Peloton ja hänen lapsensa.

Viimeksi ylioppilasteatteri toteutti Brechtin tuotantoa vuonna 2008 Teurastamojen Pyhä Johanna -näytelmällään. Koskaan aikaisemmin ylioppilasteatteri ei ole kuitenkaan tehnyt teatteria Vanhalinnan maisemissa.

Brechtin tavoitteena oli yhteiskunnallisia aiheita käsittelevillä näytelmäteksteillään edistää kriittistä ajattelua. Hän halusi, että katsojat pohtivat näytelmissä esitettyjen epäkohtien kautta myös todellisessa maailmassa eteen tulevia epäkohtia.

Vuonna 1941 kantaesityksensä saanut alkuperäisteos Mutter Courage und ihre Kinder edustaa Brechtin tunnetuimpia näyttämöteoksia. Pelottoman äidin matkaa kolmen lapsensa kanssa kolmikymmenvuotisen sodan keskellä käsittelevän balladinomaisen teoksen käänsi suomen kielelle Elvi Sinervo vuonna 1975.

Ylioppilasteatterin fyysinen ja jännittävä tulkinta näytelmästä on lumoava kokemus lietolaisessa kesäillassa a cappella -lauluineen ja voimakkaine rytmeineen. Tarinaa eteenpäin kantavat Veera Alaverrosen uudet sävellykset sopivat Pelottoman maailmaan kuin nenä päähän.

Sarianna Sormunen Pelottoman nimiroolissa vakuuttaa päättäväisyydellään. Tarinankertojien armeijaan liittyvät Hermanni Ahomies ja Valtteri Juvonen, jotka tekevät kaksoisroolit rauhanturvaajina ja Pelottoman poikina. Perheen kohtaamien vaikeuksien myötä äänensä menettäneen tyttären roolin on omaksunut Emmi Elomäki. Kertojina toimivat kapteenin asuun sonnustautunut Petra Lähde ja Miriam Mekhane, joka valloittaa laulullaan itkijänaisen roolissa. Livemusiikista vastaavat Maija Lindroos ja Karen Soinila.

Pelko ja kaoottisuus ovat ajattomia teemoja, joita ylioppilasteatterin työryhmä on ohjaaja–käsikirjoittajansa johdolla käsitellyt kokeellisen teatterin, jossa katsojat otetaan mukaan näytelmän kulkuun, sekä kylämatkatyyppisen tarinankerronnan keinoin.

Peloton on Turun ylioppilasteatterin ja Liedon Vanhalinnan ensimmäinen yhteisproduktio.

Katariina Mäkinen-Önsoy