Raision Katteluksen asuntomessualue täytti 20 vuotta

Katteluksen asukasyhdistyksen hallitus, eli viestintävastaava Pia Satopää (vas.), puheenjohtaja Jussi Satopää, varapuheenjohtaja Riku Peltonen, jäädytysvastaava Lauri Henttinen ja talouspuolta hoitava Johanna Peltonen, esittäytyi asuntomessualueen 20-vuotisjuhlissa. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Lauantaina 12. elokuuta juhlittiin Raision Katteluksen alueen asuntomessujen 20-vuotisjuhlaa. Valtakunnalliset asuntomessut muodosti Kaanaan kaupunginosaan Katteluksen asuntoalueen sekä kaksi etäkohdetta, jotka ovat peruskorjattu 50-lukulainen kerrostalo Viheriäisissä ja saaristolaiskylä Naantalin Merimaskussa.

RAISIO. Raisiossa 11.7.–10.8.1997 pidettyjen valtakunnallisten asuntomessujen kantavia teemoja olivat turvallinen ja terveellinen ympäristö sekä luonnonmukainen valaistus ja viherrakentaminen, jossa pyrittiin säilyttämään luontaista metsänpohjaa. Tätä teemaa noudatettiin kaavoituksesta lähtien, kun alueen 25 omakotitaloa, 15 paritaloa ja seitsemän kerrostaloa rakennettiin ympäröivää luontoa myötäillen.

Lähes trooppisessa lämpötilassa lauantaina 12. elokuuta järjestetyt 20-vuotisjuhlallisuudet avasi Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen.

Asuntomessut on tapahtumana hyvin suosittu, niiden saamiseksi on 10 vuoden jono. Historian ensimmäiset valtakunnalliset asuntomessut pidettiin Tuusulassa vuonna 1970. Raision asuntomessut olivat järjestyksessään siis 18:nnet, Korhonen sanoo.

Raision asuntomessutapahtuma katsoi 20 vuotta sitten vahvasti tulevaisuuteen, onhan ympäristöasiat tänä päivänä vahvasti esillä, lisää Korhonen.

Alueparannuksia ja tiehankkeen kuulemisia

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet Raisiolle taloudellisesti vaikeita. Kaupunginjohtaja näkee, että nyt olisi maltillisten investointien aika.

Menoja tulee aiheuttamaan Kaanaan asukkaitakin läheisesti koskettava E18-tiehanke, jolla on positiivisia vaikutuksia kaupungin kasvuun – sujuvat liikenneyhteydet luovat edellytyksiä elinkeinoelämälle. Ely-keskuksen vuodelle 2020 kaavailemaa aloitusta ennen tulee olemaan asemakaavavaihe, jolloin kaikilla asianosaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa suunnitelmiin. Lisäksi kaupunki suunnittelee parannuksia asuntomessualueelle 20-vuotisteeman puitteissa, toteaa Korhonen.

Katteluksen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Satopää on hyvillään kaupungin ja alueen lukuisten yhdistysten välisestä hyvästä yhteistyöstä.

Julkiseen joukkoliikenteeseen kaivataan vielä parannuksia, kuten myös liikennemelua ehkäiseviin äänivalleihin. Olemme saaneet kuitenkin äänemme hyvin kuuluville muun muassa E18-työpajoihin ahkerasti osallistumalla, Satopää kertoo.

Olemme toivoneet alueelle myös ruokakauppaa, mutta asukastiheys ei vielä toistaiseksi riitä, jatkaa Satopää.

Tikkua laudalla

Pinta-alaltaan noin 18 hehtaarin kokoisen asuntomessualueen suunnittelu perustui avoimeen arkkitehtikilpailuun. 76 ehdotuksen joukosta voittajaksi nousi raisiolaisen Pekka Mäen kilpailutyö Tikkua laudalla. Alueen erikoisuuksia ovat kevytsaviharkoista rakennettu savitalo, uusfunkkistalot Killi ja Nalli sekä Villa Obelix. Funktionalistisia vaikutteita on nähtävissä monissa muissakin kohteissa. Erikoisuuksiksi lukeutuvat myös asuntomessualueen sisäänkäynnillä sijaitsevat, sille ajalle harvinaiset puukerrostalot.

Kun asuntomessualue vietti 10-vuotisjuhlia, Kaanaan omakotiyhdistys muisti Katteluksen asukasyhdistystä lahjoittamalla kynäjalavan, jonka kaupunginpuutarhuri istutti koulun kentän viereiselle nurmelle. 15-vuotiaslahjaksi Katteluksessa asuvat saivat naapuriyhdistykseltä muistolaatan juhlapuun juurelle.

Puun päivänä 27.9.2011 samalle nurmikkoalueelle kaupunginjohtaja istutti yhdessä Kaanaan koululaisten ja asukasyhdistysten edustajien kanssa yhdessä lisää lehtipuiden taimia, joista muodostui komea jalopuupuistikko.

Katariina Mäkinen-Önsoy