Nostalgiakonsertti Raision kirkossa ensi keskiviikkona

RAISIO. Keskiviikkona 23.8. klo 20 kanttori Stephen Evans järjestää Raision kirkossa konsertin, jossa hän juhlii sitä, että hänen Suomeen saapumisestaan on tullut kuluneeksi 45 vuotta. Kesäfanfaari Pikisaaresta Raisioon -konsertti on saanut nimensä siitä, että Evans saapui Lontoosta Turun Pikisaareen 23.8.1973 alun perin opettaakseen englantia kielikoulussa ja etsiäkseen Viking-juuriaan Pohjoismaista.

– Tässä konsertissa toteutetaan uusia ja radikaaleja ajatuksia virrenveisuusta ja urkujensoitosta. Konserttiyleisöä tai seurakuntaa kutsutaan veisaamaan suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi, koska virsikirjan lisävihossa tietyt virret on nimenomaan painettu kolmella kielellä. Tämän konsertin virret ovat 932 Oi ihmeellistä armoa, 923 Silmäni aukaise, Jumalani ja 979 Tulkoon tie sinua vastaan. Raision pilliurkujen rekistereihin yhdistetään seurakunnan digipianon eli keyboardin 2000 eri ääntä, mikä mahdollistaa monipuolisemman soinnin. Sointipalettiin mahtuvat lukuisat orkesterisoitinten äänet sekä sinfoniset rummut, Evans kertoo.

Ohjelmisto koostuu englantilaisista ja suomalaisista kansallisromanttisista ja -mielisistä kappaleista, varsinaisista kansansuosikeista. Jouko Nurmi esittää Merikannon ja Elise Kinnunen Kilpisen suositumpia lauluja sekä Mårtensonin Myrskyluodon Maijan laulettuna Karita Mattilan tapaan. Stephen Evans esittää Sibeliuksen Valse Tristen pianolla ja Jukka Saarinen improvisaation kolmesta laulusta – Bread of Heaven, The Londonderry Air ja The Last Rose of Summer. Alussa Saarinen ja Evans soittavat kaksoisuruilla, keyboardilla ja pilliuruilla Elgarin Nimrod-muunnelmia ja lopussa saman säveltäjän Pomp and Circumstances -marssin, johon Lontoon promenadikonsertit aina päättyvät. Pastori Annukka Saarinen laulaa soolona kahden virren säkeistöjä. Juontajina toimivat Pertti Ruotsalo ja Esa Laihonen. Ohjelmaan kuuluvat yhteislaulu ja improvisaatio.

– Vuosikymmeniä on taisteltu pilliurkujen ja digiurkujen paremmuudesta, perinteistä ja puhtaasta tyylistä. Moni vielä muistaa 80-luvun kuuluisan ”Turun jupakan”, jolloin Hannu Taanila väitti ”pyrkineensä urkutaiteen epäpyhittämiseen ja siten vähentämään sitä kohtaan tunnettua ennakkoluuloa.” Eturivin urkurit pyrkivät jatkuvasti tarkastelemaan urkusoiton rajoja kokeilevasti ja tunnustelevasti. Viime kuussa Susanne ja Veli Kujala kokeilivat tuomiokirkossa hanurin ja urkujen yhteissoittoa. Mikaelin kirkossa taas Marko Hakanpään hollantilainen improvisoijamentori Arjan Breukhoven, joka polveutuu suorassa opetus-ketjussa J.S. Bachista, soitti uruilla Beethovenin 5. sinfoniaa, Bachin sellosonaattia ja Williamsin Tähtien Sodan, Evans sanoo.

Konserttiin on vapaa pääsy ja käsiohjelma maksaa 5 euroa.