Mynämäellä vuosittain järjestettävä Laurin Markkinat keräsi tänäkin vuonna tuhansia ihmisiä paikalle. Perinteikkäämpien markkinaostosten lisäksi kävijöitä kiinnostivat muun muassa eri yritysten tarjoamat huoltovinkit mökeille. Kesälauantain ohjelmaan kuului myös Vuoden Laurin palkitseminen.

MYNÄMÄKI. Lauantaina 12. elokuuta järjestettyjen Laurin Markkinoiden juuret ulottuvat aina keskiajalle saakka, mutta nykymuotoisena niitä on vietetty 70-luvulta lähtien.

– Lions Club Mynämäki on ollut vastuussa järjestelyistä vuodesta 2000 alkaen. Kävijöitä on joka vuosi tuhansia ja ennätys lienee noin 6 000 markkinavierasta. Säätila vaikuttaa määrään paljon, taustoittaa jo useampana vuotena tapahtuman markkinoinnista vastannut Matti Vira.

Tämän vuoden tavoite oli 4 000 – 5 000 kävijää ja 4000:ään yllettiinkin.

– Tänä vuonna iltapäivän sade vei osan porukasta aikaisemmin kotiin, Vira toteaa.

Markkinatunnelmaa, paloautoja ja huoltoratkaisuja mökeille

Paloautot kiinnostivat Laurin Markkinoilla.

Keskuskadun varrelta löytyi tänäkin vuonna monipuolinen kattaus perinteisiä markkinamyytäviä makkarasta metrilakuun. Lisäksi oli mahdollisuus tutustua vaikkapa eri yritysten tarjoamiin ratkaisuihin kesämökeille.

– Olemme tavanneet käydä täällä eri kokoonpanoissa useana vuotena. Itse vierailen aina Turun Seudun Jätehuollon kojulla, sillä minusta on tärkeää, että mökillä on jätehuolto kunnossa, totesi lastenlastensa kanssa markkinoiden tivolista tavoitettu turkulainen Merja Köpsi, joka on viettämässä Mynämäellä mökkikesää.

– Lähinnä elintarvikkeita täältä tulee ostettua, jos jotakin. Täällä on myös mukava tavata tuttavia, joita muutoin harvemmin näkee, Köpsi jatkoi.

Mumminsa seurassa olleelle Viivi Köpsille kerta Laurin Markkinoilla oli ensimmäinen ja hän totesikin markkinatunnelman ylipäätään olevan tapahtumassa parasta. Pikkuveli Elmo oli paikan päällä jo toista kertaa ja myös hänellä on markkinoilla suosikkinsa.

– Kyllä ne taitavat olla nuo paloautot, joihin saa mennä tutustumaan. Elmo on päässyt niihin sisälle jo kaksi kertaa, mummi valotti.

Viivi ja Elmo Köpsi olivat tulleet nauttimaan markkinatunnelmasta mumminsa Merjan Köpsin kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden Lauriksi Leena Gustafsson

Vuoden Lauriksi valittu Leena Gustafsson on toiminut monipuolisesti esimerkiksi mynämäkeläisessä kulttuurielämässä.

Laurin Markkinoiden perinteisiin kuuluu myös Vuoden Laurin kruunaaminen. Huomionosoitus jaetaan vuosittain nykyiselle tai entiselle mynämäkeläiselle, joka on näkyvästi, pitkäaikaisesti ja ansiokkaasti toiminut mynämäkeläisen kulttuurin, kotiseututyön tai matkailun edistämiseksi. Perusteena voi olla myös huomattava kulttuuriteko tai pitkäaikainen harrastustoiminta.

Vuoden 2017 Laurina palkittiin vaatetusartesaani Leena Gustafsson. Gustafssonin panoksen Mynämäen kunnan tapahtumissa, näyttelyjärjestelyissä ja muun muassa yhdistys- ja seurakuntatoiminnassa todettiin olevan merkittävä.

Gustafsson on ollut mukana useissa kulttuuriprojekteissa, jotka ovat käsitelleet esimerkiksi eri merkkihenkilöitä, kuten Tove Janssonia ja Sibeliusta. Lisäksi hän tekee SPR:n vapaaehtoistyötä, jonka puitteissa on perustettu katastrofiavun tarpeisiin lapsille vaatteita valmistava Apuommelkerho.

Aiemmin muun muassa fysioterapeuttina toiminut Gustafsson oli hänelle luovutetusta tittelistä hyvillään.

– On ollut mukavaa päästä tällaiseen kultturelliin toimintaan mukaan. Koen, että minulla on paljon annettavaa, mutta olen saanut myös itse tästä valtavasti, Gustafsson kiitteli.

Lions Club Mynämäen Laurin Markkinoilla keräämä tuotto ohjautuu hyväntekeväisyyteen. Se jaetaan Mynämäen ja lähialueen tarvitsijoille, ja viimeaikaisia kohteita ovat olleen muun muassa syrjäytyneet nuoret.

Jaakko Virrankoski