Jussi TwoSeven toteuttaa Varissuolle seinämaalausinstallaation

Varissuolle tuleva Jussi TwoSevenin teos mukailee taiteilijalle ominaista luonnoneläinteemaa. Kuvassa TwoSevenin työ Norjan Nuart-festivaaleilla syksyllä 2016. Kuva: Jussi TwoSeven.

Jussi TwoSeven (s. 1983) on kansainvälisestikin huomattu suomalainen taiteilija, joka tunnetaan etenkin todentuntuisista, uskomattoman yksityiskohtaisista eläinhahmoistaan. Katutaiteen parissa kasvaneen kuvataiteilijan tyyli on hioutunut vuosien saatossa täysin omanlaisekseen. Jussi TwoSevenin pääosin mustavalkoisia, vankkumattomalla tekniikalla toteutettuja eläinhahmoja voi bongata suomalaisten kaupunkien lisäksi muun muassa Norjasta.

UPEA17-festivaalin myötä Turkuun on suunnitteilla kolme muraaliteosta, joista kaksi sijoittuu lähiöihin. Varissuon teoksen toteuttamisessa ovat mukana Turun kaupunki, Visit Finland, Tikkurila, Taike ja dripit.fi.

KUVATAIDE. Osana valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia 1.–24.9. helsinkiläinen kuvataiteilija Jussi TwoSeven maalaa luontoaiheisen teoksen Varissuon Kuopuksenpolulle. Teos syntyy polun varrella sijaitsevaan seitsemän metriä korkeaan tornirakennelmaan.

– Tiilinen sähkömuuntajan näköinen hökötys saa aivan uuden elämän installaation pohjana. Teos ylettyy tornin ympäri kaikille sivuille niin, että ikään kuin rakennelma olisi pystytetty siihen vain ja ainoastaan sitä varten, TwoSeven sanoo.

– Paikka on muraalille ihanteellinen, sillä se on kävelytien varrella koulun ja urheilukentän vieressä. Taustamateriaali on sellaista, että maali tarttuu siihen hyvin. Installaatio voi säilyä siinä vuosia tai jopa vuosikymmeniä nätin näköisenä, jatkaa TwoSeven.

Sabluunoita ja sekatekniikkaa

TwoSeven maalaa sekatekniikalla, jossa hän käyttää seinämaaleja ja spraymaaleja.

– Maalaustyön toteutan telalla ja pensselillä. Tämän työn kohdalla menee toteutukseen ehkä noin viikko, riippuen säästä – kevyet sabluunat, sade ja tuuli eivät nimittäin sovi yhteen. Isompi duuni, johon menee useampia viikkoja, on sabluunojen valmistus, hän toteaa.

Luonnoneläimiä itseoppinut taiteilija on maalannut pari viimeistä vuotta.

– Aikaisemmin teoksissani esiintyivät kaupunkinäkymät. Päädyin tekemään luonto- ja eläinkuvia, sillä ne tuovat oivaa kontrastia kaupunkimiljöihin, jotka ovat yleisimpiä työalustojani. Luonnoneläimet kuvissani muistuttavat kaupunkilaisia elämästä taajaman ulkopuolella, hän kertoo.
– Ensimmäinen tauluista ja seinämaalauksista koostunut näyttelyni oli vuonna 2008 nimellä Meitsin Maalauksia Mbarissa, Helsingissä. Aikaisemmin en ole UPEA-kaupunkitaidefestivaalille osallistunut, hän lisää.

20 pysyvää seinämaalausta

Toista kertaa järjestettävää kaupunkitaidefestivaalia koordinoi Upeart-yhdistys. UPEA17 levittäytyy syyskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 14 kaupunkiin ympäri Suomen. Tuona aikana toteutetaan yli 20 pysyvää muraaliteosta muun muassa kerrostalojen ja tehdassiilojen seiniin.

– Mittakaavansa vuoksi UPEA kirii jo toisena vuotenaan maailman keskeisimpien kaupunkitaidetapahtumien joukkoon, sanoo Jaana Liiri Upeartista.

Kaupunkitaidefestivaalin aikana tuotetaan todellisia taideteoksia kiinnostaviin kohteisiin samalla kun taiteilijoille tarjotaan puitteet luoda tasokasta julkista taidetta kaikkien ikäryhmien iloksi. Tapahtuman tarkoituksena herättää tuttuja ja usein tylsiksikin koettuja paikkoja uuteen kukoistukseen.

Liirin mukaan festivaali painottuu Turussa lähiöihin.

– Kolmannen teoksen lupaprosessit ovat vielä aavistuksen kesken, mutta TwoSevenin Varissuo-muraalin lisäksi julkista tietoa on, että myös Runosmäki saa oman kaupunkitaideteoksensa. Kahden kolmikerroksisen asuintalon vierekkäisiin päätyseiniin muodostuva tuplamuraali löytyy festivaalin loppupuolella osoitteesta Runosmäenkatu 2, Liiri paljastaa.

Upeart ry järjesti valtakunnallisen UPEA‐kaupunkitaidefestivaalin ensimmäisen kerran viime vuoden syyskuussa, jolloin festivaali rantautui seitsemään suomalaiseen kaupunkiin. UPEA16‐kaupunkitaidefestivaalin aikana toteutettiin yhdeksän muraalimaalausta. Silloin bulgarialainen taiteilijakaksikko Arsek & Erase maalasivat Turun Nuoren Teatterin päätyseinän Ursininkadulla, Turun keskustassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy