Rättisitikat valtaavat Saariston Rengastien 8.–12.6.

Rättärit oli viime vuonna saaristokierroksella Virossa, nyt on vuorossa Turun saaristo. Kuva: Jukka Prinkkilä.

AUTOT JA LIIKENNE. Torstaina 8. kesäkuuta Suomen 2cv-Killan jäsenet valtaavat rengastien 30 vanhan Citroën kulkimen voimin. Ajelutapahtuman, joka kantaa nimeä Raid 2 PAPP, tarkoituksena on tutustua Houtskärin kirkolla sijaitsevaan Pyhän Andreaksen Perinnepolkuun.

Ajelun järjestää 2cv-Killan Hyvinkään-Riihimäen jaos. Viisipäiväisen ajelun starttipaikkana toimii Kustavin käsityöläiskylä. Kolmenkymmenen kulkimen letka kulkee Iniön kautta Mossalaan, jossa kulkue yöpyy. Matkalla tutustutaan Iniön harvinaiseen plokimuseoon ja Mobilisti harrastaja Jukka Torikan museoajoneuvoihin. Matkalla tutustutaan myös saariston herkkuihin, joka alkaa Iniössä saaristolaislounaalla.

Rättäriajeluihin liittyy usein myös leikkimielistä kilpailua. Kesän tapahtumien kilpailuissa eniten pisteitä kerännyt palkitaan kauden päätösjuhlassa eli Möötissä kisamestariksi juhlallisin menoin. Raid 2 PAPP:n kilpailutehtävät suoritetaan perjantain aikana Mossalan lomakeskuksen luontopolulla, kisaan sisältyy erilaisia tehtävärasteja ja tietokilpailukysymyksiä.

Lauantaina kulkimien ylväs letka jatkaa matkaa kohti Houtskärin kirkonkylää. Retkikunnan ravitsemisesta kirkonkylässä huolehtii Saaristokoulun kokki Ilkka Tuominen. Houtskärin kulttuuriyhdistyksen ylläpitämän perinnepolkuun tutustumisen jälkeen Houtskärin pappi pitää ryhmälle hartaustilaisuuden Houtskärin vanhassa puukirkossa.

Lauantain osuus päättyy Kittuis Camping leirintäalueelle. Matkalla tutustutaan pikkuruiseen Hyppeisten kylään ja Borgbergetin näköalapaikkaan. Kittuis Camping tarjoaa sisämajoitustilaa rajoitetusti, joten suurin osa retkikunnasta yöpyy täällä teltoissa ja autoissa. Retkikunta toivoo yöpakkasien väistyneen tässä vaiheessa.

Sunnuntaina matka jatkuu Stella lautalla kohti Korppoota. Saarella tutustumme Korpoströmin luontokeskukseen ja kirkonkylään. Ruokailuun herkut loihtii Korppoon vierasvenesataman yhteydessä toimiva ravintola Buffalo. Päivä päättyy Nauvoon, hotelli Strandbohon. Matkalla tutustumme vielä Estonian muistomerkkiin, erikoiseen kivimuodostelmaan, Jatulintarhaan Nauvon Finbyssä ja Hvitsin Angus-härkä tilaan.

Retki päättyy maanantaina 12. kesäkuuta Paraisille, jossa Suomen 2cv-Killan Hupimestari Petri Kannisto esittelee kotikaupunginsa nähtävyyksiä. Päätöskahvin yhteydessä palkitaan perjantain leikkimielisen kisan voittaja.

Retkikunnan sijainti on nähtävissä reaaliaikaisesti internetissä, osoitteessa https://raid2cv.fi/gps

Mika Koivunen
Suomen 2cv-Kilta ry