Saariston ympäristömessuilta vinkkejä vesihuolto- ja energiaratkaisuihin

Pidä Saaristo Siistinä ry:n tiedottaja Veera Säilä ja järjestösihteeri Katriina Murto kertoivat saaristomeren tilasta vuoden 2016 Saariston ympäristömessuilla. Seutusanomien kuva-arkisto.

PARAINEN. Ensi viikonloppuna vietettävien Paraisten Päivien yhteydessä järjestetään neljättä kertaa Saariston ympäristömessut. Tapahtuma-aika on perjantaina 9.6. klo 11–17 ja lauantaina 10.6. klo 10–14. Teemoina ovat muun muassa vaihtoehtoiset energiaratkaisut, jäteveden käsittely, piha ja puutarha sekä vapaa-ajan kalastus.

Maksuttomassa tapahtumassa jaetaan ympäristöystävällisiin asumisratkaisuihin liittyvää tietoa ja käytännön vinkkejä niin paikallisille kuin mökkiläisillekin. Messuilla voi tutustua useiden eri yritysten tuotteisiin ja palveluihin liittyen esimerkiksi erilaisiin käymäläratkaisuihin, porakaivo- ja maalämpöurakointiin sekä pihasuunnitteluun. Näytteilleasettajien joukossa on myös yhdistyksiä ja organisaatioita esittelemässä toimintaansa ja antamassa neuvontaa esimerkiksi uuteen jätevesilakiin liittyen.

Lauantaina on ohjelmassa kaksi mielenkiintoista yleisöluentoa Nordean rakennuksen sisäkäytävässä: klo 12 Qvidjan tila kiertotalouden ja ympäristön asialla, Pekka Heikkinen/ Qvidja Kraft sekä klo 12.30 Quadrum höyrymoottori, Thomas Commondt/ Villa HöyryLinna.

– Saariston ympäristömessuilta saaristolaiset voivat saada hyviä ideoita kotinsa tai loma-asuntonsa käytännön ongelmien ratkaisuihin. Olemme saaneet messuille hyvin laajasti eri alojen edustajia ja messut palvelevat asukkaitamme hyvin asumiseen liittyvissä asioissa, kertoo Paraisten kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Petri Huovila.

Messuilta saa tietoa myös Paraisten kaupungin myytävistä tonteista, veneilyyn liittyvistä ympäristöasioista, saaristoluonnon ekosysteemeistä, rakennuskulttuurista ja korjausrakentamisesta. Ohjelmassa on myös linnunpönttöjen tekoa, tietovisailua sekä tietoa hyönteishotelleista. Lapsikävijöille tarjolla on Paraisten päivien yhteydessä myös omaa ohjelmaa, kuten tivoli, pomppulinna ja poniratsastusta.

TSS