Merimaskulaisen Teemu Heinosen otos mukana Suomen Luonnonvalokuvaajien juhlanäyttelyssä

Merimaskulaisen Teemu Heinosen Keisarinviitta-perhosta esittävä valokuva on Emil Cedercreutzin museossa näytillä Suomen Luonnonvalokuvaajien (SLV ry) Kaunis kotimaani -näyttelyssä 17.9. asti. Heinonen kuvaa kesälomansa aikana kotipihallaan sekä esimerkiksi Turun Ruissalossa ja Salon Suomusjärvellä niin maisemia kuin eläimistöäkin isoista ja pienistä nisäkkäistä lintuihin ja perhosiin. Kuva: Kimmo Muttilainen.

NÄYTTELYT. Emil Cedercreutzin museossa, Harjavallassa on esillä 17. syyskuuta asti Suomen Luonnonvalokuvaajien (SLV ry) Kaunis kotimaani -näyttely. SLV:n 40-vuotista taivalta juhlistavassa näyttelyssä on mukana merimaskulaisen Teemu Heinosen, 18, valokuva, joka esittää täpläperhoslajiin kuuluvaa Keisarinviittaa.

– Kyseinen Keisarinviittakoiras tallentui linssiini Paraisilla. Koitan aina napata kuvan, kun vähän erikoisempi perhonen sattuu näköpiiriin, Heinonen kertoo harrastuksestaan.

Yhteensä 80 valokuvan näyttelykokonaisuus tuo yleisön nähtäville Vuoden Luontokuvat -sarjoissa palkittuja kuvia pääasiassa vuosien 2014 ja 2015 kilpailuista. Lisäksi esille tulevat myös Vuoden Luontokuvat -kilpailun kaikkien aikojen voittajakuvat vuodesta 1980 vuoteen 2016 saakka.

Heinosen mukaan näyttely tuo hienosti esille Suomen luonnon kauneuden ja monimuotoisuuden kasvillisuudesta ja eläimistöstä sekäpienimmistä yksityiskohdista aina maisemakuviin saakka.

– Liityin yhdistykseen vuonna 2012 samaan aikaan kun varsinaisesti innostuin luonnon kuvaamisesta. Sain Vuoden Luontokuvat -kilpailun tuomareilta kunniamaininnan nuorten sarjassa vuosina 2014 ja 2015. Juhlanäyttelyssä mukana oleva Keisarinviitta-kuva on juuri vuodelta 2015.

– Tavoitteenani on, että jonakin vuonna kuvani valitaan Vuoden Luontokuvaksi, nyt kun näitä kunniamainintoja on jo tullut.

Yhdistys on valinnut Vuoden Luontokuvan yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1980 alkaen. Pohjoismaiden suurimmaksi vuosien mittaan kasvaneen luontokuvauskilpailun lähtökohtana on se, että kaikki kuvat on otettu Suomen rajojen sisäpuolella.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry on perustettu vuonna 1977. Euroopan suurimpaan luontokuvajärjestöön kuuluu noin kolme tuhatta jäsentä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää suomalaista luontokuvausta ja tuoda samat intressit omaavat kuvaajat yhteen.

– Tuntuu hienolta ensinnäkin päästä valokuvallaan mukaan näyttelyyn. Lisäksi kyseessä on vielä palkittu kuva, jolle on mukavaa saada lisää tunnettuutta. Tässähän maine kasvaa pikku hiljaa nuorena valokuvaajanakin, iloitsee Heinonen.

– En ole ainakaan vielä käynyt näyttelyyn tutustumassa. Aion kyllä ottaa kaksimetrisen perhoskuvatauluni kotiin seinääni koristamaan, kun sellainen mahdollisuus tarjoutui näyttelyn loputtua, Heinonen lisää.

Vuoden Luontokuvat -kilpailuun osallistuu vuosittain reilusti toistakymmentä tuhatta kuvaa ja noin tuhat kuvaajaa eri puolilta Suomea. Osallistujat ovat harrastajia ja ammattilaisia eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta.

Katariina Mäkinen-Önsoy