Muumien juhannus on täynnä tanssia, laulua ja teatteria

Pikku Myyn isosisko Mymmeli odottaa innolla jo Muumimaailman juhannustansseja. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tiesitkö?

Muumimaailmalla alkoi 25. kesä Naantalissa.

Teemapuisto on Suomen matkailun kärkituotteita, joka tuo vuosittain Naantaliin ja Turun seudulle reilut 200 000 matkailijaa.

Muumimaailman olemassaolon aikana on vierailijoita ollut yli 5 miljoonaa.

Naantalin kaupunki ja Muumimaailma ovat neuvotelleet uusista pitkäaikaisista yhteistoiminta- ja vuokrasopimuksista Kailon saaressa.

Naantalissa sijaitseva teemapuisto avasi ovensa jo 25. kertaa 10. kesäkuuta vietetyllä Drontti Edvardin paluujuhlalla. Juhlahumua riittää aina elokuun lopulle saakka.

NAANTALI. Tänä kesänä 25-vuotisjuhliaan viettävään Naantalin Muumimaailmaan pystytetään 23. kesäkuuta ensimmäistä kertaa ikioma juhannussalko. Juhannussalon ympärillä pannaan jalalla koreasti haitarin soidessa koko juhannusviikonlopun 23.–25.6. ajan.

Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski kertoo, että 25. kesä on muutenkin uutuuksia täynnä.

– Juhlavuoteen olemme tuoneet ohjelmanostoja, jotka alkoivat avajaisista, kun Drontti-lohikäärme palasi matkoiltaan. Ohjelmasta voisi poimia juhannusjuhlien lisäksi esimerkiksi heinäkuun lopulle sijoittuvat Unikeonkestit, jolloin valitaan Muumimaailman oma unikeko, ja elokuun alussa vietettävä Tove Janssonin syntymäpäivä, jolloin muumitalon edustalle istutetaan Suomi100-vuotisjuhlapuu.

– Sekä kahvilassa että teemapuistossa on kesällä esillä sellaisia muumitarinoista tuttuja hahmoja, jotka ovat harvemmin näyttäytyneet, ja joista sen myötä vähemmän myös entuudestaan tiedetään.

Muumimaailman yhteydessä sijaitsevassa Teatteri Emmassa puolestaan lauletaan Pikku Myyn syntymäpäivät -esityksen tiimoilta kesän jokaisena päivänä. Teatterissa voi katsella Muumimaailman pääsylipun hinnalla myös Muumit ja suuri Dronttijahti -näytelmää.

Makuja vanhassakaupungissa

Juhlakesän kunniaksi Muumimaailma laajensi kahvilatarjontaansa Naantalin vanhaankaupunkiin. Toukokuussa avajaisiaan viettäneen Eriskummallisen kahvilan vetonaulana ovat muun muassa muumiteemaan sisustetut kahvi- ja teehuoneet sekä oman kakkumestarin herkut.

– Teeman mukaista tarjontaa lisätään pitkin kesää. Tarjolla on niin makeaa kuin suolaista suupalaa sekä erikoisteetä ja -kahvia, Lohikoski sanoo.

Lohikoski toteaa, että Muumimaailman avajaiskesästä 1993 on kuljettu pitkä matka tähän päivään.

– Ensimmäisenä kesänä Muumimaailmassa oli vain yksi kioski, jossa myytiin lähinnä Muumitikkareita, jäätelöä ja pillimehua. Kahvia ei saanut, sillä kioskiin ei tullut edes juoksevaa vettä, Lohikoski muistelee.

Kahvila on Muumimaailman operatiivisen johtajan Juho Niemisen suosikkiprojekti.

– On hienoa kehittää Muumikonseptia edelleen uusilla ideoilla. Pitkäaikaisen suunnittelun tuloksena syntynyt Eriskummallinen kahvila erottautuu edukseen ja on tullut pysyäkseen vanhankaupungin katukuvaan.

Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskisen mukaan kahvila on mainio piipahduspiste ihan kaikille Muumien ystäville.

– Vuoden ympäri auki olevaan kahvilaan kehitetään erilaisia toimintoja, kuten lasten teemasyntymäpäiviä ja satutuokioita, syyspuolella. Kiinteistössä järjestettiin Muumisynttäreitä viimeksi 2000-luvun alkupuolella Mamman Munkkilan aikaan. Sitä ennen tässä oli Yllätysten talo. Parina edellisenä kesänä olemme vuokranneet tilaa ulkopuolisten toimijoiden käyttöön.

Matkailussa huima potentiaali

Lohikoski näkee matkailussa vahvaa nousua erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Naantali ja koko Turun seutu kuten Suomi ylipäätään kiinnostaa turvallisuutensa ja persoonallisuutensa ansiosta.

– Kiinnostus ulkomaalaisten ja kotimaisten matkaajien keskuudessa on kasvanut selkeästi. Muumimaailman kävijöistä on ¼ ulkomaisia, joista aasialaisia on suurin osa.
– Seudullisia selkeitä vetovoimatekijöitä ovat tiuhaan uutisissa vilahtaneet Turun ratapiha-alueelle suunnitteilla oleva elämyskeskus, Kakolanmäen funikulaari sekä hotellien peruskorjaukset ja uudiskohteet. Matkailua edistävillä hankkeilla on aina välillisiä vaikutuksia niin tunnettuuteen kuin työpaikkojen syntyyn.

Mikään kaupunki ei olisi Lohikosken mukaan mitään ilman matkailullisia elementtejä.

– Matkailuun kannattaa panostaa, onhan se hyvinvointia edistävä vientituote!

Toukokuussa Naantalin kaupungin kanssa käydyt neuvottelut varmistavat Muumimaailman kehittymisen pitkälle 2030-luvun kynnykselle. Sopimus mahdollistaa laajentamisen Kailon saaressa sekä mantereen puolella.

– Meillä on oikeus perustaa Muumi-teemaisia puistoja Eurooppaan. Yhtenä hyvänä esimerkkinä, joista on ollut puhetta, on Ruotsin Karlstad. Toinen otollinen vaihtoehto löytyisi sen sijaan maamme rajojen sisäpuolelta, Pohjois-Suomesta. Nähtäväksi jää eteneekö kumpikaan hanke, Lohikoski toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy