Raision bioenergialaitos vihittiin käyttöön

Raisio-konsernin väliaikainen toimitusjohtaja Jarmo Puputti (vas.), JL Metalsin toimitusjohtaja Jouko Lampi ja Raisio Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Matti Perkonoja leikkasivat nauhan juhlallisin menoin uuden bioenergialaitoksen avajaisissa 21. kesäkuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

Keskiviikkona 21. kesäkuuta avajaisiaan viettäneen Raisio-konsernin uuden laitoksen myötä tehdasalueella käytettävä teollisuushöyry ja kaukolämpö tuotetaan puuhakkeella. Investoinnin arvo on noin 8,5 miljoonaa euroa. 

RAISIO. Fossiilisten polttoaineiden aika Raision tehdasalueella on ohi uuden bioenergialaitoksen käyttöönoton myötä. Raisio-konsernin uusi laitos tuottaa kaiken Raision tehdasalueella tarvittavan teollisuushöyryn ja kaukolämmön paikallisilta toimijoilta hankitusta puuhakkeesta.

– Raision tavoite on korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvalla energialla aina, kun se on ekologisesti ja taloudellisesti kannattavaa. Oma bioenergialaitos on Raisiolle tärkeä ja hieno kehitysaskel kohti kestävämpää ruuantuotantoa. Uuden laitoksen myötä Raision tehdasalue täyttää hiilineutraaliustavoitteensa, kertoo Raisio-konsernin väliaikainen toimitusjohtaja Jarmo Puputti hyvillään.

Bioenergialaitos oli Raisiolle noin 8,5 miljoonan euron investointi. Puputti kertoo, että vuosi sitten aloitetut rakennustyöt sujuivat suunnitelmien mukaisesti niin kustannusten kuin aikataulunkin osalta.

Uuden laitoksen vuosituotanto noin 50 gigawattituntia ja se riittää Raisio-konsernin lisäksi myös muille tehdasalueen yrityksille.

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen piti juhlapuheen.

– Uusi laitos käyttää jokaisena talvipäivänä kolme rekka-autollista puuhaketta, joka hankitaan läheltä, sadan kilometrin säteeltä Raisiosta. Tähän vuodenaikaan sen sijaan riittää kaksi hakerekkaa per päivä, Puputti sanoo.

Cleantech-alan keskittymä

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen iloitsee vihkiäispuheessaan, että bioenergialaitos täydentää niitä päämääriä, joihin Raisio konsernin tehdasalueella vuonna 2015 aloittaneen Raision kemianpuiston, Smart Chemistry Parkin, toiminta perustuu.

Hän kutsuukin bioenergialaitoksen perustamista ympäristön kannalta merkittäväksi askeleeksi.

– Myös Suomen merkittävin cleantech-alan osaamis- ja yrityskeskittymä Smart Chemistry Park pääsee hyödyntämään samassa pihapiirissä tuotettavaa lämpöenergiaa.
– Voi sanoa, että suurin osa Raision kaupungin teollisuudesta käyttää nyt bioenergiaa, sillä Raisio-konsernin teollisuusalue on kaupungin suurimpia alan keskittymiä, jatkaa kaupunginjohtaja.

Huomio hiilijalanjälkeen

Jarmo Puputin mukaan kestävyys ja vastuullisuus kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän.

– Edistämme kestävää ruokaketjua muun muassa tekemällä vastuullisia valintoja raaka-ainehankinnoissa sekä parantamalla energia- ja materiaalitehokkuuttamme. Oma bioenergialaitos pienentää Raisiossa valmistettujen tuotteidemme hiilijalanjälkeä.

Paikallisesti tuotettavalla lämpöenergialla valmistettavien tuotteiden hiilidioksidipäästöt pienenevät selvästi. Aikaisemmin niin kaukolämpö kuin teollisuushöyry Raisio-konsernin alueelle tuli Naantalin voimalaitoksesta.

– Höyryn toimittamiseen liittyvä hävikki vähenee murto-osaan nykyisestä ja energiatuotannon ympäristöpäästöt pienenevät oman bioenergialaitoksen myötä. Olemme olleet omavaraisia 31. toukokuuta lähtien, jolloin suljimme Naantaliin vievän putken, lisää Puputti.

Katariina Mäkinen-Önsoy