Kaislikossa suhisee vauhdittaa Sauvon teatterikesää

Selkun Kaislikossa suhisee: Myyrän (Jenna Suomi) asunto jyrätään ja hän joutuu kodittomaksi. Kuva: Jussi Kirjonen.

SAUVO. Sauvon Elävän Kulttuurin Seura (Selku) ry tuo Vahtistenmäelle heinäkuussa Kiisu Alénin ohjaaman ja dramatisoiman version Kaislikossa suhisee -satuklassikosta.

Brittiläisen Kenneth Grahamen kirjoittamaan koko perheen satuun perustuva esitys tehdään selkulaiseen vauhdikkaaseen tyyliin isolla sydämellä.

Kaislikossa suhisee on tarina ystävyydestä ja itsekkyydestä. Tässä näytelmäsovituksessa vauhtia riittää ja vaihdot tehdään rivakkaan tahtiin, Alén esittelee.
– Vaikka en olekaan sovittanut tekstiä varsinaisesti Sauvoon, esitys sulautuu mainiosti paikalliseen Vahtistenmäen vehreään luontoon, jatkaa Alén.

Ohjaajalla oli näytelmälistallaan monia vaihtoehtoja, joista Kaislikossa suhisee osui yksi yhteen Selkun teatterilaisten haaveiden kanssa.

Mukana on 10 näyttelijää, joista suurin osa on naispuolisia laajalla ikähaarukalla – lapsista keski-ikäisiin harrastajiin. Tämän näytelmän teko on ollut meille kaikille mieluinen proggis. – Kaiken ikäiset harrastajat soveltuvat hienosti eläinrooleihin, joiden tekemisessä iällä ei ole merkitystä, Alén sanoo.

Koko työryhmä on osallistunut lavastuksen toteutukseen ohjaajan tekemän maitopurkkiluonnostelman pohjalta. Puvustuksesta on vastannut Emmi Simola.

Emmi on suunnitellut ja ommellut huimat lähes 40 pukua alusta alkaen, kertoo ohjaaja.

Selkun produktiota varten ovat Ami Koiranen ja Markus Koivisto säveltäneet muutaman biisin.

Esityksen ääni- ja musiikkimaailmassa on elokuvallisia elementtejä. Mukana on myös omia sanoituksiani, lisää ohjaaja.

Alén ei ole aiemmin ohjannut Selkulle, mutta tuntee sauvolaisia teatterilaisia entuudestaan eri kokoonpanoista. Paikkaan täysin ihastuneesta ohjaajasta tuli kesäsauvolainen seitsemän vuotta sitten.

Sittemmin olen viettänyt aikaa Sauvossa enemmän tai vähemmän – tänä kesänä erityisen paljon. Paikka on vienyt sydämeni, en ihmettelisi, jos jonain päivänä muuttaisin tänne pysyvästi, Helsingissä tällä hetkellä asuva turkulaistaustainen Alén toteaa.

Vahvat juuret Turun ylioppilasteatterissa omaava Alén on ollut monessa mukana.

Turun seudulla ei ole montakaan ammatti- tai harrastajateatteria, jossa en olisi vaikuttanut. Kun tarjoutui mahdollisuus tehdä teatteria Sauvossa ensimmäistä kertaa, tartuin tilaisuuteen tietysti heti, hän hymyilee.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Esityskausi: 7.–29.7.2017