Tutulla yhteisellä polulla

Mikko Rönnholm (vasemmalla) ja Markku Tuuna ovat tutut puheenjohtajat Naantalissa. Miehillä alkoi peräti neljäs perättäinen yhteinen taival.

Mikko Rönnholm ja Markku Tuuna aloittivat neljännen yhteisen kautensa puheenjohtajina.

NAANTALI. Kuntavaalien jälkeiset puheenjohtajavalinnnat kulkivat Naantalissa kovin tuttua reittiä. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Mikko Rönnholm (sd.) ja hallituksen luotsiksi Markku Tuuna (kok.). Jälleen kerran.

Tuunalla alkaa peräti viides perättäinen kausi hallituksen puheenjohtajana ja Rönnholmillakin jo neljäs perättäinen kausi valtuuston puheenvuorojen jakajana. Rönnholmilla on aiemmin takanaan myös kaksi vuotta puheenjohtajana, joten hänellä on menossa 15. vuosi valtuuston puheenjohtajana.

Miehillä on siis valtava kokemus ja pitkä yhteinen taival puheenjohtajina. Vuosien varrella vastaan on tullut isojakin näkemyseroja – kuten demareilla ja kokoomuksella pitäisikin – mutta miehet eivät ole koskaan astuneet toistensa varpaille.

– Roolimme ovat hyvin erilaiset. Kunnallisessa päätöksenteossa hallitus on valmisteleva ja myös toimeenpaneva elin, valtuusto tekee päätökset. Eivät puheenjohtajat keskenään vänkää asioista, keskustelut käydään valtuustoryhmien välillä, kertoo Rönnholm.

– Meidän työjakomme on toiminut kaikkina näinä vuosina todella hyvin, vahvistaa Tuuna.

Rönnholm muistaa myös kehua vuolaasti kaupunginhallituksen aktiiveja.

– Hallituksen vastuunkantajat käyttävät valtavasti aikaansa valmisteluun ja asioihin perehtymiseen. Olen itsekin ollut hallituksessa ja tiedän, miten paljon se vaatii.

Ehkäpä työn vastuullisuus ja vaativuus ovatkin ne tekijät, jotka pitävät konkaripoliitikot yhä mukana?

– Ainakin minulla se on juuri näin. Uusia asioita tulee jatkuvasti, aina pitää pysyä ajan hermolla ja on opittava uutta, kertoo Tuuna.

Vaikeita päätöksiäkin tehty

Naantalilaisten päätöksentekijöiden matka viimeisinä vuosina ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Vaikeitakin päätöksiä on tehty, ja isoja näkemyksellisiä eroja on tullut valtuustossa vastaan.

– Kaavoitus on usein sellainen, joka aiheuttaa rajuakin keskustelua. Ja viimeisin kaupunginjohtajan valinta jakoi näkemyksiä valtuustossa, kertoo Tuuna.

– Jouni Mutasen valinta ei silti ollut poliittinen. Ja nyt on helppo todeta, että hän oli sopivin ja pätevin hakija. Jouni on tehnyt hyvää työtä, lisää Rönnholm.

Kova paikka kaksikolla oli myös silloin, kun valtakunnassa toden teolla ajettiin läpi kuntarakenneuudistuksia. Näkemykset olivat kuitenkin yhteneväiset – Naantalia ei mihinkään liitetä. Ja roolijakokin muodostui neuvotteluissa selväksi.

– Minä olin ärhäkkä poliitikko ja Markku juristipohjallaan rauhallinen linjanvetäjä, naurahtaa Rönnholm.

Miehet ovat varsin tyytyväisiä Naantalin nykytilaan. Talous on tasapainossa, isot investoinnit – voimalaitos ja Nesteen tuleva suurremontti – luovat vakautta ja kertovat kaupungin vetovoimasta isojen tekijöiden puolelta, ja kaupunkiin rakennetaan muun muassa uutta kerrostalokantaa.

– Voimalaitos ja Nesteen remontti ovat valtavia, arviolta yhteensä puolen miljardin euron investointeja. Ja kun telakkakin vetää, niin kyllä tällä alueella on vetoa, toteaa Rönnholm.

– Naantalissa ja lähiseudulla on hyvä vire yrityselämässä. Ja me olemme saaneet palvelumme pysymään kilpailukykyisinä, lisää Tuuna.

Paljon on siis hyvin. Mutta aina pitää kehittyä, tuleen ei saa jäädä makaamaan.

– Matkailupuolella on tietenkin kova kilpailu, ja meidänkin pitää kehittää tarjontaamme. Saaristomme on potentiaalinen houkutuskohde, mutta sitä emme ole vielä osanneet riittävästi hyödyntää, miettii Tuuna.

– Liikenneyhteydet ovat erittäin tärkeät. Saariston rengastietä pitäisi parantaa, etenkin pyöräilijöiden näkökulmasta. Olen myös itse miettinyt vesibussiliikennettä, jonka keskuspaikkana voisi olla esimerkiksi Kultaranta Resort, kertoo Rönnholm.

Toinen konkaripoliitikoista kertoo kuitenkin jäävänsä ”eläkkeelle” kuluvan valtuustokauden jälkeen.

– Jään ensi syksynä pois Naantalin demarien johdosta. Ja tämä on viimeinen valtuustokauteni, paljastaa Rönnholm.

Eiköhän kuntapolitiikasta eläköitymisen voi hänelle jo suodakin. Vuosikymmenien työn jälkeen.

Marko Vuosjoki