Hyvää mieltä ja voimabiisejä

Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) Turun toimipisteen kuntoutusneuvojat Milla Ristolainen (vas.) ja Pirjo Metsäranta Hyvän mielen päivässä Kauppakeskus Myllyssä 26. huhtikuuta. Kuvat: Ragip Önsoy.

Mielenterveyden keskusliiton valtakunnallisella Henkisen hyvinvoinnin viikolla 24.–30.4. tempaistiin Kauppakeskus Myllyssä. Keskiviikkona 26.4. järjestetty tapahtuma mukaili viikon tämänvuotista Hyvää mieltä musiikista -teemaa.

HYVINVOINTI. Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) Turun toimipisteen kuntoutusneuvojat Pirjo Metsäranta ja Milla Ristolainen rohkaisivat kauppakeskuskävijöitä jättämään oman voimabiisiehdotuksensa Myllyn Hyvän mielen päivässä.

Musiikin on todettu vaikuttavan henkiseen hyvinvointiin. Musiikki tuo voimaa arkeen ja yleisesti herättää positiivisia tunteita, Metsäranta kertoo taustoja viikon teemavalintaan.

Teeman mukaisissa musiikkiesityksissä nähtiin Anni & Sami -duoa sekä MHM Mental Hard Music -harrastajabändiä, joka koostuu lääkäreistä ja hoitajista.

Hyvän mielen päivään esittelypisteensä olivat tuoneet myös Mielenterveysyhdistys ITU, Tsemppitalo, Tsemppari, Lounais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami, Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry, Karvetin klubitalo, Turun kaverikoirat ja Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat.

Vertaistukea vailla vertaa

Mielenterveysyhdistysten kattojärjestönä toimivalla MTKL:llä on Turussa tällä hetkellä 12 koulutettua vertaisneuvojaa, jotka ovat tavattavissa kuukausittain vuoropäivinä Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiloissa, Kauppakeskus Skanssin yhteispalvelupiste Monitorissa, Turun pääkirjastossa, Varissuon kirjastossa ja Naantalin Karvetin klubitalolla.

Pisteillä on aina ammattilaisen työparina koulutettu vertaisneuvoja, jolla on omakohtainen kokemus psyykkisestä sairastumisesta ja kuntoutumisesta. He ovat tavattavissa ensi elokuusta alkaen myös Raision kirjastotalolla, Pirjo Metsäranta MTKL:stä kertoo.
– Toivon lähettilääksi eli vertaiseksi pääsee, kun käy sopeutumisvalmennuskurssin. Kurssin käyminen ei kuitenkaan velvoita ryhtymään vertaistukijaksi, lisää Metsäranta.

Kohdataan kasvotusten

Lisäksi Verkahovin käyntipiste Turussa on avoinna kolmena päivänä viikossa ti, ke ja to klo 10–16. Tiloissa pidetään myös muun muassa maksuttomia Potkua arkeen -luentoja.

Verkahovissa aloittaa uutena voimavaravalmentaja ensi syksynä, Metsäranta toteaa.

MTKL:n Milla Ristolaisen mukaan iso osa mielenterveystyöstä Turun seudulla on kohtaavaa asiakastyötä.

Vaikka tukipuhelimet, sekä ammattilais- että vertaisvetoiset, ja sähköiset palvelut ovat toiminnassa, meistä on erityisen tärkeää tarjota apua myös kasvotusten kohtaamalla, Ristolainen sanoo.

Palveluohjauksella ja oikea-aikaisella avulla on iso merkitys mielenterveystyössä.

Yhden luukun periaate on valtakunnallinen tavoite myös tällä sektorilla. Vaikka palveluohjaus kuuluu julkisen puolen toimiin, me teemme tätä työtä samanlaisella otteella, Metsäranta komppaa.
– Neuvontaa on tarjolla niin kuntoutumiseen kuin etuuksiin ja koulutuksiin liittyvissä asioissa, jatkaa Metsäranta.

Katariina Mäkinen-Önsoy