Kaikille avoin kuvaa ja kirjoittamista yhdistävä retki Naantalin Palvan saarelle

Monitaiteilija Mirkka Mattheiszen on yksi retken ohjaajista.

Pro Sinervo ry järjestää kuvaa ja kirjoittamista yhdistävän retken Palvan saarelle. Retki on kaikille avoin ja se on osa Saaristotalo-hanketta. Retkellä osallistujat pääsevät tallentamaan näkökulmaansa ja rakkauttaan saaristoa kohtaan erilaisia ilmaisumuotoja käyttäen.

VELKUA. Naantalin Velkualla toimiva yhdistys Pro Sinervo järjestää Kuvan Juhlaa – Juhlan Kuvaa -retken Palvan saarelle 12. toukokuuta. Retken tarkoituksena on koota yhteen kaikenikäiset ja -tyyppiset ihmiset tallentamaan kotiympäristöään ja saaristoluontoa erilaisilla ilmaisutavoilla. Ilmaisutapoina käytetään esimerkiksi runoutta, kirjoittamista, valokuvausta ja piirtämistä. Retkelle ovat tervetulleita niin taiteita harrastavat, kuin taiteista täysin tietämättömätkin ihmiset. Tärkeintä retkessä on yhdessä oleminen ja tekeminen.

– Retken ideana on se, että tällaisen vapaamuotoisen kirjoittamisen, runoilun, piirtämisen ja eri-ikäisten yhdessäolon kautta juhlistetaan tätä meidän kaunista saaristoympäristöä niillä tuotoksilla, mitä sinä retkipäivänä syntyy, Pro Sinervon hankevetäjä Tiina Saaresranta kertoo.

Retkellä on kaksi ohjaajaa, moniosaajat Mia Rönkä ja Mirkka Mattheiszen, jotka avustavat osallistujia löytämään näkökulmia erilaisten kohteiden ja tehtävien avulla. Retkeilijät jaetaan ryhmiin, joihin yritetään kerätä monenlaisia ihmisiä. Tavoitteena olisi, että jokaisessa ryhmässä olisi eri ilmaisumuodon edustajia ja eri-ikäisiä ihmisiä. Retki järjestetään yhteistyössä Velkuan koulun kanssa ja kaikki koulun oppilaat osallistuvat retkelle.

Teokset nettisivulle

Retken jälkeen osallistujien teokset kootaan yhteen ja ne digitalisoidaan Pro Sinervon nettisivuille. Jos yhdistys saa rahoitusta, kevään retken kaltaisia retkiä olisi luvassa vielä kaksi ja syksyllä järjestetään juhlatilaisuus, jossa esitellään kaikki retkillä luodut teokset. Juhlatilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kyläläiset ja kiinnostuneet kuuntelijat ja katselijat. Retket järjestetään osana Suomi 100 vuotta -hanketta ja niiden keskeisin teema on Yhdessä. Teema näkyy myös erilaisten ilmaisumuotojen yhdistämisessä.

– Minun ja Mian mielestä eri ilmaisutapojen yhdistäminen ei ole vaikeaa, vaan rikastuttavaa ja hedelmällistä. Retkellä osallistujat voivat, vaikka kokeilla eri ilmaisumuotoja omilla välineillään eli ei tarvitse olla mitään taideharrastustaustaa tai osaamista. Kirjoittajat voisivat vaikka kokeilla piirtämistä ja piirtäjät runoilemista, Mattheiszen kertoo.

Pro Sinervo on yhdistys, joka järjestää monen näköistä toimintaa monen ikäisille ihmisille. Yhdistys järjestää esimerkiksi musiikkikerhoa lapsille ja nuorille ja keskustelutilaisuuksia vaihtuvin teemoin. Retki kuuluu Pro Sinervon Saaristotalo-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on korostaa saaristolaisidentiteettiä ja tuoda esille Velkuan-Livonsaaren alueen saaristolaiskulttuuria. Hankkeella pyritään myös nostattamaan keskustelua saaristolaisuudesta ja sen historiasta.

Ilmoittautumisia retkelle otetaan vastaan perjantaihin 5.5. asti ja retkelle mukaan täytyy ottaa itse tarvittavat välineet.

Oona Saarinen
Kirjoittaja suorittaa Turun Seutusanomissa työssäoppimisjaksoaan.