100-vuotias Naantalin Purjehdusseura avaa juhlavuotensa lipunnostolla

JUHLAVUOSI. Naantalin Purjehdusseura (NPS) avaa 100-vuotisjuhlavuotensa lipunnostolla Naantalin kaupungin rannassa keskiviikkona 3. toukokuuta kello 17 perinteisin menoin. Lipunnosto aloittaa sadannen veneilykauden ja samalla juhlitaan juhlavuoden ensimmäistä virstanpylvästä. Samana päivänä tulee kuluneeksi sata vuotta seuran perustamiskokouksesta, johon kaupungin purjehtijat kokoontuivat tavoitteenaan perustaa purjehdusseura Naantaliin.

– On suuri kunnia olla avaamassa perinteisen ja merkittävän seuran sadatta kautta. Naantalin ja melkeinpä koko alueen veneily- ja purjehduskulttuuri olisi toisenlainen ilman NPS:aa, sanoo seuran kommodori Hanna Haaksi.

Sata vuotta täyttävä Naantalin Purjehdusseura ry on perustettu vuonna 1917, mutta sen juuret ulottuvat aina 1860-luvulle kylpylävieraiden järjestämiin leikkimielisiin kilpailuihin ja eskaaderipurjehduksiin. NPS on Naantalin vanhin urheiluseura ja sen toiminnalla on ollut laaja vaikutus koko kaupunkiin ja sen kesäiseen julkisuuskuvaan. Vuosien varrella seura on järjestänyt kilpailuja ja yleisötapahtumia, jotka ovat jättäneet jälkensä naantalilaiseen urheilu- ja kulttuurielämään. Seuran tunnetuin tapahtuma lienee nykyisin elokuinen Saaristolaisvenekilpailu, joka palaa muutaman vuoden tauon jälkeen juhlavuoden kunniaksi Naantalin kesään.

Varsinaiset 100-vuotisjuhlat seura järjestää vasta syksyllä lähempänä ajankohtaa, jolloin yhdistys sai virallisen vahvistuksen olemassaololleen. Lokakuun viidentenä päivänä vuonna 1917 Turun ja Porin läänin kuvernööri K. J. M. Collan ilmoitti hyväksyneensä purjehdusseuran säännöt ja tätä ajankohtaa on juhlittu alusta alkaen NPS:n syntymäpäivänä.

Merkkivuotensa kunniaksi seura julkaisee merihistorioitsija Lauri Kairan kirjoittaman historiateoksen: Naantali purjehtii – Naantalin Purjehdusseuran historia 1917–2017. Teos keskittyy nimensä mukaisesti NPS:n satavuotiseen taipaleeseen, joka on yhtä pitkä kuin itsenäisen Suomen historia. Kirja valottaa seuran historiaa osana kehittyvää Naantalia ja yhteiskuntaa. Teos ei ole kuvaus ainoastaan Naantalin Purjehdusseuran menneisyydestä, vaan se on kulttuurihistoriallinen kertomus Naantalin historiasta, sen ihmisistä, seurapiireistä ja kylpyläelämästä. Kirja ilmestyy juhlavuoden 2017 aikana.

– Kirjan julkaiseminen on suuri hanke satavuotta täyttävälle seuralle. Se ei ole ainoastaan kertomus menneistä tapahtumisista ja purjehduksista, vaan se on osaltaan luomassa pohjaa seuratoiminnan seuraavalle sadalle vuodelle, kertoo Kaira.

TSS