Historian havinaa Krookilan toiminnallisessa perhetapahtumassa

Krookilan perhetapahtuman järjestävä Raisio-Seura ry ottaa vastaan vanhoja kuvia kotikaupungistaan, digitoi kuvat ja palauttaa ne alkuperäiselle omistajalleen. ”Tällä hetkellä kuvia on eniten 1950–80 -luvuilta, jolloin kehitys oli voimakkainta Raisiossa” kertovat yhdistyksen Eija Räsänen, Riitta Karlsson ja Esa Salminen. Kuva: Ragip Önsoy.

Kerttulan puun tarina -näyttely vie kokijansa tutustumaan Kerttulan koulun pihalta vuonna 2000 kaadetun puun 85-vuotiseen historiaan. Esittelyssä on menneiden vuosien kalustoa niin paikalliselta VPK:lta kuin aluepelastuslaitokseltakin. Lapsille on monipuolista tekemistä kepparikisassa ja nalleklinikalla.

TAPAHTUMAT. Raisio-Seura ry järjestää yhteistyökumppaneineen Krookilan kotiseutukeskuksessa koko perheelle suunnatun tapahtuman sunnuntaina 28. toukokuuta kello 12–16. Yhdistys panostaa tapahtumallaan Suomi 100 -juhlavuoteen ja yhdessä tekemisen teemaan. Kaikille avoimeen tapahtumaan on vapaa pääsy.

Raisio-Seuran sihteeri Riitta Karlssonin ja ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Eija Räsäsen mukaan viimeksi vastaavanlaista tapahtumaa vietettiin lähemmäs 15 vuotta sitten kotiseutujuhlien nimellä.

– Silloin teemana oli keskiaika, kun taas nyt muistellaan menneitä itsenäisyytemme ajalta, he kertovat.

Monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille

Paikalla on muun muassa SPR Raision osasto, joka pitää Nallesairaalaa.

– Samalla kun SPR hoitaa kävijöiden nalleja, se pitää myös ensiapupäivystystä, sanoo Raisio-Seuran puheenjohtaja Esa Salminen.

Raision Pinskut tuo paikalle viime viikonloppuna RaisioRacessa mukana olleita mäkiautoja, joita pääsee testaamaan hieman kisaolosuhteita loivemmassa mäessä. Raision Teatteri pitää roolivaatetuspistettä ja Raision KilliNallit paistavat tikkupullaa.

Kirjailija Reetta Niemelän Tikkumäentalli asettuu keppihevosineen Krookilan latoon viikonlopun ajaksi.

– Tikkumäentallissa on keppihevosia, mutta mukaan voi ottaa myös oman ratsun, Salminen jatkaa.

Lisäksi luvassa on Turun Kansantanssin Ystävien tanssiesityksiä sekä Raision Ratsastajien järjestämää poniratsastusta.

Satavuotishistoria näyttäytyy

Raision VPK tuo paikalle paloauton sekä 100 vuotta sitten käytössä olleen miesvoimaruiskun.

– Kyseessä on sama ruisku, jonka me Niin kaunis on Eurooppa Raision kohdalta -Facebook-ryhmän aktiivit kunnostimme vuosien 2015–2016 aikana. Sen toimivuuskin on sittemmin testattu, Salminen toteaa.

Mukana tapahtumassa on myös vuosimallia 1914 oleva Turun ensimmäinen paloauto.

Omassa esittelypisteessään Raisio-Seura valmistaa pärehöylällä päreitä, joista osa menee Vatselan kylässä kunnostusta tarvitsevaan pärekattoon ja osa Raisio-päiville myyntiin.

Vuosisadan vaihteen rangaistusvälineistä esillä ovat jalkapuu ja piinahevonen.

Kerttulan koulun puun kertomaa

Tapahtumassa on esillä Kerttulan puun tarina -näyttely, joka on kiertänyt tätä ennen raisiolaisissa alakouluissa. Syksyn puolella näyttely jatkaa matkaansa Tornila-yhdistystilaan kuukaudeksi. Näyttelyä on tarjottu myös yläkouluun sekä toisen asteen oppilaitoksiin. Lopulta puunpala sijoitetaan oikeutetulle paikalleen, arvokkaasti esille Kerttulan koululle.

– Vuonna 2000 Kerttulan koulun keskipihalta kaadetun silloin 85-vuotiaan puun pala on nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä. Puun historian 60 viimeiselle vuodelle on löytynyt raisiolainen merkkitapahtuma, mutta ensimmäisen 25 vuoden merkkitapahtumia vielä kartoitetaan, Salminen kertoo.

– Kerttulan koulun puusta saa myös oivan aiheen johonkin syksyn valokuvailloistamme. Näyttelyyn liitetty Tahvion koulun kuva täytyy vielä vaihtaa, sillä liian uudessa 1940-luvulta peräisin olevassa kuvassa näkyy taka-alalla jo tehtaiden siilot. Otamme vastaan vinkkejä, jos joltakulta sellainen ajankohtaan sopivampi kuva löytyy, lisää Salminen.

Katariina Mäkinen-Önsoy