Raision museo Harkon huhtikuun esineenä vyönhela Mahittulasta

Raision museo Harkon huhtikuun esine on pieni pronssista valettu koristehela.

MUSEOT. Raision museo Harkon huhtikuun esine on pieni pronssista valettu koristehela. Se on peltolöytö Mahittulasta. Hela on vyönhela ja se ajoittuu viikinkiajalle (800–1025 jKr.). Vastaavanlaisia heloja on löydetty muun muassa Gotlannista. Erilaisia koristeheloja käytettiin vöissä ja valjaissa.

Hela on varsin pieni. Sen leveys sivulla olevien nystyröiden kohdalla on 11 mm ja korkeus 13 mm. Helan paksuus on 3 mm. Muodoltaan hela muistuttaa kilpeä. Hela on koristeltu nauhoilla, jotka työntyvät esiin molemmista reunoista. Ylhäällä nauhat kiertyvät ja päättyvät ristimäiseen kuvion. Alhaalla nauhat päättyvät paksunnokseen.

Viime vuonna löydetty hela on luetteloimatta ja näin ollen sillä ei ole vielä löytönumeroa. Se toimitetaan yhdessä muiden paikalta löydettyjen rautakautisten löytöjen kansa Museovirastoon ja liitetään Kansallismuseon kokoelmiin. Mahittulasta on muutaman viime vuoden aikana löydetty runsaasti rautakauden metalliesineitä. Ne viittaavat yhteen tai useampaan tuntemattomaan muinaisjäännökseen.

Jari Näränen
arkeologi
Raision museo Harkko