Nuorten oma filosofiatapahtuma saa debyyttinsä Vimmassa

Tiitu Salmen (vas.), Eveliina Ala-Juuselan ja Tuomas Tiaisen yhteistyöryhmineen koordinoiman Ajattelen – Koska voin! -tapahtuman lisätietoja löytyy tapahtuman Facebookista, Instagramista ja Snapchatista. Kuva: Ragip Önsoy.

Ajattelen – Koska voin! avaa raisiolaisen Tiitu Salmen ja varissuolaisen Eveliina Ala-Juuselan mukaan astetta nuorekkaamman ja arkisemman näkökulman filosofiaan.

TAPAHTUMAT. Huhtikuun 22. päivä klo 12–18 järjestettävässä Ajattelen – Koska voin! -tapahtumassa filosofia tuodaan pölyttyneiden klassikoiden kansista nuorten maailmaan muun muassa populaarikulttuurin keinoin.

Ensimmäistä kertaa nuorten taide- ja toimintatalo Vimmaan, Turkuun rantautuva tapahtuma on suunnattu kaikille 13–19-vuotiaille. Järjestävää työryhmää motivoi huoli nuorten äänten kuulumattomuudesta yhteiskunnassa. Syrjäytymisen ja ääriajattelun ilmiöitä ehkäistäkseen nuorten kanssa käsitellään heitä koskettavia aiheita filosofian keinoin.

Kriittistä ajattelua

Ajattelen – koska voin! -työryhmä koostuu Kulttuuriosuuskunta Karisman jäsenistöstä sekä Totuus ja tolkku -kollektiivista, johon kuuluu Turun pääkirjastolla vuodesta 2011 kokoontuneen kaikille avoimen filosofian keskustelukerhon filosofeja, filosofian harrastajia sekä nuoria.

Työryhmään nuoren äänen ovat tuoneet lukiossa toista vuotta käyvät ystävykset Tiitu Salmi Raisiosta ja Eveliina Ala-Juusela Varissuolta.

– Aloitimme filosofian keskustelukerhossa viime syksynä, koska meitä kiinnosti keskustella ja tutkia aihetta vieläkin syvemmin kuin mitä lukio-opinnot mahdollistavat, nuoret naiset toteavat.
– Suosittelemme kaikkia asiasta vähänkään kiinnostuneita osallistumaan tapahtumaan, sillä kriittiseen, tiedostavaan ja filosofiseen ajatteluun on hyvä tutustua nuorella iällä, he lisäävät.

Salmen ja Ala-Juuselan mukaan tapahtuman tarkoituksena on rikkoa leimaa, jonka lukion ensimmäisen vuoden opinnot helposti filosofialle antavat:

– Se on paljon enemmän kuin filosofian historiaa, johon lukion ensimmäiset kurssit painottuvat, he sanovat.

– Filosofia on työkalu kyseenalaistavalle ja kysymyksiä herättävälle ajattelutavalle jokapäiväisessä elämässä, he jatkavat.

Nuoret keskiössä

Filosofian keskustelukerhoa vetävä filosofi ja ympäristökasvattaja Tuomas Tiainen kertoo, että nuorisolähtöisyys on ollut keskeinen periaate tapahtuman toteutusprosessissa alusta loppuun asti.

– Työryhmään kuuluvat nuoret ovat osallistuneet paitsi tapahtuman ideointiin, suunnitteluun, markkinointiin, viestintään myös ohjelman toteutukseen. Tavoitteenamme on muodostaa yhdessä nuorten kanssa Turusta Suomen ajattelevin kaupunki, Tiainen ideoi.

Ohjelmassa on työpajoja, alustuksia, näyttelyitä ja puheenvuoroja nuorten itse valitsemista teemoista kuten monikulttuurisuus, kriittinen ajattelu, kuplassa eläminen, kestävä tulevaisuus, lookismi eli ulkonäköön perustuva syrjintä, ja filosofiset pelimaailmat. Tiitu Salmi vetää kriittisen ajattelun ja lookismin työpajoja kun taas Eveliina Ala-Juuselan tehtävänä on toimia some-vastaavana.

Tapahtumassa voi myös muun muassa eläytyä zombieksi, seurata paneelia pelien filosofiasta, keskustella Game of Thronesin sekä The Walking Deadin moraaliskenaarioista ja kuulla miksi Immanuel Kant on edelleen ajankohtainen.

Ajattelen – Koska voin! -tapahtumaan on vapaa pääsy. Ja ensi syksynä Turun kaupunginkirjastossa jälleen starttaavaan filosofian keskustelukerhoon voi tulla vapaasti mukaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy