Vuorovaikutteisilla toimintamalleilla kylien historia eläväksi

John Björkmanin mukaan yhdessä tekeminen ja mahdollisuus oppia uutta ovat museoiden yleisöä aktivoivien toimintatapojen parasta antia. Kuva: Jaakko Virrankoski.

Ruskolla järjestetyssä Kylän historia eläväksi -illassa esiteltiin tapoja, joiden avulla kylien historiaa voidaan tuotteistaa ja tehdä siitä myös matkailuvaltti. Esitelmöimässä oli edustajia eri kulttuurihistoriallisista kohteista, joissa toiminnan perustana on paljolti ollut osallistavuus ja uniikkien elämysten tuottaminen. Kohteissa vierailevien aktivoinnin on todettu olevan yksi mielekäs tapa kokonaisvaltaisten kulttuurielämysten tuottamisessa.

RUSKO. Ruskolaisessa Pitopalvelu Mattilan Navetassa vietettiin leppoisaa keskiviikkoiltaa 15. maaliskuuta. Paikan päällä oli kolmisenkymmentä osallistujaa seuraamassa esitelmiä neljästä eri kulttuurimatkailun kohteesta.

– Historiaa on kerätty paljon. Voisiko se kiinnostaa mahdollisesti muitakin? Olisiko sillä esimerkiksi matkailullista merkitystä, avasi Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry:stä illan.

Kyse on omassa kylässä sijaitsevien historiallisten kohteiden tuotteistamisesta. Siinä ohessa pyritään kehittämään yhteisöllisyyttä ja saamaan kylän toimintaan myös uutta verta.

Vanha tehdasmiljöö matkailukohteeksi

Kyläyhdistys Emmaa ja Anselmi Ry:tä edustava Eeva Turpeinen oli kertomassa Littoisten vanhan verkatehtaan muuttumisesta monipuoliseksi matkailunähtävyydeksi. Kaikki alkoi tehdasmiljöön historiikin kirjoittamisesta yhdessä Olli Ojalan kanssa.

– Minulta sitten kysyttiin, voisinko käyttää kerättyä tietoa koko kylän hyväksi, Turpeinen valotti projektin alkua.

Tästä seurasi laaja sarja tapahtumia, joka on tutustuttanut historiasta kiinnostuneita matkailijoita verkatehtaan entisaikaiseen elämänmenoon. On ollut draamallisia opastuskierroksia, perinnemarkkinoita, valokuvapolkuja ja paljon muuta.

Turpeinen painottaa, että tuotteiden kehittelyssä keskeistä on muun muassa omaperäisyys ja kohteen tarjoaman autenttisuuden kunnioittaminen.

– Kierroksemme ovat olleet myös interaktiivisia, korosti esitelmöitsijä yleisön mukaan ottamisen ja toiminnallisuuden merkitystä.

Elävä museo

John Björkman Varsinais-Suomen maakuntamuseosta oli kertomassa maaseutumuseoiden elävöittämisestä. Björkman on toiminut muun muassa Mustasaaren Stundarsissa ja Kemiössä sijaitsevassa Sagalundissa elävöittämisprojektien parissa. Vaikutteita toimintaan on haettu Tukholman Skansenista, elävien museoiden esikuvasta.

– Elävät museot ovat mieluisia vierailukohteita erityisesti lapsiperheille, totesi Björkman, sillä niissä tekemiseen on mahdollista osallistua myös itse vierailijana esimerkiksi kädentaitojen muodossa.

Myös näyttelijöiden avulla toteutetut museodraamat ovat saavuttaneet suosiota.

Björkman kehotti miettimään elävöittämisprojekteja suunniteltaessa tarkasti oman museon erityisluonnetta:

– Painottakaa, mikä juuri teidän museossa on ainutlaatuinen tarina, tuleva markkinointivaltti.

Kylän historia eläväksi -iltojen sarja on osa Varsinais-Suomen Kylät ry:n järjestämää Omalta kylältä -hanketta. Seuraava illanvietto järjestetään 27.4. Loimaan Sarka-museossa.

Jaakko Virrankoski