Varkaanmetsästystä ja enkelipölyä Nousiaisissa

Kädet ylös! Pentti Peräkorven salaiset seikkailut -näytelmässä riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kuva: Jaakko Virrankoski.

Nutturlan Makasiiniteatterin lasten- ja nuortenryhmien kevätohjelmisto hahmottui harrastajanäyttelijöiden omia toiveita vahvasti kuunnellen. Näin ollen huhtikuussa muuan nukkevaras saa peräänsä lasten etsiväkerhon ja jopa mummojenginkin. Mutta millainen on enkelin vapaailta? Sen kertovat teatterin nuoret.

TEATTERI. Teatteriohjaaja Riia Bergringillä pitää kiirettä. Ensin Nutturlan Makasiiniteatterissa pyöri mysteerinäytelmä Kahdeksan naista ja erilaisista ystävyydestä kertovista tarinoista koostuva Ystävyydestä-esityskin sai juuri ensi-iltansa.

Huhtikuussa näyttämön valtaa vielä kaksi uutta näyttämöteosta. Bergring vastaa näiden kaikkien ohjauksesta.

Käsikirjoittamista lasten ehdoilla

Bergring ideoi Pentti Peräkorven salaiset seikkailut -lastennäytelmän yhdessä apulaisohjaaja Jenna Ruususen kanssa, mutta alkusysäys tekemiseen saatiin lapsilta.

Kyselimme, millaisia rooleja olisi kiva tehdä, ohjaaja valottaa käsikirjoitustyön alkuvaiheita.

Lopulta mieluisat roolit löytyivät koko näyttelijäryhmälle, josta osa on ollut teatteritoiminnassa mukana jo pidempään ja osa on vasta-alkajia. Näyttelijöiden ikähaarukka liikkuu 8–12-vuoden välillä.

Esitys kertoo rikoksiin taipuvaisesta eläkeläisherrasta, jonka harmittavaisille toimille päätetään laittaa piste.

Tuntuu hauskalta esittää vanhaa miestä, iloitsee nimiroolissa nähtävä Elias Teuri, jonka vastuulla on eläkeikäisen nukkevarkaan, Pentti Peräkorven, osa.

Tällainen esiintymisen ilo välittyy koko 16-päisestä näyttelijäryhmästä harjoituksia seuratessa.

Näytelmän harjoittelu on kivaa eikä tunnu yhtään vaikealta, sanoo ryhmä lähes yhdestä suusta.

Ei mitään ”lässyä”

Vaikka esimerkiksi koulukiusaamisen vastaiset kampanjat ovat nyt pinnalla, ei teatterin nuortenryhmä halunnut esittää näytelmää aiheesta, koska se on jo tehty. Jokin nuoria koskettava aihe silti haluttiin, eikä mitään ”lässyä”, kuten ohjaaja Bergring muistelee aiheen valintaa yhdessä kymmenestä nuoresta koostuvan näyttelijäryhmän kanssa.

Nutturlan Makasiiniteatterin nuoret harjoittelemassa kohtausta, joka tapahtuu bileissä. Kuva: Jaakko Virrankoski.

Kuumottava aihe löydettiinkin.

Tämä kertoo huumeiden vaikutuksista ja ystävän auttamisesta, lähimmäisenrakkaudesta oikeastaan, kuvaa Sirpa Puskalan käsikirjoittamassa Enkelin vapaailta -näytelmässä esiintyvä Jenni Nieminen.

Näytelmä on kuvaus pojasta, joka tuhoaa elämäänsä päihteillä, ja tytöstä, jota pidetään lähes maanpäällisenä enkelinä, mutta joka joutuu vaikeuksiin hänkin. Heidän yllään suojelusenkelit yrittävät tehdä parhaansa.

Haastavinta on ollut äänenkäytön opetteleminen, hieman yllättäen narkomaanipojan roolissa nähtävä naisnäyttelijä Emiilia Rakkolainen toteaa.

Muutoinkin näyttelijöiden valmistautuminen rooleihinsa on vaatinut perehtymistä varsin yllättäviin asioihin.

Olemme katsoneet synnytysvideoita, kertoo ohjaaja valmistautumisesta näytelmään, joka sisältää muun muassa synnytyskohtauksen.

Pentti Peräkorven salaiset seikkailut saa kantaesityksensä 4.4. Enkelin vapaailta tulee ensi-iltaan puolestaan 12.4.

Jaakko Virrankoski