Nousiaislainen Pirjo Mönkkönen valittiin vuoden 2017 puutarhuriksi

Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry on valinnut vuoden 2017 puutarhuriksi kauppapuutarhuri Pirjo Mönkkösen Nousiaisista. Taka-alalla aviomies Tapio Mönkkönen. Kuva: Ragip Önsoy.

NOUSIAINEN. Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry on valinnut vuoden 2017 puutarhuriksi kauppapuutarhuri Pirjo Mönkkösen, joka on Mimis Kotipellon puutarhan yrittäjä Nousiaisista. Valinta julkistettiin Turun Piha & Puutarha -messujen mediatilaisuudessa 30. maaliskuuta.

– Omistan palkinnon puutarhallemme, jossa kasvaa tällä hetkellä 140 eri tuotenimikettä. Perheyrityksenä toimiva Mimis Kotipellon puutarha on ollut olemassa 20 vuotta eli tunnustus tuli sopivasti juhlavuoteen, Mönkkönen kiittelee.

Maatalousalalla ikänsä työskennellyt Mönkkönen opiskeli puutarhuriksi Livian Maaseutuopistossa reilu 20 vuotta sitten.

– Kauppapuutarhuri minusta tuli vuonna 1997, kun ostin mieheni Tapion kanssa Nousiaisten Nutturlasta Kotipellon Puutarhan. Siitä lähtien olemme viljelleet hyötykasveja; muun muassa yrttiversoja, syötäviä kukkia ja erikoissalaatteja, Pirjo Mönkkönen sanoo.
– Työnjako oli heti selkeä: Pirjon heiniä on viljely ja minä hoidan logistiikka-asiat sekä huollan työkoneet ja -laitteet, lisää Pirjon mies Tapio Mönkkönen.

Kun vuonna 2012 vävypoika Niko Honkanen otti tehtäväkseen yrityksen markkinoinnin, toiminta tehostui huomattavasti.

– Yrittäjyys ei ole ollut ruusuilla tanssimista, mutta toiminta lähti pari vuotta sitten uusille positiivisille urille, kun otimme paitsi markkinoinnin myös myynnin haltuumme, Mönkköset kertovat.
– Myös tyttäremme palaa äitiyslomalta perheyrityksen pariin. Lisäksi meillä on kaksi pientä lapsenlasta, joiden toivomme jatkavan yritystä sitten joskus tulevaisuudessa, Mönkköset hymyilevät.

Kuluttajat, jotka ovat ravintoloiden ohella Mönkkösten pääasiallisia asiakkaita, ovat Pirjo Mönkkösen mukaan tänä päivänä erityisen valveutuneita ja kiinnostuneita ruoan alkuperästä.

– Lähituotteen parasta antia on juuri tuotannon läpinäkyvyys. Sijaintimme mahdollistaa sen, että asiakkaat pääsevät suoraan juttusille viljelijän kanssa, hän toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy