Messuviikonlopussa kurkistetaan kevääseen

Kaupunkiviljelyä ja mökkielämää

Koti puutarhassa -teemainen yleiskoristelu on tänä vuonna Ammattiopisto Livian oppilaiden suunnittelema ja toteuttama. Kuva: Ragip Önsoy.

Turun Messukeskuksessa nähdään keväinen puutarha-alan huipennus, kun alan alueellisten järjestöjen kanssa yhteistyössä järjestetty Piha & Puutarha -messut avautuvat 31.3.–2.4. Yhteensä yli 150 näytteilleasettajaa käsittävä kokonaisuus sisältää uutuutena Mökki & Meri -messut.

MESSUT.  Piha & Puutarha -messut 31.3.–2.4. toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen, Ammattiopisto Livian, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piirin ja Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piirin kanssa. Yhteensä yli 150 näytteilleasettajaa käsittävä kokonaisuus sisältää uutuutena kahteen halliin levittäytyvät Mökki & Meri -messut.

Suuren urakan tapahtuman yleiskoristelun osalta tekevät tänä vuonna Livian opiskelijat ohjaajineen. Koti puutarhassa -teema on heidän suunnittelemansa ja toteuttamansa.

Kaupungissa ja mökillä

Kaupunkiviljelyn rooli on tämän vuoden näyttelyssä keskeinen. Unelmien viljelylaatikko -osiossa bloggaajat näyttävät, minkälaisia toteutuksia muodikkailla viljelylaatikoilla saadaan aikaan.

Kotipuutarhurin apulainen Farmbot – Viljelyrobotti on turkulaisen Hannu Leinon innovaatio.

– Farmbot on robotista ja mobiilisovelluksesta koostuva kokonaisuus, joka mahdollistaa jopa etäviljelyn automaation avulla, Leino tiivistää .

Perinnemestari Hannu Rinne kertoo messuilla kesämökin siirtämisestä nykyaikaan eristämällä ja laajentamalla. Helppohoitoiseen mökkipihaan vinkkejä antaa luennossaan maisemasuunnittelija Eva Wuite.

Kukkakauppiasliiton Varsinais-Suomen piirin messuosasto hurmaa messuvieraat tänä vuonna Neiti Kevät -teemalla. Kukkakaupat osallistuvat toteutukseen, jossa suunnitellaan mm. kukkakenkiä, joilla Neiti Kevät astelee kaupunkiin. Tekeillä on myös kahdeksan erilaista kukkasin koristeltua asua. Toteutustavat ovat mielikuvitukselliset ja kädet vapaat. Koristelusta vastaa ammattiopisto Livian floristiikkaopiskelija yhdessä monien alueen kukkakauppojen kanssa. Osastolla on myös mahdollisuus osallistua kukka-aiheisten korvakorujen tekemiseen.

Marsalkka Mannerheimin mukaan nimetty paikallisomena löytynyt

Luonnonvarakeskuksen (Luke) paikallisomenoita kartoittavassa hankkeessa on löydetty pitkään etsintälistalla ollut Mannerheimin Omena. Vanha omenapuu löytyi Asikkalan Kalkkisten kylästä syksyllä 2016.

– Noin sadan paikallisomenalajikkeen etsintälistalla ollut Mannerheimin Omena löydettiin kotiseutuaktiivien avulla. Omistajien mukaan omenapuu on istutettu viimeistään 1940-luvun lopulla, ja heidän kuvauksensa hedelmästä vastaa Puutarha-lehden vuosien 1921 ja 1931 kuvauksia, iloitsee tutkija Maarit Heinonen Lukesta.

Asikkalan Kalkkisissa vanhassa yksityispihassa kasvavasta Mannerheimin Omena -puusta on otettu jaloversoja lajikkeen säilyttämiseksi. Lajike sijoitetaan kansalliseen geenivaraomenapuiden kokoelmaan, Louhisaaren hedelmätarhaan, Fruticetumin hedelmälajipuistoon Lohjalle ja myös Asikkalaan.

Luken tutkija Maarit Heinonen kertoo Mannerheimin Omenasta ja sen historiasta messujen perinnekasviosastolla 31.3.–1.4. Esillä on myös Louhisaaren kartanolinnan hedelmätarhan istutussuunnitelma.

Messukävijöille on tarjolla vanhojen omenalajikkeiden jaloversoja Kupittaan siirtolapuutarhasta sekä Kankaisten, Louhisaaren ja Jokioisten kartanoilta. Myös oman jaloverson voi tuoda vartettavaksi. Perusrunkoja on varattu rajoitettu määrä.

Katariina Mäkinen-Önsoy