Marianmarkkinoilla kerättiin pikkukoululaisille retkirahaa

Letut ja makkarat maistuivat aurinkoisessa kevätsäässä uskomattoman hyviltä. Kuvat: Kai Saarto.

RAISIO. Pieni kaksiluokkainen Krookilan koulu tempaisi lauantaina jälleen järjestämällä Marianpäivän markkinat koululaisten kevätretken rahoittamiseksi. Koulu on järjestänyt markkinoita jo vuodesta 1999 lähtien ja tapahtumasta on muodostunut paikallisten jokakeväinen kohtaamishetki, jossa samalla tuetaan hyvää asiaa.

Kapean Inkoistenkadun varrella oli runsaasti kävelijöitä ja autoja parkissa poikkeuksellisen paljon. Pientä koulua lähestyessäni kuulin ensin Quinsonitus-puhallinorkesterin tulkinnan Ghostbusters-elokuvan tunnusmusiikista. Sitten nenään leijaili lettujen ja makkaroiden sulotuoksut.

Iso osa markkinavieraista viihtyi kevätauringossa koulun pihalla kuunnellen musiikkia ja vaihtaen kuulumisia. Pihaleikkien ja pallonlaukomisten lisäksi markkinaväelle oli tarjoutunut harvinainen tilaisuus tutustua poliisiautoon.

Kasper (vas.) ja Joonatan Suovanen, sekä Marja-Liisa Aaltonen ja Jedi-koira kävivät nauttimassa markkinahumusta. Joonatan on koulun oppilas ja osallistui järjestelyihin.

Retkikohde edelleen salaisuus

Vaikka vanhemmat olivat markkinatalkoissa isossa roolissa, myös pienet oppilaat osallistuivat itse ahkerasti järjestelyihin. Joonatan Suovanen 2C-luokalta esitteli kaulassaan roikkuvaa ”henkilökunta”-korttiaan, jonka etupuolella luki nimi ja toisella puolella oli paikkoja tarroille, joita sai aina osallistumalla tiettyihin järjestelyihin.

– Vielä emme tiedä mihin retkelle pääsemme, opettajat eivät ole sitä kertoneet, Joonatan kertoo.

Sisällä koulussa jatkui hurja vilske. Eri kohteisiin, kuten kahvioon, arpajaisiin, myyjäisiin sekä kasvomaalaukseen ja letitykseen oli jonoa ruuhkaksi asti. Ei se kyllä ketään tuntunut haittaavan.  Quinsonituksen torvisoitto kantoi sisälle ja jonossa seistessä huomasi kyllä niin oman kuin muidenkin jalkojen svengaavan mukana rytmissä.

Myyntiluokkaan päästyäni nappasin jututettavakseni kirpparipöydällä pelejä ja kirjoja myyneen Jenni Aaltosen, joka on koulun oppilaan äiti. Hän vahvisti ulkona Joonatanilta kuulemani huhun.

– Opettajat eivät tosiaan ole vielä paljastaneet retkikohdetta, viime vuonna käytiin teatterissa, nauraa Jenni Aaltonen.

– Kauppa on käynyt hyvin ja ihmisiä on käynyt todella paljon. Itsekin tuli lähellä asuvana käytyä täällä markkinoilla jo ennen kuin omat lapset olivat täällä koulussa. Koulussa on todella hyvä yhteishenki, Aaltonen ehtii vielä kertomaan ennen kuin palaa myyntitehtäviin.

Kamarimusiikkiyhtye Quinsonitus keräsi kuuntelijoita ympärilleen. Ennio Morriconen elokuvamusiikki ja Pokemon puhuttelivat laajaikäistä kuulijakuntaa.

Astun ulos koulusta kirkkaaseen kevätaurinkoon. Quinsonitus starttaa Rockyn tunnusmusiikin. Letuntuoksu houkuttelee entistä kovemmin. Kyllä kevät alkoi tänä vuonna Marianpäivästä.

Kai Saarto