Kesän Naantalin Musiikkijuhlilla luvassa kantaesityksiä ja juhlavuosia

Varaslähtö kesän juhliin otetaan 70. taiteilijajuhliaan viettävän sellisti Arto Noraksen syntymäpäivänä 12.5. Helsingin Temppeliaukion kirkossa konsertilla Vita brevis – ars longa, Arto 75-vuotta – sellon kanssa 70 vuotta! Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Naantalin Musiikkijuhlilla 6.–17.6. kunnioitetaan paitsi satavuotiasta Suomea, myös 70. taiteilijajuhlavuottaan viettävää sellotaiteilija ja Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Norasta.

– Musiikkijuhlat järjestetään jo 38. kertaa, mikä tarkoittaa sitä, että olen viettänyt suurimman osan elämääni tätä festivaalia tehdessä, Noras toteaa.
– Kun 5-vuotiaana aloittaa, ehtii olla pitkään rakkaan soittimensa ääressä, lisää Noras hymyillen.

Festivaalilla toiminnanjohtajana toimivan Tiina Tunturin mukaan on sattumaa, että konsertteja on yhtä monta kuin tapahtumavuosiakin eli 38. Laaja ohjelmisto käsittää juhlavuosien lisäksi kolme kantaesitystä, joista yksi nousee esiin erityisluonteensa ansiosta:

– Viralliseen Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluva Olli Kortekankaan VIA-oratorio on järjestyksessään ensimmäinen Suomen Kirkkohallituksen tilaama koko illan klassisen musiikin teos, Tunturi sanoo.

Poikkitaiteellinen kattaus

Ohjelma on tuttuun tapaan pääosin kamarimusiikkia, mutta mahtuu mukaan kolme resitaaliakin, joista yksi lähtee saariston valloitusretkelle Rymättylän kirkkoon.

Kultarannan puistokonsertissa kuullaan musiikin lisäksi myös suomalaista runoutta. Runot perustuvat Jenni Haukion keväällä ilmestyvään suomalaisen runouden antologiaan Katso pohjoista taivasta. Tekstejä tulkitsee näyttelijälegenda Esko Salminen.

– Festivaalin aloittaa Suomi 100 vuotta – Naantalin Musiikkijuhlat 38! -konsertti, joka toimii historiaa läpileikkaavana katsauksena menneisiin suomalaisen musiikin vuosikymmeniin, Tunturi esittelee.
– Päätöskonsertti, jonka ohjelmassa on Aulis Sallisen klarinettikvartetto The Sea of Peace, kajahtaa serenadin lailla rauhalle ja merelle ollen samalla presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaaren 80-vuotisjuhlakonsertti, lisää Tunturi.

Naantalin Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään vuosittain Vallis Gratiae -akatemia lahjakkaille nuorille jousisoittajille. Musiikkijuhlien taiteilijat opettavat akatemian yhteydessä myös mestariluokkia. Leirin maksuton päätöskonsertti pidetään keskiviikkona 14.6. klo 22 Raision kirkossa, ja leiriläiset musisoivat lisäksi päivittäin 8.–15.6. klo 15 Naantalin Kylpylässä.

Talvikonserttien kautta kesään

Kamarimusiikin helmiä voi kuulla ennen kesäkuulle sijoittuvia Naantalin Musiikkijuhlia 12. kertaa järjestettävien Talvikonserttien muodossa. Helmikuuta 25. ja 26. pidettävissä konserteissa soi tällä kertaa muun muassa Sibeliuksen, Brahmsin ja Schubertin musiikki.

Varaslähtönä kesän juhlille  toimii sen sijaan sellisti Arto Noraksen syntymäpäivänä 12.5. Helsingin Temppeliaukion kirkossa konsertilla Vita brevis – ars longa, Arto 75-vuotta – sellon kanssa 70 vuotta!

Katariina Mäkinen-Önsoy