Viihtyisä Halisten Huudi on nuorten omaa kädenjälkeä

Suvi Jaakkola (vas.) ja Sini Ripatti käyvät Huudissa aina kun se on auki nuorisotoiminnan osalta. Nuorten suunnittelema punamustavalkoinen-värimaailma sopii tilaan kuten heidän kaupungin avustuksella hankkimansa kalusteet ja pelivalikoimakin. Kuvat: Ragip Önsoy.

Kylätalomainen Huudi kutsuu eri viikonpäivinä eri-ikäisiä kävijöitä monipuolisten aktiviteettien pariin. Nummen kirjastolla voi käydä tutustumassa helmikuun ajan Kohti Huudia – Halisten uuden nuorisotilan suunnittelu ja toiminta nuorten kanssa -näyttelyyn.

HALINEN. Halisissa tammikuussa virallisia avajaisiaan viettänyt nuorisotila Huudi on avoinna joka päivä osoitteessa Gregorius IX:n tie 8.

Kaikkiaan 290-neliömetrinen tila on houkutellut alkumetreiltä alkaen yli 30 kävijää jokaiseen nuorille tarkoitettuun iltaan. Mikä on Huudissa parasta Suvi Jaakkola, 16 ja Sini Ripatti, 13?

– Täällä tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee pelailemaan esimerkiksi biljardia ja lautapelejä, Härkämäessä asuva Jaakkola sanoo.
– Täällä voi jutella kavereiden kanssa rauhassa ja osallistua erilaisiin teemailtoihin ja tapahtumiin, halislainen Ripatti puolestaan toteaa.

Tytöt ovat tykänneet kovasti kansainvälisiä teemailloista, discoista, yönuokkareista ja retkistä. Seuraavaksi Huudissa järjestetään Ystävänpäivädisco perjantaina 17.2., USA-teemailta 24.2., Yönuokkari 3.–4.3. sekä Avoimet ovet 27.3.

Auki jokaisena arkipäivänä

Tilaa ylläpitää Punaisen Ristin ja Turun kaupungin yhteistyössä QuHa eli Q-vuoren ja Halisten nuorisotoiminta.

– Joulukuussa suljetusta Q-vuoren nuorisotilasta tuttua QuHan toimintaa tiloissa järjestetään maanantaisin klo 13–20, torstaisin klo 14–20 ja perjantaisin tunnin pidempään iltayhdeksään saakka. Maanantaisin on myös pre-nuokkari 7–12-vuotiaille, QuHan nuoriso-ohjaaja Anu Leppänen kertoo.
– Pääsääntöisesti nuorisotoiminta on tarkoitettu Nummi–Halisten alueen 12–18-vuotiaille nuorille, mutta pre-nuokkari on alakouluikäisille. Lisäksi meillä on kävijöitä muistakin kaupunginosista kuin Nummelta tai Halisista eli sisäänpääsyä ei ole rajattu asuinpaikan mukaan. Nuorisokortti pitää aina olla mukana, QuHan nuoriso-ohjaaja Johanna Stauffer lisää.

Huudi on auki jokaisena arkipäivänä: QuHan toiminnan lisäksi tiistaisin ja perjantaisin tiloissa on perhekahvila sekä tiistaisin ja torstaisin läksykerho. Keskiviikkoisin on luvassa kokkikerhoa sekä toimintaa nuorille miehille. Lisäksi tiloja vuokrataan kiinnostuneille.

Huudista on moneksi

Turun nuorisolautakunnan puheenjohtaja Muhis Azizi on hyvillään Halisten liikekeskuksessa sijaitsevien tilojen toimivuudesta. Azizi teki aloitteen nuorisotilan avaamisesta Halisiin kolme vuotta sitten.

– Vaikka TOK-yhtymän kanssa tehty sopimus onkin viisivuotinen, suunnitelmia on pidemmälle ajanjaksolle. Tällaista tilaa on kaivattu Halisiin ja olemme kiitollisia TOK:lle sekä viereisille yrityksille toimivasta yhteiselosta, kiittelee Azizi.

Monipuolinen tila, joka käsittää monitoimitilan, kaksi erillistä kerhohuonetta ja keittiön, antaa mahdollisuuden kylätalomaiseen yhteiseen ajanviettoon ja toimintaan.

– Yhteisöllisyys on erittäin tärkeää ennen kaikkea nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Vanhemmatkin ovat tyytyväisiä, kun tietävät missä nuorisonsa kulkee, ja että heillä on järkevää ja kehittävää tekemistä, Azizi toteaa.

Suunnittelukuvia Nummen kirjastossa

Nummen kirjaston helmikuun näyttelynä nähdään Kohti Huudia – Halisten uuden nuorisotilan suunnittelu ja toiminta nuorten kanssa, joka esittelee nuorisotilan suunnittelu- ja toteutusprosessia.

– Värimaailman, kalustuksen sekä pelivalikoiman suunnitteli nuorista koostunut QuHan päätetään -ryhmä. He myös tekivät hankinnat Turun kaupungin avustuksella, QuHan nuoriso-ohjaajat esittelevät.
– Halisten nuorisotalo oli ensimmäinen hanke, jossa kaupunki sovelsi osallistuvaa budjetointia yhdessä nuorten kanssa. Jatkossa tällaista mallia on tarkoitus laajentaa muuallekin kaupunkiin, he jatkavat.

Katariina Mäkinen-Önsoy