Naantalin yläkoululaisten videoelokuva lähtee kierrokselle alakouluihin

Kuvassa vasemmalta Aava Reponen, Akusti Suomi ja Mia Blom esittävät videoelokuvan kohtausta somen vaaroista. Kuva: Teemu Heinonen.

Pohjalta ylös kertoo sosiaalisen median vaaroista ja väärinymmärryksistä nuorten keskuudessa.

NAANTALI. Naantalin Kuparivuoren koulussa järjestettiin 10. tammikuuta yläkoululaisten tekemän videoelokuvan ensiesitys. Naantalin kaupungin Suomi 100 -ohjelmaan kuuluu yläkoululaisten tekemä This is me -yhteisötaideprojekti, jota aloitettiin tekemään jo viime keväänä.

Sen tuloksena on syntynyt alusta loppuun asti 7–8-luokkalaisten nuorten suunnittelema, käsikirjoittama, näyttelemä ja leikkaama videoelokuva. Teoksen nimi on Pohjalta ylös ja se kertoo sosiaalisen median tuomista vaaroista ja väärinymmärryksistä nuorten välisessä ystävyydessä.

Idea sai alkunsa siitä, että nuoret laittoivat liikuntssalin lattialle ison valkoisen paperin ja he saivat äänestää, mikä aihe heitä kiinnostaa. Heitä sitten kiinnostivat snapchat ja kaverit, projektin vetäjä Annastiina Saastamoinen kertoo.

Koko viime syksyn ajan kestäneeseen projektiin saimme runsaasti osallistuja. Nuorten kesken löytyi pian yhteisymmärrys, että tehdään videoelokuva nuorille tutusta aiheesta, snapchat ja kaverit, Saastamoinen jatkaa.

Neliminuuttisen videon tehneiden nuorten aloitteesta lyhytelokuvaa esitetään Naantalin alakoulun oppilaille ja Kuparivuoren koululla esitys toimi elokuvan kantaesityksenä ja ensi-iltana. Apuna projektissa toimivat nuorisotyöntekijä Annika Aaltonen ja kuraattori Pirjo Hintsa.

Videoelokuvan tekijät myös päättivät itse, että näyttävät nuoremmille oppilaille elokuvan, Aaltonen iloitsee.

Nuoret itse kertovat elokuvaprojektin etenemisestä.

Näyttelemisessä vaikeinta oli muistaa vuorosanat ja elokuvassa nopeasti vaihtuvat teemat, näyttelijä Aava Reponen kertoo.

Käsikirjoittajan työssä oli hankalaa idean miettiminen, näyttelijäkin kunnostautunut Neea Ranta jatkaa.

Kaikkien videoelokuvan tekijöiden mielestä elokuvasta tuli loppujen lopuksi hyvä. Nuoret yllättyivät kuinka paljon aikaa jälkituotanto ja editoiminen veivät.

Siihen meni aikaa yli 10 tuntia. Lisäksi ohjaajan työssä oli vaikeaa saada kaikki samaan mielipiteeseen, kertoo ohjauksesta vastannut Helmiina Koskinen.

Taideprojektin on tuottanut Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä Turun seudun kuntien oikeasti jotakin -kulttuuriverkoston ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen kanssa. Sata kohtaamista-yhteisötaidehanke, johon This is me kuuluu, on osa virallista Suomi -juhlavuoden ohjelmaa. Hankeessa työskentelevät taiteilijat toteuttavat eri väestöryhmien kanssa yhteistyössä taideteoksia, jotka heijastavat 100-vuotiaan Suomen monimuotoisuutta.

Videoelokuvan voi käydä katsomassa Youtubessa osoitteessa www.youtube.com/watch?v=oddC-ElF_yU

Teemu Heinonen

Kirjottaja suorittaa työssäoppimisjaksoaan Turun Seutusanomissa.