Viheriäinen kertoo tarinoitaan Raision Kameroiden valokuvanäyttelyssä

Raision Kamerat ry:n aktiivit Maiju Roos (vas.), Pertti Jämä, Asko Aalto, Seppo Rantala, Leila Korhonen ja Arto Korhonen ripustamassa Viheriäinen-näyttelyään Raision kirjastotalon musiikki- ja taideosastolle. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

RAISIO. Raision kirjastotalon musiikki- ja taideosastolla 2.1.–28.2. esillä olevassa valokuvanäyttelyssä esittäytyy Viheriäinen Raision Kamerat ry:n ikuistamana. Näytillä on kuvia yhteensä seitsemältä kuvaajalta Leila Korhoselta, Maiju Roosilta, Marja Jämältä, Seppo Rantalalta, Asko Aallolta, Pertti Jämältä ja Arto Korhoselta.

– Esillä on pieni osa kuvista, jotka otimme viimekesäisillä kuvausretkillämme Raision Viheriäisten alueelle, Leila Korhonen kertoo.
– Vaikka alue on monelle tuttu kävelyretkien kohde, pyysimme oppaaksi kotiseutuaktiivi Altti Koiviston. Koiviston tarinoiden myötä kuvat saivat erilaista syvyyttä, Korhonen lisää.

Kuvissa näyttäytyvät luonnon ja teollisuuden kontrastit, jotka ovat vahvasti läsnä Raision ja Naantalin rajalle sijoittuvalla Viheriäisten alueella. Viheriäisissä idyllisten maisemien, herttaisten mökkien ja vanhojen puutarhojen kontrastina kohoaa Nesteen jalostamo Naantalin puolella.

– Muutaman kerran aiemminkin olen toiminut oppaana Viheriäisissä, joten tuntui mukavalta lähteä kameraseuran matkaan, Altti Koivisto kommentoi.

– Arto Korhonen lähetti minulle joitakin kuvia, joihin sitten valmistin tekstit näyttelyä varten. Monessa kuvassa esiintyvä Hahdenniemi on mielenkiintoinen kohde monipuolisuudessaan. Venesatamasta lähtevältä neljä kilometriä pitkällä Timalipolulla voi aistia ajan niin ennen kuin jälkeen Nesteen öljyjalostamon tulon, lisää Koivisto.

Näyttelyn kuvat ovat suurimmalta osin viime kesäisten retkien satoa, mukana on myös muutama vanhempi otos.

– Alueella tapahtuu jatkuvasti muutoksia: esimerkiksi eräässä kuvassa näkyvät poppelipuut on sittemmin kaadettu. Ja vaikka tuo kuva kuuluu vanhempiin otoksiin, puut olivat vielä siellä kesäkuisen retkemme aikaan, Arto Korhonen toteaa.

Noin parin kymmenen aktiivin kameraseura järjestää vuosittaisten tapahtumiensa kuten keväisen Fotomaratonin sekä maanantaisten jäseniltojen ohella Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi yhteisnäyttelyn.

– Näyttely pystytetään maaliskuun alussa Raision kirjastotalon Aulagalleriaan. YHDESSÄ-teemaisessa näyttelyssä nähdään Raision seudun taideyhdistyksen jäsenten maalaamia teoksia. Taideyhdistyksessä maalataan raisiolaisia maisemia räpsimiemme valokuvien perusteella, Leila Korhonen sanoo.
– Valmistimme heidän kanssaan testinäyttelyn aiheesta Nousiaisten kirjaston Galleriaan viime marraskuussa. Aulagalleriassa nähdään puolestaan aivan uusia töitä, vaikka idea on sama, jatkaa Korhonen.

Suomen juhlavuodesta selvittyään Raision Kamerat alkaa valmistautua omiin 60-vuotisjuhliinsa, joita vietetään vuonna 2018.

Katariina Mäkinen-Önsoy