Loimu katkaisi tappioputkensa – Chemos ykköstähtenä

Michael Chemos tahditti Loimun voittoon. Kuva: Raision Loimu.

Loimu onnistui katkaisemaan kuuteen otteluun venyneen tappioputkensa. Lauantai-illan vieraana ollut Team Lakkapää joutui poistumaan Kerttulasta tyhjin käsin. Isäntien helpottava kotivoitto kirjattiin lukemin 3-1 (25-16, 25-22, 19-25, 25-22).

LENTOPALLO. Liigakauden taittuminen toiselle puoliskolleen tuo kevään pudotuspelit entistä lähemmäs. Taistelu niihin pääsystä tuo otteluihin lisäkipinää. Loimun ja Lakkapään kohtaamisessa oltiin asian ytimessä. Ennen illan matsia oranssipaidat pitivät hallussaan viimeistä pudotuspelipaikkaa kolme ottelua vähemmän pelanneiden rovaniemeläisten oltua puolestaan hyvissä kyttäysasemissa vain pisteen illan isäntiä perässä.

Ottelusta muodostui kaksijakoinen taistelu. Loimu oli kaksi avauserää suvereenisti kuskin paikalla. Dieselmäisesti aloittanut Lakkapää paransi selkeästi pelaamistaan pitkän erätauon jälkeen, mutta se ei kantanut yhtä erävoittoa kauemmas. Mustapaitojen paremmalla startilla taistelu ottelun voitosta olisi ollut varmasti huomattavasti nähtyä tuimempi.

Parketin kiistaton kunkku oli Loimun tulikuuma hakkuri Michael Chemos (37/+26, 5 ässää, 2 torjuntaa, hyökkäys 67%), joka iski 45 passista 30 suoraa pistettä. Virheitä syntyi vain kaksi. Kenialainen jätti varjoonsa Lakkapään kovakätisen virkaveljensä Fredric Gustavssonin (23/+13, 2 ässää, 1 torjunta, hyökkäys 49%), joka ei tosin pelannut missään nimessä huonosti. Ruotsin maajoukkuehakkuri päätti 41 passiaan 20 suoraan pisteeseen virhemäärän oltua kolme.

Illan erikoisuus oli isäntien vastaanotto (28%), jonka epävarmuudesta huolimatta oranssimustat onnistuivat kairaamaan voiton. Lakkapään ottelun edetessä parantunut syöttö (13 ässää) oli omalta osaltaan vaikeuttamassa Loimun nostopeliä. Iso kiitos isäntien selviytymisestä on annettava Chemosille ja ennen kaikkea passari Ville Junturalle (3/0, 1 ässä), joka onnistui taikomaan laadukkaita hyökkäyspaikkoja usein toistuneista kiperistä tilanteista. Useat niistä päätyivät vastustajan parkettiin upeavireisen Chemosin toimesta.

Loimu aloitti väkevästi

Avauserä oli Loimun hallinnassa. Vakuuttavasti pelanneet isännät hyödynsivät vieraidensa epävireen täydellisesti. Tekniselle aikalisälle nykäisty viiden pisteen kaula kasvoi lopulta yhdeksään. Ratkaiseva eräpiste tuli heti ensimmäisellä yrityksellä Kirill Borichevin (7/-2, 2 torjuntaa, vastaanotto 40%) torjuttua Gustavssonin.

Toisessa erässä Lakkapää osoitti heräämisen merkkejä. Parantunut syöttöpeli alkoi pirstoa isäntien vastaanottoa. Mustapaitojen tekniselle aikalisälle hankkima kahden pisteen johto ei kuitenkaan riittänyt pitkälle. Sentteri Taylor Gregoryn (6/+6, 1 ässä, 3 torjunta) johdolla Loimu nousi kuskin paikalle. Gustavssonin kaksi peräkkäistä hyökkäysvirhettä tarjosivat isännille eräpallotilanteen, jonka Gregory ratkaisi torjumalla Arash Dosanjih’n (7/+2, 6 ässää, 1 torjunta) yrityksen.

Kolmas erä oli vieraiden. Edelliserässä parantuneen syötön ohella Lakkapää alkoi ulosmitata tulosta sentteriosastoltaan. Andre Brown (14/+9, 2 ässää, 4 torjuntaa, hyökkäys 57%) ja Robert Walsh (14/+10, 4 torjuntaa, hyökkäys 67%) ottivat keskisektorin eleettömästi haltuunsa. Ratkaiseva eräpiste tuli hienon ottelun pelanneen Brownin vastustamattomalla ykköstempolla.

Neljäs erä päätti illan taistelun. Tasaisena edennyt vääntö huipentui kalkkiviivoillaan. Tilanteessa 23-21 Loimu otti isännän elkein kaksi peräkkäistä pistettä. Kapellimestarina hääri upean iltansa kruunannut Chemos, jonka kädestä lähtivät illan kaksi viimeistä pistettä.

Chemos omaa luokkaansa

Kenialaisen Chemosin huima tehoilta jätti isäntien muun rosterin tehomerkinnät varjoonsa. Erityismaininnan ansaitsee kolmen ottelun lainasopimuksensa päättänyt Kimmo Kutinlahti (7/+4, 1 ässä, 3 torjunta). Konkarin panos oli painonsa arvoinen kultaa. Janne Marttila (7/+1, 1 ässä, 1 torjunta, vastaanotto 25%, hyökkäys 25%) väläytteli jälleen taitojaan, mutta pelivireen jatkuvuuden saralla riittää yhä tekemistä.

Lakkapään ykkösenä palkittiin Gustavsson, joka jäi vieraiden laitaosastolla liian yksin. Konkari Jouni Palokankaan (4/0, 2 ässää, vastaanotto 63%, hyökkäys 13%) käsi ei käynyt totuttuun tyyliin. Miikka Lemolalta (5/-4, 1 ässä, vastaanotto 42%, hyökkäys 29%) olisi myös kaivattu myös enemmän hyökkäystehoja. Sentteriduo Brown – Walsh oli tosi vakuuttava, mutta pelejä ei voiteta keskeltä. Joulun alla liberoksi tullut kanukki Jordan Or nosti 29 syöttöä 55% tehoin syyllistyen vain kahteen virheeseen.

Taistelun tauottua Lakkapää-kippari Palokangas harmitteli mustapaitojen uneliasta alkua, joka maksoi kovan hinnan.

– Kaksi avauserää oltiin unessa, bussissa tai hotellissa – jossain muualla kuin pelissä. Ei oltu valmiita pelaamaan. Ei päästy mukaan missään vaiheessa, vaikka yritettiin tsempata. Ryhdistäydyttiin kolmanteen erään ja alettiin tehdä asioita kuten osataan. Neljänteen erään osui suvantovaihe pahaan paikkaan. Se vei lopullisesti saumat pisteistä. Fiilis on tappion johdosta laimea. Otetaan tästä ottelusta kuitenkin hyvät asiat mukaan ja jatketaan matkaa huomenna. Verkon toiselle puolelle asettuu kova joukkue (VaLePa), joka mittaa tasomme.

Illan ykköstähti Chemos jakoi ansion voitosta joukkuetovereidensa suuntaan. Tulos tehtiin joukkueena.

– Tärkeä voitto, joka katkaisi pahan tappioputkemme. Tehtiin kentällä paljon töitä, vaikka pelissä oli myös huonoja hetkiä. Lähdettiin peliin nöyrällä asenteella ja hyvällä keskittymisellä. Painotettiin läsnäoloa ja yhdessä tekemistä. Oma pelini tyydyttää. Pallokontrolli oli tänään erityisen hyvä, ja sain siitä energiaa hyökkäyspeliini. Onnistumiset luonnollisesti ruokkivat tekemistäni ottelun edetessä.

Paluun Kerttulaan tehnyt Lakkapää-luotsi Henri Tuomi antoi pyyhkeitä joukkueensa hyökkäyspelille, joka jättikin paljon toivomisen varaa.

– Taukoa oli alla ja se näkyi odotetusti. Tekeminen ei ollut niin keskittynyttä kuin sen pitäisi olla. Aloitettiin huonosti, ja sitä kautta ottelusta muodostui vaikea. Nelospaikalla on ollut ongelmia, eikä päästy hyökkäämään sieltä kunnolla. Miikka Lemola ja Jere Mäkinen olivat tänään tulessa. Katsotaan aamulla, mitä tehdään tuolla saralla huomenna. Suunnitelmana oli syöttää rohkeasti, ja avauserän haasteiden jälkeen onnistuttiin siinä hyvin. Ei pelätty virheitä. Oma hyökkäys tökki tänään.

Loimun päävalmentaja Dragan Mihailovic kehui harvinaisen vuolaasti suojattejaan. Tuloksen takaa löytyi vahvaa kollektiivista onnistumista.

– Tänään oli iso ottelu. Taistelemme Lakkapään kanssa paikoista pudotuspeleihin, ja keskinäiset ottelut ovat isossa roolissa. Onnistuttiin kuittaamaan ennen joulua vieraissa kärsitty kirvelevä tappio. Kaksi eka erää olivat ehkä kauden parasta peliämme. Ei pelätty virheitä vaan pelattiin rohkeasti. Hyvää tekemistä, vaikka vastaanotto alkoikin sakata toisessa erässä. Iso käsi Junturalle, joka sai pyöritettyä hyökkäyspeliä nostopelin haasteista huolimatta. Puolustuspeliin olen tyytyväinen. Kentällä oli ääntä ja luonnetta. Tehtiin töitä joukkueena – hyvää energiaa ja kokonaisvaltaista tekemistä. Kimmo Kutinlahden kolmen ottelun keikka päättyi tähän otteluun. Hän auttoi meitä tosi paljon kokemuksellaan. Mielelläni otan hänet joukkueeseeni jatkossakin.

Jani Nieminen