Nuorten luovuudelle vapaat kädet Kaarinassa

This is me -viikonlopun ohjaaja Annastiina Saastamoinen ja Liedon nuoriso- ja kulttuurisihteeri Arttu Eteläpelto kävivät Liedon keskuskoulussa kertomassa nuorille tulevasta tapahtumasta. Kuva: Noora Lindberg.

Nuoria kerätään yhteen viikonlopun mittaiselle taideleirille, jossa he pääsevät tekemään omannäköisensä esityksen.

NUORET. Kaarinan Vaparilla järjestetään 20.–22.1. aikana nuorille suunnattu viikonlopun mittainen taideleiri, jossa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä esitys. Aihe ja toteuttamistapa tulevat nuorilta itseltään. Painotus on visuaalisissa taiteissa eli tanssissa, teatterissa ja performanssissa.

– Autan ja tarvittaessa ohjaan nuoria esityksen tekemisessä, mutta he päättävät taideprojektin muodon. Lähtökohtana on kertoa nuorten elämästä heidän itse valitsemallaan tavalla, viikonlopun ohjaaja, tanssitaiteilija, yhteisötaiteilija, luovan tanssin ohjaaja ja fysioterapeutti Annastiina Saastamoinen kertoo.

This is me -nimeä kantava nuorten taideprojekti on osa Turun seudulla toteutettavaa Sata kohtaamista -hanketta. Naantalissa työpajamuodossa järjestetty This is me poiki näytelmän, joka julkistetaan vielä tämän kuun aikana.

– Naantalin tuotos kertoi kaveruudesta ja snapchatista, nuorten oman idean mukaan, Saastamoinen kertoo.

Naantalin projekti on osoitus This is me -taideteoksen monimuotoisuudesta. Osanottajia oli kahdeksan, joista kolme halusi esiintyä ja muut toimivat tukijoukoissa mahdollistaen esityksen synnyn. Kynnys lähteä mukaan on siis matala ja kaikille sopiva.

Toinen kerta toden sanoo?

Vaparin taideviikonloppu on toinen kerta, kun Kaarina ja Lieto pyrkivät järjestämään This is me -projektin. Aiemmin viime vuodelle suunniteltu, mutta toteutumatta jäänyt työpaja sisälsi kymmenen tapaamiskertaa. Nyt yritetään uudelleen tiiviimmällä aikataululla.

– Elokuussa koulujen alkaminen taisi vaikuttaa nuorten osallistumishaluun, sillä monilla jatkuivat samaan aikaan tutut harrastukset. Ajattelimme nyt kokeilla lyhyempää, viikonlopun mittaista toteutusta, Kaarinan kaupungin kulttuurityöntekijä Mirja Karppanen sanoo.

Taidetapahtumaa on markkinoitu nuorille ahkerasti. Liedon keskuskoulussa ohjaaja Saastamoinen ja kunnan nuoriso- ja kulttuurisihteeri Arttu Eteläpelto kertoivat Vaparin viikonlopusta suoraan oppilaille.

– Osallistuminen ei vaadi minkäänlaista esiintymiskokemusta, eikä edes esiintymishalua. Taustajoukkoja tarvitaan siinä missä esiintyjiäkin. Käsikirjoittaminen, muonitus ja kuvaaminen kuuluvat myös tärkeänä osana projektiin, Eteläpelto kertoo.

Viikonlopun päätteeksi projektin aikaansaannos esitetään. Se on myös tarkoitus taltioida. This is me -työpajojen taltioinneista järjestetään kiertävä näyttely, jolle nuoriso- ja kulttuurisihteeri Eteläpelto kertoo jo varanneensa tilan Liedosta.

– Näyttelyn tarkoituksena on juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta, Eteläpelto sanoo.

This is me -viikonloppu on osallistujille maksuton, ja sen aikana pidetään huolta riittävästä ravinnosta. Osallistua voi yksin tai vaikka kaveriporukassa. Jotta mukaan saataisiin mahdollisimman paljon asiasta kiinnostuneita nuoria, on ilmoittautumisaikaa pidennetty 16.1. asti. Ilmoittautua voi sähköpostitse mirja.karppanen@kaarina.fi tai arttu.etelapelto@lieto.fi.

Noora Lindberg