A-lapset puhuivat Vaisaaren kasiluokkalaisille tubettamisesta

Roope Rannisto ja Joona Puhakka ponnistivat Youtube-tähdiksi Raisiosta.

Raisiosta ponnistaneet tubettajat ovat keräänneet A-lapset kanavalleen Youtubessa 96 000 tilaajaa. Heidän parhaita videoitaan on katsottu yli miljoona kertaa, ja kuukausittain A-lapset kerää noin 400 000 näyttökertaa.

RAISIO. 18-vuotiaat tubettajat Roope Rannisto ja Joona Puhakka kävivät puhumassa Raision kirjastolla Vaisaaren koululaisille vloggaamisesta osana Raision kaupunginkirjaston, Vaisaaren yläkoulun ja Turku GameLabin yhteistä What’s behind a game -hanketta. Itsekin Vaisaaren koulun käyneet Youtube-tähdet aloittivat videoiden tekemisen yläasteella yhdessä kolmen muun kaverinsa kanssa, mutta muut ovat jättäytyneet pois matkan varrella, kun harrastus alkoi vaatia enemmän panostusta.

Aluksi menimme joka päivä koulun jälkeen seurakuntatalon puistoon kuvailemaan videoita, joissa yksi potkaisee ilman tölkin, joka lopulta kilahtaa monen mutkan kautta toista päähän, Rannisto kertoo.

Yllätyimme, kun huomasimme, että videoitamme katsottiin 20 000 kertaa jo ekan viikon aikana. Innostus kasvoi ja aloimme tehdä lisää videoita, jatkaa Puhakka.

Raisio näkyy paljon parin vuoden takaisissa videoissa, jossa he ajelevat ympäri Raisiota mopoautolla. Lisäksi heidän katsotuin videonsa 10 tapaa saada jälki-istunto on kuvattu Raisiossa. Nyt Rannisto asuu Naantalissa ja opiskelee Naantalin lukiossa. Puhakka käy lukiota Turussa, mutta asuu edelleen Raisiossa.

Tällä hetkellä he tekevät videoita pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi koeviikoilla kuvailut jäävät väliin.

Videot löivät leiville

A-lapset on palkittu Tubeconissa ja he ovat saaneet hyviä yhteistyödiilejä.

Aluksi emme edes ajatelleet, että videoilla voisi saada rahaa. Nykyään saamme kuitenkin jo ihan hyvin tuloja. Brändiyhteistyöstä voi saada vaikka tonnin. Emme pystyisi elämään Youtuben avulla, mutta joskus voi tulla isojakin summia. Rahaa tulee kuitenkin satunnaisesti, joten sen varaan ei kannata laskea menojaan, he kertovat.

A-lapset tekivät hiljattain Fazerin kanssa haasteen, jossa he maistoivat Fazerin makeisia silmät sidottuina ja kilpailivat siitä, kumpi arvaa useamman karkin. Lisäksi videoissa saattaa muutenkin olla tuotesijoittelua tai sitten mainostajat ostavat oman mainoksensa A-lapsien videon alkuun.

Rannisto haaveilee, että voisi tubettaa työkseen. Puhakka haaveilee työllistyvänsä radioon aamuohjelman toimittajaksi, mutta tubettaisi edelleen iltaisin, jos haave toimittajan ammatista toteutuisi.

Parasta tässä on se, että saa olla itsensä pomo, he toteavat.

Ideoita faneilta

Luennollaan he näyttivät videon, jossa spekuloivat naisasioitaan vastaamalla fanien kinkkisiin kysymyksiin. Suurin osa videoiden ideoista tuleekin nykyään katsojilta. Viimeisimmissä videoissa selitetään, mikä Roopen hammasta vaivaa ja tutustutaan sketsin kautta erilaisiin autokuskeihin.

Jos videoiden tekeminen kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla, mutta älkää matkiko muita. Siitä ihmiset suuttuvat heti, he neuvovat.

Yleisöstä kysyttiin, kannattaako tubettaa suomeksi vai englanniksi.

Meidän nuorimmat katsojat ovat ehkä 7-vuotiaita, jotka eivät ymmärrä englantia. Jos me alettais tehdä englanniksi videoita, pitäisi aloittaa melkein puhtaalta pöydältä ja hankkia uusia seuraajia. Mutta jos alusta asti tekee englanniksi niin on tietysti parempi mahdollisuus saada enemmän seuraajia, he pohtivat.

Parasta faneissa on Roopen ja Joonan mielestä positiiviset kommentit.

Se on aina kivaa, jos joku vaikka sanoo, että oli huono päivä, mutta tuli hyvälle tuulelle katsomalla meidän videoita. Fanit myös rakentavat meitä tietynlaiseen muottiin. Fanit pitävät meidät motivoituneina ja palauttavat kyllä heti maan pinnalle, jos joku juttu menee yli, Joona pohtii.

Yleisöstä kysyttiin, että pyörivätkö naiset jaloissa.

No kerran olin Helsingissä ja kiertelin Kampissa. Neljä pikkutyttöä halusi ottaa yhteiskuvan ja suostuin tietysti. Kun menin seuraavaan liikkeeseen, he seurasivat perässä. Ja kun lähdin juna-asemalle he olivat edelleen perässä kuin takiaiset. Lopulta seuraaminen loppui, kun menin junaan, Joona kertoo nauraen. Muuten naisista ei ole ollut riesaa.

No entä, mistä Youtube-kanavan nimi A-lapset tulee?

Se on vähän nolo tarina. Aluksi nimi oli Autistilapset. Nuorempana me käytimme sitä sanaa vähän niinkuin haukkumasanana tarkoittamatta sitä, mitä se oikeasti tarkoittaa. Ja lopulta nimi piti vaihtaa, joten lyhensimme nimen A-lapsiksi, Roope kertoo.

Janica Vilen