Raision Veto ja lepo on mukana taistelussa särkylääkkeitä vastaan

Veto ja levon fysioterapeutti Piko Järvinen osaa neuvoa treeneihin oikeat asennot maksimaalisen hyödyn saamiseksi.

RAISIO. Fysioterapiaketju Auron on käynnistänyt sodan särkylääkkeitä vastaan. Toimitusjohtaja Panu Kuusisto aloittaa ketjunsa kanssa ihmiskokeen, jossa sata suomalaista säännöllisesti särkylääkkeitä käyttävää ihmistä pyritään auttamaan eroon särkylääkkeistä fysioterapian avulla.

Särkylääkkeiden ideana ei ole parantaa ketään. Niillä hoidetaan vain oireita. Fysioterapialla taas voidaan parantaa säryn aiheuttaja ja päästä ulos lääkekierteestä. Tietenkään en voi luvata, että jokainen pääsee pysyvästi lääkkeistään eroon. Mutta voin luvata, että jokainen osallistuja on hoitojakson jälkeen terveempi kuin nyt, sanoo Kuusisto.

On tärkeää, että ihmiskokeeseen osallistuvan vaiva on fysioterapialla hoidettavissa. Osallistujat saavat maksutta viisi hoitokertaa fysioterapiassa ja sen jälkeen hoito jatkuu verkossa iCoach-ohjelman avulla.

Raisiolainen fysioterapiakeskus Veto ja lepo on mukana kampanjassa. Heille on tulossa näillä näkymin sadasta osallistujasta pari henkilöä. Hakuaika kokeeseen loppuu 30. marraskuuta, valituille ilmoitetaan mukaan pääsystä joulukuussa ja koe alkaa 1. tammikuuta.

Auron iCoach – etävalmentaja aina mukanasi

Fysioterapiasta saatava apu ei ole kuitenkaan pitkäaikainen, jos treenit eivät jatku hoitojakson jälkeen kotona.

Jos käy fysioterapiassa viisi hoitokertaa eikä sen jälkeen tee mitään, täytyy tulla vuoden päästä uudestaan saamaan uudet viisi hoitokertaa. Siksi hoitoa täytyy jatkaa itsenäisesti kotona. Me emme voi jumpata kenenkään puolesta. Omalla aktiivisuudella oireet pysyvät poissa, sanoo Raision Veto ja levon fysioterapeutti Piko Järvinen.

Kotitreenien helpotukseksi Auron on luonut Auron iCoach -valmennusohjelman. Se on kehitetty tukemaan omatoimista harjoittelua, edistämään hyvinvointia ja siten auttamaan vaivojen uusiutumisen ennalta ehkäisyssä. Ajasta ja paikasta riippumaton palvelu varmistaa hoitojakson jälkeisen harjoittelun edistymisen sekä säännöllisyyden.

Me muistuttelemme verkon välityksellä treeneistä ja päivitämme harjoitusohjelmaa edistymisen mukaan, Järvinen selittää.

Muutaman kuukauden välein järjestetään kontrollikäynti ja omaan fysioterapeuttiin saa yhteyden koska tahansa.

Näin varmistetaan, että harjoitteet tulee tehtyä ja että ne tehdään oikein. Tällä on iso merkitys myös maksavalle yritykselle tai vakuutusyhtiölle, sillä näin hoitorahat eivät mene hukkaan. Kaikki voittavat, uskoo Panu Kuusisto.

Kivuista iso lasku

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea arvioi, että tulehduskipulääkkeet aiheuttavat vuosittain noin 200–300 kuolemaa ja runsaasti turhia vaivoja, kuten suolisto- ja maksaongelmia.

Särkylääkkeet aiheuttavat siis suunnilleen yhtä paljon kuolemia kuin alkoholi ja liikenne, Järvinen havainnollistaa.

Suomalaiset käyttävät itsehoidon kipulääkkeitä vastoin suosituksia: liki joka kymmenes suomalaisista aikuisista käyttää niitä päivittäin ja 14 prosenttia useana päivänä viikossa. Noin viisi prosenttia käyttää niitä yhtä aikaa reseptillä saatavien kipulääkkeiden kanssa.

Meidän asiakkaistamme noin puolet syö särkylääkkeitä päivittäin, kertoo Järvinen Raision tilanteesta.

Yksi syy jatkuvaan särkylääkkeiden käyttöön on tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Ne maksavat suomalaisille neljä miljardia euroa joka vuosi. Kyseessä on toiseksi suurin sairauspoissaolojen syy. Sairauslomaviikko maksaa 1500–2000 euroa, kun taas fysioterapiajakson hinta on vain 350 euroa – ja sen avulla tullaan pysyvästi kuntoon, kiteyttää Kuusisto.

Apteekit samalla asialla

Itselääkinnän Käypä hoito -suosituksen mukaan kivun ensisijainen hoito on lääkkeetön hoito, ja apteekeilla on lähtökohtaisesti samat tavoitteet ja hoitosuositukset kuin fysioterapeuteilla.

Kukaan ei kiistä liikunnan ja fysioterapian tarpeellisuutta, mutta monesti kipulääke auttaa ihmistä jatkamaan liikkumista ja tavanomaisia askareitaan, kommentoi Tasalan apteekin proviisori Elina Nurminen.

Apteekissakin tehdään töitä särkylääkkeiden liiallisen käytön välttämiseksi.

Pyrimme kiinnittämään huomiota flunssa- ja särkylääkkeiden samanaikaisen käytön välttämiseen, koska monet ns. flunssalääkkeistä pitävät sisällään samoja aineita kuin särkylääkkeet, jolloin teho ei lisäänny, haittavaikutukset kyllä. Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia voi käyttää rinnakkain, jos jompikumpi yksinään ei riitä esimerkiksi kuumeen laskemiseen, Nurminen selittää.

Apteekista saatavat suositukset perustuvat itsehoitopakkauksissa lukeviin käyttö- ja annosteluohjeisiin.

Sen vuoksi lähtökohtamme itsehoidossa on se, että särkylääkkeitä käytetään vain lyhytaikaisesti. Särkylääkkeen pitkäaikaisen käytön pitäisi tapahtua aina lääkärin valvonnassa, jolloin lääkärin tehtäväksi jää huolehtia myös vatsansuojalääkityksestä. Nykyään näkeekin paljon tilanteita, joissa lääkäri määrää pitkäaikaisen käyttöön tarkoitetun tulehduskipulääkkeen oheen myös vatsansuojalääkkeen, sanoo Nurminen.

Apteekissa on myynnissä paljon paikallishoitoon tarkoitettuja tuotteita sekä lääkkeettömiä vaihtoehtoja, joiden avulla voidaan välttää osa haittavaikutuksista ja joita suositellaan usein esimerkiksi nivelrikon aiheuttamiin vaivoihin.

Janica Vilen