Ura Basket starttasi uudistuneena koripallokauteen

Pallossa Ura Basketin edustuksen Matias Suomi. Taka-alalla tilannetta tarkkailee Teemu Ritanotko. Kuva: Ura Basket.

Kaarinan Ura Basketin tavoitteena on kasvaa alueen laadukkaimmaksi ja suurimmaksi kasvattajaseuraksi, sekä nostaa miesten edustusjoukkue pääsarjatasolle.

KORIPALLO. Kaarinalaisen Ura Basketin juniorikasvatus on aina ollut tärkeässä roolissa ja tänäkin vuonna seurasta löytyy useampi nuorisomaajoukkueissa kuluneena kesänä edustanut kasvatti kuten Joona Airenne, Karri Sällylä (U17), Lauri Hänninen ja Jon Jalamo (U14). Laadukkaan junioritoiminnan avulla mahdollistetaan oma pelaajaputki alueen kasvateille aina korkeimmalle huipulle asti.

Uran toiminnanjohtaja Tuukka Kavisto sanoo, että vaikka seuran toiminta keskittyy enemmän kilpatoimintaan, jokaiseen ikäluokkaan on muodostettu myös niin kutsuttuja haastajaryhmiä.

– Ryhmien pelimatkat keskittyvät lähinnä Varsinais-Suomen alueelle. Niissä ryhmissä voi olla mukana myös täysin harrastepohjalta, mikäli kilpatoimintaan ei halua osallistua, mutta haluaa silti harjoitella määrätietoisesti. Täksi kaudeksi aloitimme myös 10–14-vuotiaille pojille ja tytöille tarkoitetun Harrastekoriksen, jossa kokoonnutaan kerran viikossa hauskan liikunnan ja koriksen pelaamisen merkeissä, Kavisto kertoo.

Pallossa Ura Basketin edustuksen Matias Suomi. Taka-alalla tilannetta tarkkailee Teemu Ritanotko. Kuva: Ura Basket.
Pallossa Ura Basketin edustuksen Matias Suomi. Taka-alalla tilannetta tarkkailee Teemu Ritanotko. Kuva: Ura Basket.

Aluevaltauksena tyttökoris

Koripallo on ollut pitkään Kaarinassa suosittu palloilulaji lasten ja nuorten keskuudessa. Koriksessa jokainen pelaaja on aktiivisesti pelissä mukana koko kentän mitalla hyökkääjänä ja puolustajana.

Valmennukseen panostetaan jo nuorimmissa ikäluokissa, jotta niin lajitaito kuin kasvatukselliset asiat saadaan kuntoon alusta alkaen.

– Vauhdikas ja taitoa painottava laji vaati aluksi pientä oppimista sääntöjen osalta, mutta nekin asiat tulevat nopeasti selkärangasta, Kavisto pohtii.

Menestystä on tullut jo poikajunioreissa aina mitaleihin asti SM-tasolla, jossa pääkaupunkiseudun ja suurten kasvukeskusten seurat ovat pääsääntöisesti olleet vahvoilla. Uutta aluevaltausta tehdään myös tyttökoriksen puolella, jossa on korisbuumin myötä perustettu uusia ikäluokkajoukkueita nuorimmista harrastajista aloittaen.

Perheiden ehdoilla

Kustannuksiltaan koripallo on Kaviston mukaan huokea, sillä varusteiksi tarvitaan alkuun vain sisäpelikengät ja liikuntavaatteet.

– Palloja saa lainaksi harjoituksissamme. Harrasteryhmissä kulut pysyvät matalampina, kun ei tule pitkiä vieraspelimatkoja ja turnausreissuja. Kustannukset alkavat nousta vasta 14–15-vuotiaana niiden osalta, jotka osallistuvat valtakunnalliseen kilpatoimintaan eli SM-sarjaan. Uskallan kuitenkin väittää, että kilparyhmissäkin koripallo on kohtuuhintaista verrattuna muihin talvikauden lajeihin, toteaa Kavisto.

– Olemme Ura Basketissa pyrkineet pitämään myös harjoitusmääriä kohtuullisena ja harjoituksiin osallistuminen suunnitellaan aina perheiden ja lasten ehdoilla, jatkaa Kavisto.

Vauhdissa Ura Basketin edustusjoukkueen Santeri Latvala. Kuva: Ura Basket.
Vauhdissa Ura Basketin edustusjoukkueen Santeri Latvala. Kuva: Ura Basket.

Edari tähtää sarjanousuun

Ura Basketin miesten edustusjoukkue pelaa kaudella 2016–2017 valtakunnallisessa 1B-divisioonassa. Joukkue koostuu kotimaisista pelaajista, joista puolet on seuran omia kasvatteja.

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Kouvolassa uuteen kauteen startanneen Ura Basketin miesten edustusjoukkueen selkeä tavoite on nousta sarjaporrasta ylemmäs.

Viime kauden joukkuetta on vahvistettu Korisliiga-kokemusta omaavilla pelaajilla, kun Eero Aaltonen ja Ville Hänninen liittyivät joukkueen vahvuuteen kesällä. Joukkueen vanhimpana pelaajana on Samu Kaaresvirta, 34, joka ehti pelata Korisliigassa komeat 16 vuotta ennen kuin palasi takaisin kasvattajaseuransa riveihin viime kaudella.

Vierasottelulla Korikouvoja vastaan alkanut kausi lähti tahmeasti käyntiin.

– Vaikka Korikouvot oli parempi sarja-avauksessa, tiukka tappio antoi uskoa, että oikealla tiellä kuitenkin ollaan. Ottelu oli tyypillinen kauden avausottelu, jossa molemmat osapuolet vielä hakivat tuntumaa joukkuepeliinsä, päävalmentaja Jukka Valpola kommentoi.

Ensimmäinen kotiottelu PeU-Basketia vastaan sen sijaan voitettiin 6.10. Littoisten monitoimitalolla. Seuraavaksi on vuorossa vierasottelu 23.10. Malmin palloiluhallissa, jossa vastaan asettuu Helsingin NMKY. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna Ura Basket tapaa kotonaan Littoisten monitoimitalolla Namikan Lappeenrannasta ja Karkkilan.

Katariina Mäkinen-Önsoy