Tikitak saa kiitosta vegaaneilta

Suikkilaan tullaan syömään vegaaniruokia kymmenten kilometrien päästä

Tikitakissa työkokeilussa oleva kokki Anwar Badbidast (vas.) neuvoo aloittamaan vegaanisesta pitsasta ja sitten kokeilemaan muita ruokia, jos vegaaniruuat ovat uusia. Hänen oma suosikkinsa Tikitakin listalta on vegaaninen pasta. Yrittäjä Behzat Ibrahimin (oik.) oma suosikki löytyy hampurilaisten puolelta, sillä hampurilaisten tofupihvi on hänen herkkuaan.

Suomessa laajalti vietettävä lihaton lokakuu tulee päätökseensä tänään, mutta marraskuussakin kasvisruoka on esillä. Huomenna 1.11. vietetään Maailman vegaanipäivää, jonka tarkoitus on korostaa vegaani- ja kasvisruokavalion merkitystä kansainvälisesti.

RUOKA. Suikkilassa toimiva Kebab-pizzeria Tikikak osallistuu kansainväliseen vegaanipäivään Turun keskustassa myymällä vegaanisia pitsoja ja hampurilaisia Vegekaupan edessä. Vegekaupan järjestämässä tapahtumassa on tarjolla myös vegaanisia jälkiruokia, ja tapahtuman tuotto ohjataan Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle.

Viime toukokuussa avattu vegaaniruokia valmistava Tikitak on onnistunut puolessa vuodessa saamaan kunnon jalansijan Turun ravintolamaailmassa. Vegaaniruokien perässä tullaan Suikkilaan jopa kymmenten kilometrien päästä.

Suunnilleen puolet asiakkaistamme tilaavat vegaaniannoksen. Lihaton lokakuu näkyi paljon myös täällä. Sen aikana monet sekasyöjätkin halusivat kokeilla vegaaniannoksiamme, kertoo Tikitakin yrittäjä Behzat Ibrahimi.

Ibrahimi on kotoisin Iranista, missä liha on niin kallista, että ihmiset syövät paljon kasvisruokaa. Hän itse on sekasyöjä, mutta syö mielellään kasvisruokaa ja puhuu sen puolesta.

Esimerkiksi meidän vegaanisessa pekonissa on kolme kertaa enemmän proteiinia kuin tavallisessa pekonissa. Maku on vähintään yhtä hyvä ja rasvaa on paljon vähemmän, hän selittää.

Tikitakista saa vegaanisia pitsoja, hampurilaisia, pastoja ja kebabeja. Vegaanisen pekonin lisäksi annoksiin saa vegaanista salamia, kanaa ja kebabia. Pitsojen täytelista on erikoinen paitsi lihan korvikkeiden myös kasvisten osalta. Pitsaan voi tilata vaikka viininlehtikääryleitä, avokadoa, munakoisoa tai banaania.

20-vuotias yrittäjä Ibrahimi on kehittänyt kaikki Tikitakin vegaanireseptit itse. Tällä hetkellä he kokeilevat uutta vegaanista juustoa.

Nyt Ibrahimi on perustamassa Turun keskustaan Maariankadulle toista ravintolaa, sillä Suikkilan pienet tilat eivät enää riitä palvelemaan kaikkia asiakkaita. Hän opiskelee parhaillaan rakennusalaa ja aikookin itse remontoida uuden ravintolan näköisekseen. Ensi vuonna hänellä on edessään armeija.

ku-3-11-tikitak2
Veeganipitsa, jossa “salamia”, “kanaa”, avokadoa, paprikaa ja rucolaa.

Tikitak nousee esiin myös kansallisessa vertailussa

Tikitak saa kiitosta vegaanilistastaan myös Pizza-onlinen tutkimuksessa, jossa arvioitiin lihattoman lokakuun vaikutuksia kansallisella tasolla.

Asiakkaidemme kommenteissa hehkutetaan usein turkulaisen ravintola Tikitakin vegaanisia ja gluteenittomia pizzoja, tamperelaisen Sanna-ravintolan seitan-kebabia sekä Helsingin Kruunuhaassa sijaitsevan Pizza Expressin laajaa vegaanipizzojen valikoimaa, Pizza-onlinen markkinointipäällikkö Roni Eskola kertoo.

Ravintoloissamme myydään tuhatkunta kasvisannosta tavallisena lauantaina. Lokakuun ensimmäisenä päivänä kasvisruoan myynti kasvoi lähes 50 prosenttia, Eskola kertoo lihattoman lokakuun vaikutuksista.

Vegaaniruuan myynti lisääntynyt Länsikeskuksen Cittarissa satoja prosentteja

Vegaani- ja kasvisruuat ovat saaneet tänä vuonna entistä enemmän tilaa myös kauppojen hyllyiltä, ja vegaanisia valmisruokiakin kehitetään koko ajan lisää. Nyhtökauran ja härkiksen vakiinnutettua paikkansa ihmisten ostoskoreissa on monet valmistajat lähteneen kehittelemään omia tuotteitaan. Viime viikkoina kauppoihin on ilmestynyt muun muassa vegaanista mikropitsaa, makaronilaatikkoa ja tikka masalaa.

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen kertoo vegaanituotteiden myynnin kasvaneen kaupassaan tämän vuoden aikana useita satoja prosentteja. Syynä on paitsi tuotetarjonnan lisääminen myös sijoittelu. Ennen kasvismakkarat olivat lihamakkaroiden joukossa ja vegaanijuustot tavallisten juustojen rinnalla.

Heinäkuussa teimme kauppaamme vegepäädyn, johon on koottu 40–50 vegetuotetta. Nyhtökauraa saamme pari kertaa viikossa ja se myydään loppuun jo aamun ensimmäisinä tunteina. Sitä menisi varmasti kymmenkertainen määrä, jos vain saisimme tavaraa hyllyyn. Härkiskin lähti todella hyvään myyntiin pari kuukautta sitten. Jatkossa tarkoituksenamme on laajentaa vegetuotteiden määrää entisestään. Tämän kuun lopussa tai viimeistään joulukuun alussa vegepäätymme kasvaa ja tuotteita tulee olemaan yli sata, kertoo Itkonen.

Lihaton lokakuu taas ei näkynyt Länsikeskuksen Citymarketin kokoisessa kaupassa.

Lihaa myytiin ihan normaaliin tapaan. Vaikka vegaaniruokien myynti on selvässä kasvussa, kokonaismyynnistä sillä on aika pieni osuus. Me myymme ruokaa 55–56 miljoonalla eurolla vuodessa ja hyllyissä on yli 30 000 erilaista tuotetta, hän avaa mittasuhteita.

Janica Vilen