SEURAKUNTA. Turun Katariinanseurakunnassa hiljennytään pyhäinpäivän viettoon jumalanpalveluksen ja Armas Maasalon pyhäinpäivän vesperin merkeissä 5. marraskuuta. Pyhän Katariinan kirkon kellot kutsuvat messuun klo 10 ja iltakirkkoon klo 16. Messuun on järjestetty myös kirkkobussikuljetus Varissuolta lauantaina 5.11.2016 klo 9.10. Tunnelmallisessa Nummen seurakuntakodissa on klo 11–18 välisenä aikana on tarjolla kirkkokahvit kaikille kirkonmäellä kävijöille.

Pyhäinpäivän iltana klo 16 Pyhän Katariinan kirkossa vietettävässä vesperissä sytytetään kynttilät vuoden aikana kuolleiden Katariinanseurakunnan jäsenten muistoksi. Vesperin jälkeen Nummen seurakuntakodilla on tarjolla kirkkokahvit. Illalla on mahdollisuus myös viivähtää Pyhän Katariinan kirkossa, joka on avoinna klo 19 asti.

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä on Suomessa suosittu kirkkopyhä. Jumalanpalveluksiin ja erilaisiin hartauksiin osallistuu suuri joukko ihmisiä. Kirkossa kävijöiden määrän perusteella pyhäinpäivä on viideksi suosituin pyhä heti jouluaaton, ensimmäisen adventtisunnuntain, joulupäivän ja kiirastorstain jälkeen.

Vainajien muistamisella on kristillisyydessä pitkät perinteet. Alun perin kaikkien pyhien päivää alettiin viettää Syyriassa 300-luvulla ja Suomessakin sitä on vietetty satojen vuosien ajan.

Suomessa tärkein pyhäinpäivään liittyvä perinne on edemenneiden rakkaiden haudoilla vierailu ja kynttilöiden sytyttäminen kuolleiden läheisten ja menneiden sukupolvien muistoksi. Monissa seurakunnissa pyhäinpäivänä vietetään jumalanpalvelusta, jonka aikana muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia, luetaan heidän nimensä ja sytytetään kynttilöitä heidän muistokseen.

Anna Hälli