Gaalaillassa palkittiin paikallisia yrittäjiä

Kuva: Niko Sieppi/Rabbit.

Kuntakohtaisia palkittuja

Alueemme kuntakohtaiset palkinnot menivät Kaarinan Piispanristillä sijaitsevalle Okaria Oy:lle, jonka omistavat toimitusjohtaja Terhi Nyman ja Vesa Takomo, Pyökäri Oy:n Toni Pyökärille Kaarinan Piikkiössä, Liedon Lvi-Työ Oy:n Tapio Rantalalle, Ay Leo Silfver/K-market Taatelin Leo Silfverille Liedon Tarvasjoella, mynämäkeläiselle Mynä-Kukka Ky:n Tuija Varjoselle, nousiaislaiselle autoilija Markku Antero Rokalle, Paimion Säätöpiste Ky:n Arto Fredmanille, Airon Oy:n Hannu Alholle Paraisilla, raisiolaiselle Krookilan Pito ja Lounas Ky:n Jaana Kaartolle, Bulleriina Ky:n Tiina Mäkelälle Ruskolla, Immaisin Koulutuspalvelu/Sapiens Ky:n Anna-Maija Immaisille Sauvossa, Eläinlääkäriasema Pet-Vet Oy:n Elina Illukalle Turun Skanssissa sekä Net-Foodlab Oy:n Tuomas Virtalaiselle Turun Itäharjulla.

Varsinais-Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa Logomossa jaettiin lauantaina 29.10. maakunnallisen yrittäjäpalkinnon lisäksi kuntakohtaiset yrittäjäpalkinnot. Lisäksi pitkän uran tehneitä yrittäjiä palkittiin timanttiristein. Gaalaan osallistui tänä vuonna 820 yrittäjää ja yrittäjien ystävää.

TAPAHTUMAT. Viidettä kertaa järjestetyssä Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa 29. lokakuuta palkittiin maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajana Verkanappulat Oy:n Minna Takkula Littoisista sekä 31 kuntakohtaisen palkinnon ja seitsemän timanttiristin saanutta yrittäjää.

Minna Takkula perusti Verkanappulat vuonna 2000 yhdessä miehensä Kimmo Takkulan kanssa.

– Silloinen Littoinen sijaitsi neljän kunnan raja-alueella, ja esimerkiksi Piikkiön puolella lähellä rajaa asuvat joutuivat viemään lapsensa aina Piikkiön keskustaan saakka hoitoon. Koin tarpeelliseksi perustaa päiväkodin, jonne lapset voivat tulla ilman kuntarajoja, Takkula kertoo yritysideansa taustaa.

Verkanappuloiden yksiköitä on tällä hetkellä 13. Vuoden vaihteessa yksiköiden määrä kasvaa yhdellä.

– Yksiköt sijaitsevat Kaarinassa, Paimiossa, Liedossa, Turussa, Maskussa, Loimaalla sekä vuoden 2017 alusta alkaen myös Huittisissa. Työntekijöitä on nyt 184 ja vuoden vaihteen jälkeen hieman yli 200, Takkula sanoo.

Selkeät toimintasuunnitelmat

Minna Takkula on ennen yrittäjäksi ryhtymistään työskennellyt päivähoidossa sekä yksityisen lastensuojelulaitoksen johtajana.

– Olen ollut Kaarinan littoislainen lähes koko ikäni, mutta viimeiset 2 vuotta olen asustellut Turussa, Takkula toteaa.

Palkinnon perustelujen mukaan Verkanappulat on panostanut pitkäjänteisesti laatuun, koulutukseen ja hyvään asiakaspalveluun. Varhaiskasvatuksen laadun tunnusmerkkeinä Verkanappuloissa ovat pitkälle viedyt tavoitteelliset toimintasuunnitelmat, niiden toteutus ja toiminnan arviointi. Verkanappuloiden liikevaihto oli vuonna 2015 noin 7,4 miljoonaa euroa – luvun arvioidaan tänä vuonna kasvavan.

Ehdotuksen maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajaksi teki Kaarinan Yrittäjät.

– Verkanappuloiden vahvuutena ovat päiväkotitoimintaan soveltuvat omat tilaratkaisut sekä luomuruoka. Verkanappuloissa panostetaan johtajuuteen ja tämän ohella henkilökunnan vahva sitoutuminen on taannut laadukkaan ja asiakaspalveluhenkisen toiminnan, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Hanna Munter perustelee.

Yrittäjien timanttiristi ruskolaiselle Martti Hintukaiselle

Ruskolainen maanrakennusyrittäjä Martti Hintukainen palkittiin timanttiristillä 40-vuotisesta yrittäjäurasta. Hintukainen aloitti yrittäjänä vuonna 1976. Seuraavana vuonna hän perusti nimeään kantavan osakeyhtiön.

– Siitä tulee 40 vuotta täyteen, kun ostin kuorma-auton ja kaivinkoneen. Ajatus lähti velipojaltani, jonka Peruskaivuu Oy nimisessä yrityksessä olin ehtinyt tehdä vastaavanlaisia hommia. Samoihin aikoihin Heikki Munter oli lopettelemassa toimintaansa alalla ja myi autoja pois, Hintukainen muistelee.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Hintukainen työskenteli palkkatyössä Suomen Puhallintehtaalla.

– Työt loppuivat, kun Puhallintehtaan Turun raskaan konepajan toimintaa ajettiin alas, Hintukainen sanoo.

Yrittäjän elämä on Hintukaisen mukaan erilaista kuin palkkatyöläisen.

– Tapaan sanoa, että yrittäjä on vapaa kuin taivaan lintu, mutta kahleilla kiinni. Tässä työssä on kiinni vuorokauden ympäri, Hintukainen toteaa.

Hintukainen ei kuitenkaan valita, sillä yrittäjäilmapiiri Ruskolla on ollut hänen kokemuksensa mukaan myönteinen.

– Ruskon kunta tilasi minulta töitä heti yrityksen perustettuani, joten omalta kohdaltani voin sanoa, että välit kuntaan ovat olleet aina hyvät. Vaikuttavana tekijänä on paljolti myös se, että yrittäjä ja päättäjät tuntevat toisensa, koko ikänsä Ruskolla asunut Hintukainen pohtii.

Aktiivista toimintaa yrittäjäyhdistyksessä

Tällä hetkellä Martti Hintukainen on eläkkeellä.

– Meneillään on yritystoimintojen lopettaminen hiljalleen pala palalta. Kokonaan näistä töistä en halua luopua, vaan teen pieniä jelppihommia kavereille, Hintukainen hymyilee.

Ruskon ja Vahdon Yrittäjät ry:n aktiivijäsenenä Hintukainen on ollut aivan yhdistyksen alkumetreiltä alkaen.

– Jos en nyt aivan perustavassa, niin ainakin yrittäjäyhdistyksen ensimmäisessä kokouksessa olin mukana, hän kertoo.
– Kuntakohtainen yrittäjäpalkinto minulle myönnettiin vuonna 1997, hän lisää.

Vuonna 1981 perustetun yrittäjäyhdistyksen hallituksessa Hintukainen toimi vuosina 1994–2014 ja puheenjohtajana neljä vuotta ajalla 2010–2014.

Timanttiristi ojennettiin niin ikään 40-vuotisesta yrittäjyydestä myös paraislaiselle LVI-alan toimijalle Roger Söderblomille.

Katariina Mäkinen-Önsoy