RAISIO. Raision Kuninkojan Gigantissa avautui 13. lokakuuta uusi keittiöesittely. Epoq-keittiöt ovat virkistäviä yhdistelmiä uusimman tekniikan kodinkoneista ja viimeisimmistä väri- ja materiaalitrendeistä.

Gigantti Megastore Raision henkilöstöjohtaja Kai Brück on erityisen innoissaan uusista älykkäistä kodinkoneista.

– Tänä päivänä jääkaapeista ja uuneista voidaan katsoa kuvaa kännykän kautta. Esimerkiksi Boschilla on jääkapissa kaksi kameraa, joista toinen kuvaa ovea ja toinen jääkaapin hyllyjä. Kamerat nappaavat kuvan aina, kun jääkaapin ovi sulkeutuu, jolloin puhelimessa on koko ajan kuva jääkaapin ajantasaisesta tilanteesta. Kaupassa pystyy sitten tarkistamaan kuvasta, mitä puuttuu. Se vähentää kaupassa käynnin ja hävikin määrää, uskoo Brück.

Boschin uusissa jääkaapeissa on sisällä kaksi kameraa.
Boschin uusissa jääkaapeissa on sisällä kaksi kameraa.

Kameralla varustetut uunit tulevat myyntiin vuoden lopussa. Uusimmat uunit on automatisoitu jo jonkin aikaa sitten. Resepteihin perustuvan automatiikan avulla ruoka onnistuu aina.

– Uuni osaa itse valita oikean lämpötilan ja ajan, kun syöttää tietoihin, mitä ruokaa laittaa ja grammamäärän. Uuni osaa hyödyntää myös jälkilämmön. Nämä ovat laskennallisia asioita ja kaikki ohjelmat on testattu oikeilla ruuilla, Brück kertoo.

Automatisoitu uuni osaa itse valita ohjelman ja paistoajan, kun sille kertoo, mitä ruokaa on valmistamassa.
Automatisoitu uuni osaa itse valita ohjelman ja paistoajan, kun sille kertoo, mitä ruokaa on valmistamassa.

Nykyään yhä useammat kodinkoneet ovat kiinni verkossa.

– Pyykinpesukoneet, kuivausrummut, uunit, valaistus, Brück alkaa listata.

– Se vaatii jo vähän enemmän myös kodin langattomalta verkolta. Se on paitsi mukavaa meille tekniikasta innostuville, myös hyödyllistä, sillä esimerkiksi huolto pystyy olemaan suoraan yhteydessä laitteisiin ja sitä kautta pystytään ennakoimaan, mitä varaosia tarvitaan mukaan, Brück sanoo.

Helpotusta siivoukseen

Brückin mukaan uunin puhdistus on monen mielestä kurjin kotityö. Uusimpien uunien kanssa siitäkään ei tarvitse enää murehtia.

– Höyryuuni puhdistaa itsensä höyryllä ja pyrolyysiuuni lämmöllä. Pyrolyysiuuni siis lämmittää itsensä niin kovaan lämpöön, että kaikki lika tippuu tuhkana uunin pohjalle, josta sen voi pyyhkäistä vaikka kostealla liinalla, neuvoo Brück.

Nykyuuneissa on usein myös mikroaaltouuni mukana, mikä tuo hiukan lisää lasku- tai kaappitilaa keittiöön.

Liesitasotkin ovat muuttuneet viime vuosina hurjasti. Keittiö- ja kodinkonemyyjä Janne Hyyrynen vannoo induktioliesien nimeen. Ne ovat paitsi nopeita, turvallisia ja ympäristöystävällisiä, myös helppoja siivota. Ehkäpä juuri siksi ne ovat yleistyneet myös ammattikeittiöissä.

– Uusien induktioliesien avulla saadaan laajempi alue paistoalustaksi perinteisen neljän paistopisteen sijaan. Ja tason päälle voidaan laittaa vaikka parila, hän selittää.

Uusissa induktiotasoissa lämpeää koko alue neljän paistopisteen sijaan.
Uusissa induktiotasoissa lämpeää koko alue neljän paistopisteen sijaan.

Myös uudet kattotuulettimet helpottavat osaltaan siivousta. Ne ovat yleistyneet etenkin saarekekeittiöissä, koska saareketuulettimet ovat peittäneet näkyvyyttä olohuoneeseen ja toisaalta hallinneet koko keittiön ilmettä. Huomaamattomat kattotuleettimet ovat sen verran tehokkaita, että käryt eivät kulkeudu muuhun asuntoon, vaikka keittiö olisinkin avoin.

Kattotuulettimet ovat yleistyneet etenkin saarekekeittiöissä, koska saareketuulettimet ovat peittäneet näkyvyyttä olohuoneeseen ja toisaalta hallinneet koko keittiön ilmettä.
Kattotuulettimet ovat yleistyneet etenkin saarekekeittiöissä, koska saareketuulettimet ovat peittäneet näkyvyyttä olohuoneeseen ja toisaalta hallinneet koko keittiön ilmettä.

Myös tasojen materiaalivalinnoilla pystyy helpottamaan puhtaana pitoa. Esimerkiksi akryylimuovi on helppo pitää puhtaana. Sen avulla saadaan upotettua myös altaita saumattomasti osaksi työtasoja.

– Se on mitään imemätön materiaali. Käytön jälkiä voidaan puhdistaa hankauspesuaineilla ja jos vahinkoja sattuu, pintaa voidaan vaikka hioa hiomakoneella. Paikkausvaraa löytyy 12 milliä, kertoo Hyyrynen.

Akryylimuovi on helppo pitää puhtaana. Sen avulla saadaan upotettua myös altaita saumattomasti osaksi työtasoja.
Akryylimuovi on helppo pitää puhtaana. Sen avulla saadaan upotettua myös altaita saumattomasti osaksi työtasoja.

Uusia väriyhdistelmiä ja materiaaleja

Gigantti myy nykyisin paitsi kodinkoneet myös keittiön kaapistot.

– Ennen kuluttaja tuli kertomaan meille, että hänellä on tällainen keittiö, jossa on tietynlaiset paikat koneille, riippumatta siitä, millainen tarve koneille on. Silloin koneet piti valita pitkälti keittiön mukaan. Nyt kun asiakas voi tilata meiltä koko paketin, on valinnan varaa paljon enemmän, sanoo Brück.

Suomalaiset ovat hänen mukaansa tottuneet valkoisiin keittiöihin, mutta nyt kokeillaan rohkeammin muitakin vaihtoehtoja, kuten modernia mustaa tai murrettuja sävyjä. Gigantin keittiönäyttelyssä on esillä muun muassa tumma metsän vihreä keittiö. Vetimien suhteen isoista kahvoista ollaan siirrytty pieniin nuppeihin.

Gigantti Megastore Raision henkilöstöjohtaja Kai Bruck sekä keittiö- ja kodinkonemyyjä Janne Hyyrynen esittelevät ylpeinä Gigantin uutta keittiönäyttelyä ja kaapistojen värivaihtoehtoja. Taustalla oleva väri on Trend Emeral Green.
Gigantti Megastore Raision henkilöstöjohtaja Kai Bruck sekä keittiö- ja kodinkonemyyjä Janne Hyyrynen esittelevät ylpeinä Gigantin uutta keittiönäyttelyä ja kaapistojen värivaihtoehtoja. Taustalla oleva väri on Trend Emeral Green.

Suosituimmat kodinkoneet ovat jo pitkään olleet rosterin värisiä, mutta myös mustaa ja valkoista lasia käytetään nyt paljon. Toisaalta kodinkoneita piilotetan myös kaapistojen sisälle, varsinkin silloin, jos kyseessä on saarekekeittiö, joka näkyy olohuoneeseen. Kun kodinkoneet ovat piilossa, näkymä keittiöön on rauhallisempi ja yhtenäisempi.

Kodinkoneita voi piilottaa myös kaapistojen sisälle.
Kodinkoneita voi piilottaa myös kaapistojen sisälle.

Uutta ilmettä keittiöön saa helposti esimerkiksi välitilalevyillä. Tiskipöydän ja kaapistojen välistä seinää ei enää laatoiteta tai malata niin usein, sillä vaihtoehtoja on tarjolla kosolti. Välitilalevyihin voi tulostaa omia kuvia tai seinän voi tapetoida ja laittaa lasilevyn päälle. Tunnelmallisten tiiliseinien päälle laitetaan nykyisin usein kirkas lasi, joka antaa keittiön ilmeeseen oman säväyksensä ja lisäksi helpottaa siivoamista, kun ei tarvitse puhdistella tiilten välejä.

Valkoinen väri ja romanttiset kuosit ovat suosittuja vuodesta toiseen.
Valkoinen väri ja romanttiset kuosit ovat suosittuja vuodesta toiseen.

Janica Vilen