Gdańsk on Puolan kuudenneksi suurin kaupunki ja yli tuhat vuotta vanha. Parhaiten kaupunki on turisteille tuttu kauniista vanhasta kaupungistaan, mutta Gdańskin, Sopotin ja Gdynian muodostama kolmoiskaupunki tarjoaa paljon muitakin elämyksiä. Wizzair lentää Turusta Gdańskiin joka päivä, ja lento kestää vain reilun tunnin. Seutusanomien toimittaja osallistui Visit Turun ja Varsinais-Suomen liiton järjestämällä matkalle Puolaan. Tässä parhaat tärpit kaupunkilomalle!

Museokävijöille

Dom Uphagena –museo esittelee 1800-luvun ylhäisöperheen elämää.
Dom Uphagena –museo esittelee 1800-luvun ylhäisöperheen elämää.

Gdańskin vanha kaupunki tuhoutui lähes kokonaan toisessa maailmansodassa vuonna 1944. Vaikka keskusta uudelleenrakennettiin samanlaiseksi kuin se oli ollut ennen sotaa, ovat rakennusten sisätilat moderneja. Yksi ainoista poikkeuksista on Dom Uphagena –museo, jonka sisärakenteet onnistuttiin kätkemään ja suojaamaan ennen sotaa. Johann Uphagenin vuonna 1775 ostama talo muutettiin museoksi ensimmäisen kerran jo vuonna 1911, ja se avautui uudelleen kävijöille 1998. Nyt rakennus esittelee puolalaisen ylhäisöperheen elämää kauniine huonekaluineen, upeine salonkeineen ja palvelijakerroksineen.

Dom Uphagena – Oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska

Długa 12, 80-827 Gdańsk

Maanantaisin suljettu

http://www.mhmg.gda.pl/index.php/oddzial/4/dom-uphagena-muzeum-wnetrz-mieszczanskich

Gdańsk on maailman meripihkapääkaupunki ja kaupunkilaiset ovat hyvin ylpeitä fossiilisesta aarteestaan. Kaupungissa onkin varsinkin laaja meripihkamuseo.

Amber Museum
ul. Zespół Przedbramia ulicy Długiej, Gdańsk

Maanantaisin suljettu

http://www.mhmg.pl/oddzial/17/amber-museum

Näköalojen metsästäjälle

Pyhän Marian kirkon näköalatasanteelta voi ihailla Gdańskin suloisia taloja.
Pyhän Marian kirkon näköalatasanteelta voi ihailla Gdańskin suloisia taloja.

Gdańskissa on maailman neljänneksi suurin tiilikirkko, Pyhän Marian kirkko. Kaupungin tärkeimpään kirkkoon mahtuu 25 000 henkeä ja se on edelleen aktiivisessa käytössä, sillä puolalaisista noin 90 % on katolilaisia. Kirkko itsessään on kaunis ja avara, mutta sen korkeasta tornista on myös kaupungin paras näköala. Huipulle päästäkseen on kiivettävä 405 porrasta, mutta maisemat korvaavat vaivan.

Bazylika Mariacka

ul. Podkramarska 5, Gdańsk

Torni auki joka päivä

http://bazylikamariacka.gdansk.pl/

Gdańskin läpi virtaavalla Motława -joella kulkee jatkuvasti vanhoja kaljuunoita, joiden kyydistä näkee niin kauniin vanhan kaupungin kuin telakan valtavat rakennustyötkin.

Czarna Perła & Galeon Lew

Lähdöt vanhasta kaupungista sekä Westerplattelta

Laivat liikennöivät toukokuun alusta lokakuun puoleenväliin

http://perlalew.pl/index_en.php

Herkuttelijalle

Metamorfoza-ravintolaa tarjoaa perinteisiä ruokalajeja jännittävästi uudistettuina.
Metamorfoza-ravintolaa tarjoaa perinteisiä ruokalajeja jännittävästi uudistettuina.

Uutta eurooppalaista keittiötä parhaimmillaan edustaa Metamorfoza. Ravintola uudistaa perinteisiä puolalaisia ruokia ja suosii lähellä tuotettuja raaka-aineita. Erinomaisen ja yllättävän ruoan lisäksi Metamorfozan palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä aateliseksi. Ravintola tarjoilee ainoastaan maistelumenua, johon voi valita 3, 5, 7 tai 9 ruokalajia. Valmiista menusta huolimatta etukäteen ilmoitetut erikoisruokavaliotoiveet onnistuvat ravintolassa, ja ruoka kannattaa ehdottomasti nauttia viinien kanssa. Sekä viinien että ruokien hinnat ovat suomalaiseen hintatasoon tottuneelle häikäisevät. Varaa elämykseen koko ilta.

METAMORFOZA
ul. Szeroka 22/23 – 24/26, Gdańsk 80-835

Maanantaisin suljettu

http://restauracjametamorfoza.pl/en/welcome/

Piwna 47 Food & Wine tarjoaa rustiikkista fine dine –ruokaa aivan Pyhän Marian kirkon kupeessa. Ravintolan lämmin miljöö kutsuu nauttimaan rennosti hyvästä ruuasta.

Piwna 47 Food & Wine

ul. Piwna 47, Gdańsk 80-831

Avoinna joka päivä

http://www.piwna47.pl/

Lapsille

EXPERYMENT-tiedekeskuksessa riittää puuhaa koko perheelle.
EXPERYMENT-tiedekeskuksessa riittää puuhaa koko perheelle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Experyment Gdyniassa on tiedekeskus, jossa viihtyy koko perhe. Hauskan tekemisen ohessa keskus tarjoaa valtavasti tietoa niin fysiikasta, kemiasta kuin biologiastakin. Keskuksessa on myös maanjäristyssimulaattori ja optisia harhoja esittelevä näyttely. Oppaat opastavat myös englanniksi.

EXPERYMENT Science Centre

Al. Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia 

Maanantaisin suljettu

http://experyment.gdynia.pl/pl/

Gdyniassa on merimaailma, joka esittelee vedenalaista elämää ympäri maailman.

Gdynia Aquarium

al. Jana Pawła II 1, 81-345 Gdynia

Maanantaisin suljettu

http://www.aquarium.gdynia.pl/index.php

Liikkuvaisille

Gdynian ranta ja laiturit houkuttelevat veneilijöitä ja kävelijöitä.
Gdynian ranta ja laiturit houkuttelevat veneilijöitä ja kävelijöitä.

Gdańskin, Gdynian ja Sopotin muodostama kolmoiskaupunki levittäytyy Itämeren rannalle pitkinä hiekkarantoina. Kaupungit ovat niin lähekkäin toisiaan, että rannikkoa pitkin voi lenkkeillä tai pyöräillä Gdańskista Sopotin läpi Gdyniaan. Matka on noin 25 kilometriä rantaa pitkin, joten vuokraa pyörä ja hyppää satulaan! Alueella on useita eri pyörävuokraamoita.

Heti keskustojen ulkopuolella aukeaa kaunis ja monipuolinen Puolan maaseutu. Gdańskin lähialueet ovat täynnä jylhiä metsiä ja kauniita järviä. Vuokraa auto ja lähde kiertelemään. Alueella on paljon sympaattisia maatiloja, joista osa tarjoaa myös ruokaa.

Shoppaajalle

Shoppaajan kannattaa ehdottomasti lähteä ulos Gdańskista ja suunnata Gdyniaan. Gdynian modernissa keskustassa on paljon liikkeitä ja kaupungissa on myös alueen suurin ostoskeskus, Riviera.

Centrum Riviera

ul. Kazimierza Górskiego 2, 81-304 Gdynia

Avoinna joka päivä

http://www.centrumriviera.pl/en/shops/

Juhlijalle

Sopot on kuuluisa hiekkarannastaan, pitkästä laituristaan ja kylpylöistään, mutta se on myös kolmoiskaupungin bilekeskus. Erityisesti alueen 60 000 opiskelijaa suosivat Sopotin ravintola- ja yöelämää. Pakkaa siis Sopottiin mukaan uimapuvun lisäksi tanssikengät!

Gdańsk on pullollaan pieniä panimoita, jotka tarjoilevat ylpeydellä omia oluitaan. Kaupungissa vieraillessa kannattaakin ehdottomasti kokeilla rohkeasti paikallisia oluita.

Roosa Vastamäki