PAIMIO. K-supermarket Paimio järjestää perjantaina 14. lokakuuta klo 10–17 Paikallista sinulle -lähi- ja pientuottajatapahtuman syntymäpäiviensä yhteydessä.

Tapahtuma vahvistaa jo ennestään K-supermarket Paimion monipuolista lähi- ja pientuottajien tuotevalikoimaa. K-supermarket Paimion asiakkaiden suosimia lähituotteita ovat muun muassa paikalliset vihannekset, hunaja, kananmunat sekä leipomotuotteet.

– Esimerkiksi meillä myynnissä olevat salaatit ja tomaatit ovat pitkälti paimiolaisia. Aina valitsemme paikallisen tuottajan, kun se on suinkin mahdollista. Näin saamme rummutettua myös kotimaisuutta ja kotimaista työllisyyttä, sanoo kauppias Terhi Wiren.

Lähiruoka tekee Paimiossa myös hyvin kauppansa.

– Olemme tehneet paikallisten tuottajien kanssa yhteistyötä jo pitkään. Asiakkaamme valitsevat mielellään lähituotteita ostoskoriinsa ja ovat kiitelleet valikoiman monipuolisuutta. Lähiruoka on meidän ehdoton valttimme. Ja onhan esimerkiksi mansikka aivan erilainen, jos se tulee tänne suoraan Alanteen tilalta eikä monen varaston kautta, kauppias kommentoi.

Synttärikahvit tarjotaan varmasti

Syysflunssat ovat aiheuttaneet viime hetken muutoksia perjantain tapahtumaan, joten vielä kauppias ei uskalla varmaksi luvata, mitä kaikkea on tarjolla. Yksi asia on kuitenkin varma: Synttäreiden kunniaksi tarjotaan kahvit kaikille asiakkaille.

– Tulimme tänne mieheni Marko Kärkkäisen kanssa kauppiaiksi kahdeksan vuotta sitten ja hyvin olemme viihtyneet. Joulun jälkeen alamme tehdä remonttia, ja uusittu myymälä esitellään asiakkaille sitten pääsiäisenä, kertoo Wiren tulevista suunnitelmista.

Kauppa on normaalisti auki myös remontin ajan. Remontin tarkoituksena on saada tilat tehokkaampaan käyttöön ja samalla uusitaan kalusteet.

– Kauppa vanhenee ja rupsahtaa, kuten kauppiaatkin, vitsailee Wiren, joka oli kauppiasuransa alussa Suomen nuorin naiskauppias Keskolla. Nyt hän jo suunnitelee 50-vuotisjuhliaan.
Lähiruoan kysyntä kasvaa

Asiakkaiden kiinnostus ja kysyntä lähiruokaa- ja pientuottajia kohtaan kasvaa. Samaan aikaan kotimaisen ruoantuotannon elinvoimaisuus puhuttaa laajalti.

– K-supermarketien kauppakohtaisissa valikoimissa korostuu jo entisestään lähi- ja pientuottajien tuotteet, mutta tänä kesänä yhteistyötä tuottajien kanssa on tiivistetty entisestään. K-supermarketit ovat järjestäneet läpi kesän lähi- ja pientuottajat sekä asiakkaat yhdistäviä Paikallista sinulle ‑tapahtumia, Keskolta kerrotaan.

Paikallista sinulle -tapahtumissa K-supermarketin kauppias kutsuu alueensa lähi- ja pientuottajat kauppaansa esittelemään tuotteitaan. Tapahtuman tavoitteena on tutustuttaa asiakkaat alueensa tuotteisiin ja antaa heille helppo keino toivoa uusia tuotteita kaupan hyllyille sekä tukea omaa seutuaan. Kuluneen kesän ja syksyn aikana K-supermarket-kauppiaat ovat järjestäneet lähes 70 Paikallista sinulle -tapahtumaa eri puolilla Suomea. Tavoitteena on järjestää yhteensä yli sata tapahtumaa.

Tutkimukset puhuvat lähiruoan puolesta

Kesko on tutkinut K-ruokakauppojen asiakkaiden suhtautumista lähiruokaan. Kotimaisten tuotteiden kysyntä jatkaa kasvuaan. Suomalaisten tuotteiden osuus K-ruokakauppojen valikoimassa onkin yli 80 %.

– Suomalaisten yleisimmät syyt ostaa paikallisia elintarvikkeita ovat halu tukea paikallista työllisyyttä (61 %) sekä halua tukea alueen elinvoimaisuutta (52 %), Kesko kertoo.

Janica Vilen