Liedon elinkeino-ohjelma korostaa seudullista yhteistyötä

Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi kertoo, että esimerkiksi yrittäjyyskasvatus on nostettu aikaisempaa paremmin esille elinkeino-ohjelmassa: "Ensimmäinen tempaus on luvassa jo Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta, jolloin paikalliset yrittäjät jalkautuvat kouluihin kertomaan yritystarinoita ja pitämään yritysaiheisia tietokilpailuja." Kuva: Janica Vilen.

LIETO. Liedon kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina 29. elokuuta pitämässään kokouksessa Liedon elinkeino-ohjelman vuosille 2016–2020.

Uusi elinkeino-ohjelma täydentää Liedon kuntastrategiaa ja sen sisältämät tavoitteet ja toimenpiteet huomioidaan vuoden 2016 toiminnassa ja vuoden 2017 talousarvion sekä vuosien 2018 ja 2019 taloussuunnitelmien laadinnassa.

Elinkeino-ohjelman strategisina tavoitteina ja toimenpiteinä ovat mm. yritysten ja työpaikkojen määrän lisääminen, liikenneyhteyksien ja perusinfran toimivuus, työvoiman saatavuus, kunnan imagosta, hankinnoista ja tiedotuksesta huolehtiminen sekä elinvoimaisuuden ja nykyisten yritysten toimintaedellytysten turvaaminen. Tärkeänä pointtina nähdään myös Turku Science Parkin elinkeinopalveluiden tuki yritysten sijoittumiselle, kansainvälistymiselle, kasvulle ja kehitykselle niin Liedossa kuin koko Turun alueella.

Poikkiammatillista työskentelyä

Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärven mukaan Liedon markkinointi kaipaa tehostusta.

–  Lähiseudulla kunta tiedetään, mutta kauempana ei niinkään, Kuukasjärvi kommentoi.

Uuden elinkeino-ohjelman pohjana on Liedon kuntastrategia, elinkeinotoimikunnan evästykset ja yrityshaastatteluiden tulokset. Elinkeino-ohjelman laadinnasta on vastannut elinkeinotoimikunta.

– Elinkeinotoimikunnassa on edustajia luottamus- ja virkamiespuolelta sekä Liedon ja Tarvasjoen Yrittäjistä ja Liedon Yrittäjänaisista. Yrittäjät ovat olleet siis vaikuttamasa elinkeino-ohjelmaan aivan alusta saakka, Kuukasjärvi kertoo.

Yritysalueet ja liikenneyhteydet

Kärkihankkeeksi uudessa elinkeino-ohjelmassa on kirjattu esimerkiksi Avanti–Tuulissuo yritysalueen resurssikartoitus ja kehittämissuunnitelman laadinta.

– Tällä hetkellä yritysalue on nurinkurinen: uudempi Avantin puoli jää Tuulissuon vanhemman yritysalueen taakse, Kuukasjärvi toteaa.
– Yritysalueiden toimintaan liittyy vahvasti myös Kehätien kehittäminen ja Avanti-Tuulissuo yritysalueen liikenneyhteyksien parantaminen. Lisäksi eräänlainen ikuisuusongelma on muodostunut Hämeentiestä (10-tie), sillä siihen liittyvissä asioissa päätösvalta on valtiolla, lisää Kuukasjärvi.

Yrittäjän päivä tuo yrittäjät kouluihin

Yrittäjyyskasvatus on nostettu aikaisempaa paremmin esille elinkeino-ohjelmassa. Suunnitelmissa on, että elinkeinotoimikunta yhdessä paikallisten yrittäjäjärjestöjen ja Liedon varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan kanssa tuo yrittäjyyskasvatuksen osaksi kunnan ja oppilaitosten opetussuunnitelmaa. Suunnitelma kattaa sekä Liedon perusopetuksen että Liedossa järjestettävän toisen asteen koulutuksen.

– Ensimmäinen tempaus on luvassa jo Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta, jolloin paikalliset yrittäjät jalkautuvat kouluihin kertomaan yritystarinoita ja pitämään yritysaiheisia tietokilpailuja, Kuukasjärvi sanoo.
– Yrittäjien ja kunnan yhteisistä tapahtumista hyvänä esimerkkinä on puolestaan 8. syyskuuta Lietohallilla järjestettävä sporttipäivä, johon on haastettu mukaan kunnan toimihenkilöiden ja yrittäjien joukkueet, jatkaa Kuukasjärvi.

Katariina Mäkinen-Önsoy